wino - 10075 przepisów (strona:424/672)

Najzdrowsza dieta – śródziemnomorska , babcia Basia 108

lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj z nich sałatki, -pij wodę mineralną, świeże soki i czasem … lampkę wina. Treść zaczerpnęłam z gazety – -wypowiedź eksperta, specjalisty, dietetyka , doktorantki SGGW

Pysznosci Babci Basi
Paryż – wspomnienia z naszych podróży – babci Basi 192

kamieniu. Surowe wnętrze katedry wypełniają barwami piękne witraże, a dwupoziomowa kaplica jest świadectwem kunsztu średniowiecznych mistrzów. Bazylika Sacre-Coeur, no i słynny Luwr. Można przysiądź na chodniku, sączyć wino i obserwować przechodniów albo zgubić się w labiryncie wysadzanych kocimi łbami uliczek. Możliwości jest nieskończenie wiele. Widok z wieży Eiffla na Sekwanę . Wersal

Pysznosci Babci Basi
Dżem z domowych winogron 141

Lubię chadzać między nimi i podziwiać ich kształtne brzuszki. W ogóle fajnie jest mieć własne owoce i warzywa, doglądać jak dojrzewają, smakować, cieszyć się nimi;D Robią z nich wino, zajadają się na codzień. W tym roku jest ich znów tyle, że postanowiłam zabrać im co nieco (2,5 kg) ciemnych winogron i zrobić domowy dżem. Wyszedł bardzo pyszny

Zasmakuj Kuchni
Penne z ciecierzycą i guanciale 120

następnie w słupki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy chili, podgrzewamy i wkładamy pokrojone guanciale/pancette. Na małym ogniu podgrzewamy zwartość patelni do momentu, aż "boczek" ładnie się wytopi. Wlewamy wino, ciecierzycę odcedzamy, dodajemy na patelnię razem z gałązką rozmarynu, smażymy na małym ogniu przez 15 minut aż powstały sos się zredukuje. Makaron gotujemy, mieszamy z zawartością patelni. Kolendrę siekamy, łączymy

Gotowanie i blogowanie
Ślimaczki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami 211

mnie ślimaczki z ciasta francuskiego na stół – a raczej stolik – wleciały na miły wieczór przy serialu. Zdecydowanie uszczęśliwiły nie tylko mnie. Btw. nie żebym zachęcał do wina, ale ślimaczki świetnie do niego pasują Ślimaczki z ciasta francuskiego Wydrukuj przepis Porcji: 14 ślimaczków Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 1 rolka ciasta fransukiego 200g pasty z suszonych pomidorów

Blendman
Tarta z kurczakiem i gruszką 141

jajko zetnie.  Moim zdaniem to jest świetne rozwiązanie na wieczór z przyjaciółmi lub jako przekąska do pracy. Myślę, że idealnym dopełnieniem tego dania byłaby lampka dobrego, białego wina

Emskie Smaki
Sałatka z grillowanych pomidorów i rukoli z serem halloumi 132

nieduże pomidory malinowe (w sumie ok. 300g) 3 płaty suszonych pomidorów 2 garści rukoli 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki listki z 2 gałązek tymianku 3/4 łyżeczki płynnego miodu sól i pieprz 4 plastry sera halloumi Pomidory przekroić w poprzek na połówki, wyciąć zdrewniałe części

Pełny talerz
GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT 186

zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo podkreśli smak tej potrawy.         Składniki: 600 gram udźca z indyka papryka czerwona, żółta i zielona 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pomidory

Markowy smak
Morele z serkiem i pistacjami 142

śmietankowy lub jogurtowy Pistacje Opcjonalnie chrzan Wykonanie: Serek można wymieszać z odrobiną startego chrzanu. Każdą morelę posmarować ½ łyżeczki serka, a na górę położyć pistację. Idealna przekąska do piwa lub wina

Kuchnia Bon Appetit
Grill - inspiracje i porady 162

gotowe, zamarynowane mięso, które znajdziecie w sklepach Lidl (bardzo smaczne i przede wszystkim skład jest OK!!!). Marynaty przygotowuję z różnych ziół, które łączę z płynem np. sosem sojowym, winem, olejem lub ketchupem. 2. Grillowanie owoców morza - owoce morza najlepiej grillowań w formie szaszłyków (ze względu na ich niewielkie rozmiary) zamarynowane w ulubionych przyprawach z dodatkiem warzyw lub owoców. Owoce morza(...)będą miękkie i soczyste. 3. Ryby - można grillować je bezpośrednio na ruszcie, w specjalnych koszykach do grillowania, albo też w papilotach (razem z warzywami, masłem/oliwą lub winem). Aby ryby lepiej się ugrillowały nacinamy ich skórę w kilku miejscach. 4. Solenie - proponuje nie solić mięsa przed położeniem na grillu, ponieważ sól wyciąga wodę, a mięso staje się suche. Lepiej

Kuchnia Bon Appetit
Ślimaki z chorizo 130

plus, że po odsączeniu zostaje nam pyszny rosołek, w którym się gotowały się ślimaki. Ponieważ puszkę ślimaków i kiełbaskę można długo przechowywać, to dobry pomysł na przekąskę do wina dla niespodziewanych gości.   Składniki:   puszka ślimaków śródziemnomorskich (odsączonych z zalewy) 50 g kiełbasy chorizo (pół kiełbaski) szalotka lub cebula 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki oliwa lub masło

Ugotowane pozamiatane
Skrzynka na wino decoupage 186

zwanym "między czasie" ... o ile taki posiadam:-) Pomiędzy niezliczonymi potyczkami życia codziennego, czasami znajdę czas na chociaż chwilę twórczego relaksu... Tym razem padło na skrzyneczkę na 2 wina, mam nadzieję, że obdarowanej osobie się spodoba. Standardowo dla zainteresowanych (użyte materiały papier ryżowy, drewniana skrzyneczka, lakierobejca, farby akrylowe + lakier wodny

IMPRESJA SMAKU
JESIEŃ DA SIĘ LUBIĆ ! 165

jeśli wciąż nas mało od zabawy , zaprośmy przyjaciół i znajomych. Swoich i dziecia rni. Będzie wesoło i głośno a jesienny długi wieczór przeleci w okamgnieniu. Gorąca czekolada , grzane wino ,  zupa marchewkowa z rozgrzewającym imbirem czy  gorąca szarlotka śmiało mogą konk urować z letnimi grill owanymi ka rk óweczkami .       To prawda, lato obfituje

WYSPA SZCZĘSLIWA
"Sosik mega" 151

zmniejszyć ilość cukru do 100g) 3 łyżeczki soli 250ml oleju 1 główka (duża) czosnku 300g przecieru pomidorowego (koncentrat) 3-4 listki laurowe (nasze!) 1/2 szklanki octu (użyłam z czerwonego wina, bo taki miałam w szafce) Paprykę czerwoną i chili myjemy, kroimy, usuwamy pestki i mielimy w maszynce do mięsa, lub rozdrabniamy mikserem (ja to zrobiłam porcjami w 'żyrafie'). Paprykowe

les mirabelles