wino - 10075 przepisów (strona:417/672)

Pieczone kasztany 164

słodkim ziemniakiem z ogniska. Ale, niezależnie od tego jak smakują i z czym się kojarzą warto je przygotować. Są świetną przekąską w ciągu dnia lub na wieczór, np. do wina. Składniki: prostota - kasztany jadalne; ile chcecie, do woli papier do pieczenia chęci:) Przygotowanie: kasztany myjemy w ciepłej wodzie, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym lub ściereczką, kładziemy płaską stroną na drewnianej

Zasmakuj Kuchni
Zupa pieczarkowa 162

Bulion warzywny podgrzać. 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego) Do cebuli z ziemniakiem dodać pokrojone w plastry pory i pieczarki. Smażyć 15 minut , mieszając od czasu do czasu. Wlać wino, zwiększyć ogień i mieszając, odparować cały płyn. 50 g wytrawnego wermutu Wlać podgrzany bulion, śmietankę i mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez

Moja Delicja
Policzki wieprzowe duszone w winie i bulionie 87

Policzki to bardzo delikatne mięso, które po odpowiednim przygotowaniu jest kruche i soczyste i przesiąknięte aromatami użytych przypraw. To danie zrobione jest w szybkowarze dzięki czemu wino, bulion i przyprawy wgryzają się głęboko w mięso. No i oczywiście w ten sposób spędzamy na przygotowaniu potrawy znacznie mniej czasu

Milion Smaków
Gdzie warto zjeść w Porto? 171

euro, jedyny problem, to jak się zdecydować na konkretny smak? :) Jeszcze coś słodkiego Po takiej wycieczce teraz mam ochotę na coś słodkiego, więc wpadamy na ciastko i kieliszek wina do Mão Travessa , które jest na tej samej ulicy co herbaciarnia. Oddalona niecałe 5 minut nieduża restauracja już na progu kusi swoimi deserami. Choć jednej z pań ciężko idzie

Pink Envelope
Parmigiana z selera korzeniowego (zapiekanka z serem i sosem pomidorowym) 151

olej do smażenia na sos pomidorowy: 800 ml przecieru pomidorowego (lub krojonych pomidorów z puszki), 1 ząbek czosnku, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g sera cheddar lub innego sera żółtego 30 g parmezanu natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Selera obierz i pokrój na plastry o szerokości

Chilli Czosnek i Oliwa
Czerwona kapusta w mleczku kokosowym 145

Okazuje się że nie tylko młoda kapusta, ale i czerwona kapusta kocha mleczko kokosowe. Tak, to prawda. Kapusta podkręcona smakiem wina, pomarańczy, octu balsamicznego z dodatkiem mleczka kokosowego to mieszanka wyjątkowo smaczna. Małżeństwo wręcz idealne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa marchewkowa, czyli marchewka na zdrowie. 204

MARCHEWKOWA.  A skoro na zimę chętnie sięgamy (czy wracamy) do zup, proponuję Wam bardzo prosty przepis na zupę marchewkową. Którą z powodzeniem można przekształcić w zupę „na winie”. Czyli na zasadzie: wkładamy do niej, co się nam pod rękę nawinie (czyli warzywa, które właśnie mamy w swojej kuchni). Byle tylko wlożyć do niej pora i marchewkę

MODA NA BIO
Muffiny marchewkowe z granolą 142

chorób serca. Uznawany jest także za skuteczny naturalny środek niosący ulgę podczas migreny. Dla mnie to przede wszystkim ulubiona przyprawa do jesiennych wypieków, ale także do kawy, grzanego wina, pieczonych warzyw czy mięs. Marchewkowe muffiny z granolą to propozycja deserowo-śniadaniowa. Przepis dziecinnie prosty w przygotowaniu. Ciasto wzbogacone oczywiście cynamonem, który poza wspomnianymi właściwościami zdrowotnymi podobno jest także afrodyzjakiem

