kiełbas 2 cebule (u mnie 1 biała i 1 czerwona) 2 jabłka 3 liski laurowe 3 ziela angielskie 3 goździki 50 g suszonej żurawiny 100 ml cydru lub białego wina 1 łyżeczka klarowanego masła * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej masło i przysmaż białą kiełbasę, aż się ładnie zarumieni. Następnie wrzuć pokrojone w piórka cebule i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie
Food Squareczubata łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu 1 cebula szalotka 1 średni ząbek czosnku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka miodu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenKiedy przychodzi już ten wieczór, że możesz spokojnie posiedzieć, napić się lampki wina i mieć chwilę dla siebie, Ty wolisz iść spać razem z kurami. Jednym słowem - macierzyństwo ;) Jeszcze jedna propozycja na jajka faszerowane, tym razem dla smakoszy ryb, bowiem nadziałam je szprotkami. Kto lubi takie połączenia, niech spróbuje a kto nie lubi... niech również się skusi, może
My simple kitchenzewnątrz. Na śledzie wykładamy musztardę Dijon, czubatą łyżeczkę albo dwie łyżki, w zależności od tego w jak dużej salaterce składacie sałatkę – odpowiednio słoną i kwaśną, robioną na białym winie (nieodmiennie polecam musztardę Maille). Musztardę dokładnie rozsmarowujemy po śledziach. Pieprzymy. Pokrywamy warstwę musztardy posiekaną cebulą. Na tą warstwę ścieramy ¼ ziemniaków i lekko przyklepujemy. Na ziemniaki wysypujemy kiszone ogórki
Karo in the Kitchenmieliśmy gości. Kuzyn C. przyjechał do nas z dziewczyną. Na początku planowaliśmy wspólny lunch; skończyło się na lunchu, obiedzie i deserze w dwóch odsłonach. W międzyczasie opróżniliśmy dwie butelki wina i rozmawialiśmy, rozmawialiśmy i rozmawialiśmy... I chociaż nie jestem zbyt towarzyska, a ludzi z zasady nie bardzo lubię, to muszę przyznać, że spędziłam niesamowicie przyjemny dzień. Normalnie odmłodniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo aromatyczna. Polecam na spotkania z przyjaciółmi czy na pyszny obiad całej rodzinki a jak jeszcze zostanie pokrójcie w plastry i będzie znakomity do kanapek. Schab duszony w winie z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniefiołkowy do sałatek jaśmin – uwielbiam herbatę jaśminową lawenda – zobacz przepis na ciasteczka z cukrem lawendowym , lemoniadę o smaku lawendy i ocet do sałatek. mniszek – można z niego zrobić wino mniszkowe ogórecznik – pięknie dekoruje nasze sałatki i dania róża – woda różana nadaje wyjątkowego smaku deserom a konfitura to najlepszy dodatek do pączków rumianek – moja ulubiona herbatka Dekorowanie dań kwiatami
Ugotowane pozamiatanepracuje - majonez będzie miał bledszą barwę i będzie bardziej płynny. Polecam przepis na domowy majonez ! SKŁADNIKI : na około 300ml 2 żółtka ze świeżych jajek 1 łyżeczka octu z białego wina 1/2 łyżeczki soli morskiej świeżo mielony biały lub czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku 300ml oleju arachidowego lub lekkiej oliwy z oliwek (nie extra virgin
Moja Książka KucharskaDzisiaj polecam domową nalewkę cynamonową. Za ojca nalewek uznaje się słynnego greckiego lekarza Hipokratesa. Stworzył on napój z wina, miodu i przypraw korzennych. W XIII wieku odkryto, iż alkohol wzmacnia lecznicze działanie ziół, dlatego chorym jako lekarstwo przepisywano nalewki. Do Polski moda na nalewki przywędrowała wraz z królem Henrykiem Walezym. Wówczas zaczęto produkować znany do dzisiaj krupnik
Smak mojej kuchniilość cynamonu obniża łaknienie na słodyczce. Cynamon zawiera błonnik, żelazo, wapń, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach. U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa
Smak mojej kuchniozdobna. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią. Kształtem przypominają gruszki, są żółte, bardzo twarde i cierpkie w smaku. Nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji, ale są idealne na przetwory, nalewki, wina, soki. Pigwa powinna znaleźć się w Naszym menu w okresie jesiennych i zimowych przeziębień, jest źródłem witaminy C, która wspiera Naszą odporność. Ponadto zawiera kwasy organiczne, garbniki, pektyny
Smak mojej kuchnirobimy to niepoprawnie. Jedliśmy, piliśmy, śmialiśmy się, a do tego wzięliśmy jeszcze pełno jedzenia "na spróbowanie" dla najbliższych. Co najważniejsze, przekonałam się do ryb. Pstrąg wyszedł obłędny. Do wina i risotta nie trzeba było mnie przekonywać, bo te ubóstwiam. Sami zobaczcie nasze menu i smakowite fotografie z warsztatów: Staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną Mule duszone w mleku
Karola gotujepieczarek, które miały być do pizzy, ale pizzy nie było, a groszek już od dawna czekał w zamrażarce. Przepis tu właściwie jest zbędny, bo to jak z bigosem na winie... ;) Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ). Składniki: 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej) 10-12 szt. średnich
bistro mamaarkuszy ciasta filo Przygotowanie roladek z ciasta filo : Rozpuść masło i wymieszaj z oliwą. Odstaw do przestygnięcia. Rodzynki i suszone figi lub daktyle namocz przez 20 minut w winie lub gorącej wodzie. Następnie odsącz i posiekaj. W misce wymieszaj posiekane suszone owoce, liście mięty, orzechy, ser, szczyptę soli oraz roztrzepane jajko. Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmróź
Chilli Czosnek i Oliwasię okazało świetnym rozwiązaniem. Danie nie straciło na delikatności i miało przy tym swój twist, a żeby nie rozleniwić podniebienia, dodałam orzeźwiającą i ostrą rukolę i białe, wytrawne wino. Wykonanie Obierz, umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami marchew. Zagotuj 500 ml wody z płaską łyżeczką soli w średniej wielkości garnku. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodaj
Eat me! Fit me!