Pyszna drożdżowa chałka z masą makową..chałka rosła jak szalona..i wyszła chała, w sumie to moja wina, bo zrobiłam jedną chałkę zamiast dwóch. 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka[ dałam ciut więcej] 1 łyżeczka esencji waniliowej masa makowa Zrobić
Moje domowe kucharzenieząbek czosnku oliwa świeżo mielony pieprz Sos Mojo Verde Canario Składniki: 4 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 1 łyżka octu z białego wina 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku Przygotowanie: Filety rybne oczyść z łusek i ości, pokrój na 4 cm kawałki, skrop sosem sojowym Kikkoman Less Salt i sokiem z cytryny, odstaw
SzczyptaSmaQWalentynki zbliżają się wielkimi krokami, więc mam dla Was przepis na romantyczną i szybką kolację przy kieliszku dobrego wina. Oczywiście możecie taki posiłek przygotować sobie kiedy tylko zechcecie, jednak takie połączenie na pewno Was rozgrzeje :) Ostatnio z moją połówką urządziliśmy sobie przedwstępne Walentynki kulinarne, a 14 lutego również coś zaplanowaliśmy kulinarnego, jednak już nie ja będę gotowała
Niezły Młynekmieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze bardzo podkręcają smak. Ale czasami mam ochotę na nieco inny rodzaj tego dania więc mieszam kapustę kiszoną ze słodką a całość
Smaczna Pyzautrzymał się najdłużej należy przestrzegać białej diety przez dwa tygodnie. Biała dieta polega na spożywaniu niebarwiących pokarmów i napojów. Należy unikać picia kawy, herbaty czarnej, białej i zielonej, czerwonego wina, ciemnych soków coli i innych ciemnych napojów. Unikać trzeba ciemnych sosów, zup oraz warzyw i owoców takich jak buraczki, szpinak
Kulinarne pyszności Molkisporo greckich oliw, które produkowane są przez małe greckie firmy jak Astarti, która produkuje też bezglutenową wersję przepysznych greckich sucharków paximadia, które je się zamoczone w oliwie lub w winie. Oliwę ma też grecka Arcadia, która produkuje też ekologiczne oliwki, suszone pomidory, tepenady i pesto. Ciekawą marką jest też Jump – mały wytwórca przypraw i przetworów produkowanych wg zasad
Ugotowane pozamiatanekilka fotek , które zrobiłam w zeszłym miesiącu. Zima w pełnej krasie :) Na końcu wybrałam swój ulubiony przepis opublikowany na blogu w zeszłym miesiącu, a mianowicie przepis na Grzane Wino . Jak Wam się podoba takie podsumowanie? Czekam na opinie :) Miłego dnia kochani
My simple kitchenRestauracja Inny Wymiar w centrum Warszawy to miejsce, gdzie smacznie zjesz, ale i napijesz się wymyślnych drinków i rozmaitych win. Do restauracji Inny Wymiar... The post Gdzie smacznie zjeść w Warszawie – restauracja Inny Wymiar w centrum appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.combardzo dobre marynowane śledzie. Jako przekąska albo podstawa do dalszych śledziowych zabaw. Według nas- IDEAŁY. Składniki ok 500 g solonych płatów śledziowych 250 ml octu z białego wina 200 g cukru 1 cebula 6-8 ziarenek ziela angielskiego 4-5 goździków 2-3 listki laurowe Przygotowanie Śledzie opłuczcie i pokrójcie na dowolne kawałki, cebulę obierzcie i również pokrójcie
OliveandThymeczęściej niż zwykle sięga po śledzie… Składniki 400 g solonych filetów śledziowych 2-3 czerwone cebule 2-3 marchewki zalewa: 200 ml wody 200 ml octu winnego z białego wina 120 g cukru 2-3 liście laurowe kilka goździków 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka ziaren pieprzu 1 łyżka gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego Przygotowanie Płaty śledziowe włóżcie
OliveandThymepieczywo prosto z pieca wypiekane przez samego Piotra Kucharskiego i Prosecco (ach jak cudownie być bloggerem!). W sumie nie wiem, co bardziej mnie zachęciło — wizja glutenowej rozpusty, czy lampka wina musującego przed południem? Ale to nieistotne! Bo do Chleboteki warto wstać nawet i z pianiem koguta (o ile tak wcześnie ją otwierają). Ups! Chyba to stwierdzenie powinienem był zostawić
Food Squaremocno patelnię. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią. Wrzucamy pierogi, ścieramy parmezan. Przykrywamy i jakby dusimy chwilkę, aż lekko napęcznieją i wchłoną w siebie aromat sosu. Podajemy z parmezanem. Wino? Czemu nie. Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi. Warto zrobić więcej.Dziecinnie proste
Z Kuchni Do Kuchnibudyń waniliowy z cukrem 250 g masła w temperaturze pokojowej 6 żółtek 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki Dodatkowo: rodzynki biszkopciki białe wino lub woda+sok z cytryny+cukier do nasączania 100 g czekolady deserowej 300 g dżemu brzoskwiniowego 50 g masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno
Malinowo w kuchninauka i praca, ale także super przyjemnie spędzony czas ! Jeśli macie ochotę nauczyć się włoskiej kuchni od rodowitych Włochów, a do tego spędzić miło czas z kieliszkiem dobrego włoskiego wina, to Akademia Kulinarna Whirlpool jest miejscem właśnie dla Was 🍷🍝 ! Na ich fanpagu na FB znajdziecie aktualną listę zaplanowanych warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Ciristinę
Kulinarne przygody Gatitymięsistych filetów śledziowych z oleju, pokrojonych na 2 cm kawałki 4 duże cebule, pokrojone w plasterki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina 1/2 szklanki oleju roślinnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej 2 łyżki na dużej patelni, włóż cebulę i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie dodaj olej, koncentrat pomidorowy
karmelowy