pieczarek, które miały być do pizzy, ale pizzy nie było, a groszek już od dawna czekał w zamrażarce. Przepis tu właściwie jest zbędny, bo to jak z bigosem na winie... ;) Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ). Składniki: 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej) 10-12 szt. średnich
bistro mamaarkuszy ciasta filo Przygotowanie roladek z ciasta filo : Rozpuść masło i wymieszaj z oliwą. Odstaw do przestygnięcia. Rodzynki i suszone figi lub daktyle namocz przez 20 minut w winie lub gorącej wodzie. Następnie odsącz i posiekaj. W misce wymieszaj posiekane suszone owoce, liście mięty, orzechy, ser, szczyptę soli oraz roztrzepane jajko. Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmróź
Chilli Czosnek i Oliwasię okazało świetnym rozwiązaniem. Danie nie straciło na delikatności i miało przy tym swój twist, a żeby nie rozleniwić podniebienia, dodałam orzeźwiającą i ostrą rukolę i białe, wytrawne wino. Wykonanie Obierz, umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami marchew. Zagotuj 500 ml wody z płaską łyżeczką soli w średniej wielkości garnku. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodaj
Eat me! Fit me!Dziś walentynki... Wszystkim zakochanym i tym czekającym na wielką miłość, przesyłam czekoladowo- cynamonowe serce. Dużo mlecznej czekolady i aromatyczny cynamon.... jeszcze lampka wina i nastrojowa muzyka :) Cudownych Walentynek Wam życzę. Dla spóźnialskich szybki przepis. Będzie wam potrzebna silikonowa forma w kształcie serca, dobra czekolada i aromatyczne przyprawy korzenne. 450 g dobrej mlecznej czekolady. 50 g białej czekolady
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrobię risotto. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masła. Dodaję posiekaną bardzo drobno szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję ryż. Całość smażę przez kilka chwil i wlewam wino. Płyn redukuję o połowę i porcjami (po 100 ml) wlewam bulion, Kiedy ryż wchłonie jedną porcję wówczas dolewam kolejną. Postępuję tak do momentu aż ryż wchłonie cały bulion
Mango PapajaJajka faszerowane kojarzą mi się praktycznie wyłącznie z Wielkanocą. Nie to, żeby nie były dobre, ale jakoś tak się dzieje, że na naszym stole goszczą dość rzadko. Może to wina męża, który za najlepsze jajka na świecie uważa te z majonezem;) Może właśnie pora zmienić jego przyzwyczajenia. Jajka faszerowane to pomysł na podanie jajek ale w nieco innej formie
Mieszam w GarnkuBrownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie, film, lampka czerwonego wina i czekolada to dobre połączenie ;)), więc w razie większego zapotrzebowania można podwoić porcję. Składniki * 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki
Słodkie inspiracjeustach, jest bardzo delikatna i krucha. Po wyjęciu z piekarnika od razu czuć piękny zapach rybki i sosu, mi niestety nie posmakował ten sos, który jest na bazie czerwonego wina. Natomiast mężuś jest zachwycony rybką i z wielką chęcią ją zjadł. Wielkim minusem jest to, że się rozwala po "upieczeniu" i wyjęciu z opakowania. Czy bym kupiła ją ponownie
My World by Dagmara Rekrobimy je na obiad. Danie szybkie, łatwe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Nie trzeba wymyślać składników, wystarczy dać to co mamy w lodówce. Zawsze mówimy, że to zapiekanka "na winie", czyli.. to co się nawinie to do zapiekanki. Składniki: makaron kokardki Lubella pierś z kurczaka po jednej papryce: czerwona, żółta i zielona 10 pieczarek 1 cebula mozzarella
My World by Dagmara Rekchcemy zjeść -szynka, mięso z rosołu - ja lubię i jem, lecz mój facet już niestety nie. Jednak danie jako całość bardzo smakuje, pomimo braku grzybów, śliwek czy wina. U mnie w domu nigdy nie dodawano takich rzeczy do bigosu, więc ja też nie dodaję. Może kiedyś spróbuję urozmaicić w ten sposób. Składniki: Pół główki białej małej kapusty
Justa próbuje gotowaćząbki czosnku 1 listek laurowy 1 litr wody (można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu) sól, pieprz i sporo suszonego oregano do smaku 2 łyżki octu z czerwonego wina Przygotowanie: W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć. Dodaj pokrojoną marchewkę i listek
Swojskie jedzonkoportulakę wykładamy na talerze, dodajemy plastry sera, cebulę pokrojoną w półplasterki i ćwiartki wędzonych śliwek. Posypujemy pistacjami, czerwonym pieprzem i skrapiamy olejem lnianym. Do tego lampka czerwonego wytrawnego wina i ja już nic więcej nie potrzebuję
Quinoa Raz!koszyczki z kremem tuńczykowym i pistacjami. Rewelacyjne włoskie antipasti. Sycylijska caponata z jabłkami. Primo piatto: Bavette Barilla con frutti di mare. Secondo piatto: Stek z polędwicy wołowej w czerwonym winie. Deser: babbamisu alla zabaglione . * VIVERE Italiano || ul. Ofiar Oświęcimskich 21, Wrocław
Food SquarePizza bardzo wytrawna, idealna do czerwonego wina. Połączenie anchois z oliwkami z czosnkiem i pikantnymi papryczkami wraz z kozim serem tworzą wyjątkowy zachęcający smak. Wyśmienity pomysł na weekendowe biesiadowanie z najbliższymi. Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki
Zasmakuj Kuchniszykowanych ryb i węgla drzewnego sunie między wąskimi uliczkami. Grillowane, osypane morską solą sardynki podaje się z pajdą chleba, słodkimi ziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie pasty. Udało mi się dopaść portugalskie sardynki – puszka ogromna
Karo in the Kitchen