Smakowity Blog Kulinarny
Owsianka z budyniem 127

mnie ostatnio trochę nudzić. Jeśli również szukacie jakiejś odmiany to zapewniam, że warto wypróbować tę gęstą, ale delikatną i smaczną owsiankę z budyniem :) Składniki na 1 małą porcję: (Inspiracja:" Wino i oliwki ") ok. 170-200 ml mleka lub wody (u mnie mleko) 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka budyniu (w proszku) o smaku śmietankowym bez cukru moje dodatki

Simply Food
Co wybrać na podłogę w kuchni? 141

Jest to również powierzchnia narażona dosłownie na wszystko!!!: ciągły nacisk, temperaturę, chlapanie, ścieranie, czasem zalewanie itp. Wszyscy znamy sytuację takie jak: wysypana mąka (to jeszcze nic), rozlana zupa (tudzież wino), niezabezpieczony mikser, który koncertowo rozchlapuje masę czekoladową po całej kuchni, niezapowiedziany przelew wody w zlewie lub pęknięta rura, aż po wypadki gdy kurczak razem z gorącą brytfanną ląduje

Relaxtime
Hygge jest w Nas 124

przykładów przypomina, jak fajnie jest zwolnić. Spotkać się z bliskimi, z przyjaciółmi. Spędzić czas tak po prostu, przy ciepłych domowych bułeczkach lub po prostu przy samej herbacie. Pić razem wino lub czytać na głos. Być razem, a nie obok siebie. Zatrzymaj się! Nie biegnij! Rozejrzyj się i bądź szczęśliwy! Wasza Blondynka :)  No to co, że nie wychodzą

Blondynka Gotuje
Parmezan - skład, historia, produkcja 180

produkowanych jest we Włoszech ok. 3 miliony form parmezanu. Cena za kilogram tego sera waha się w granicach 8-10 euro. Z CZYM PODAWAĆ Parmezan jest najlepszym dodatkiem do wina. Swoim doskonałym smakiem może uwiecznić dania z sałat, makaronów czy mięs. Jest doskonały do warzyw i owoców, np. gruszek lub jabłek. Starty parmezan idealnie nadaje się do zup, risotto

Gotuję Testuję
Tartaletki z boczkiem i jajkiem 136

Tartaletki "na winie", czyli co się nawinie to do tartaletek! Resztkowe gotowanie to według mnie wybitnie dopingujący wyobraźnię sposób na kucharzenie :) Gdy lodówka świeci pustkami, a leń patentowany sprzeciwia się wypadowi do pobliskiego sklepu na zakupy, gotowanie na bazie resztek jest często jedynym ratunkiem wypracowania sensownego obiadu. Ponadto jaka to frajda i ogromna satysfakcja, przygotować z kilku kompletnie odmiennych

Grunt to przepis!
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 192

smalcu. Przecieru pomidorowego lepiej nie dawać, jeśli bigos chcemy przechowywać przez dłuższy czas. Można dodawać dopiero przy odsmażaniu bezpośrednio na patelnię. Przy odsmażaniu dobrze jest podlać odrobiną czerwonego wytrawnego wina - pomaga to wydobyć jeszcze lepszy smak bigosu. Według upodobania można dodać suszone grzyby,a także kilka kulek jałowca. Kapustę płuczemy dwa razy i odciskamy, najlepiej rękoma, aby zrobić

Kuchnia od dwojga
Kasztany z San Zeno, smak włoskiej jesieni 271

między zboczem Monte Baldo, jeziorem Garda, doliną Vallagriny i rzeką Piawą. Spożywane są po ugotowaniu lub wyprażeniu, a także jako dodatek do wyrobów cukierniczych. Najlepiej komponują się z aromatycznymi winami słodkimi i lekkimi czerwonymi. W średniowieczu podawano je w dniu Świętego Marcina podczas obchodów dziękczynnych za urodzajny rok, a także podczas uroczystości pogrzebowych. Uważa się, że najlepsze kasztany rosną

Bon Ton Italia