wino - 10075 przepisów (strona:399/672)

Truskawkowo waniliowa zebra 151

najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka

mojewypiekiinietylko
Hasło tygodnia - kuchnia portugalska. 163

Porto. Albo do innej Coimbry czy Leirii (jeśli tylko coś tam lata). Myśli są intensywne i niemal już widzę siebie z rodziną przy talerzu grillowanych sardynek. Lub popijających lokalne wino na wieczorze fado... Marzenia należy spełniać więc niniejszym ogłaszam, że zakładam skarbonkę na wyjazd! ;) A zanim to nastąpi, wypróbujemy z Marzeną kilka tradycyjnych portugalskich przepisów i podzielimy się

zadanie-gotowanie
Bruschetta z blanszowanym bobem 161

oliwy). W Toskanii, w listopadzie, po zbiorze i tłoczeniu oliwek, grzanka nazywa się fettunta jest podawana bez żadnych dodatków, tylko i wyłącznie w towarzystwie świeżo wyciśniętej oliwy (i oczywiście wina). W małym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. W zlewie szykujemy sobie miskę z bardzo zimną wodą i paroma kostkami lodu. Na bulgoczący wrzątek wrzucamy bób, gotujemy na mocnym

Karo in the Kitchen
Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie 226

marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki

Szefowa kuchni
Sałata z warzywami I 145

czerwona cebulka 1 ogórek gruntowy siekany koperek Dressing: 1/5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy do sałatek świeżo zmielony pieprz odrobina cukru lub miodu 1/2 łyżeczki octu z białego wina Sposób wykonania: 1. Warzywa umyć, ogórki obrać ze skórki. 2. Sałatę podzielić na mniejsze części, pomidorki przepołowić, cebulkę posiekać w półtalarki, a ogórka w plasterki. 3. Składniki dressingu przełożyć

Kuchnia domowa Ani
Risotto ze schabem i chilli 195

Risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy nie chcemy gotować czegoś skomplikowanego, długo z wyszukanych składników. Risotto to prosta, włoska kuchnia, to dobry początek pysznego dnia. Ryż, mięso, wino, 20 minut i obiad gotowy. Zapraszam. Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczony, marynowany w winie camembert z truskawkami w balsamico truflowym 85

się da. W końcu bardzo szybko się kończą. Tym razem w nietypowym połączeniu - camembert, balsamiczny sos truflowy oraz słodkie truskawki dają świetną kombinacją. Zwłaszcza po upieczeniu sera zamarynowanego w winie - staje się wtedy miękki w środku, wręcz prawie płynny. Trzeba tylko pamiętać, żeby go tylko jeść póki jest gorący

Milion Smaków
Przepisy na sałatki: sałatka na winie 124

dopiero, czy zaraz … po psie. Do tego co niektórzy chętnie założyli by jej smycz. Najlepiej taką, żeby z kuchni nie wychodziła. The post Przepisy na sałatki: sałatka na winie appeared first on MODA

MODA NA BIO
Ciasteczka grzybowe. Małe krakersy z grzybami 181

Ciasteczka wytrawne , na przykład właśnie takie z dodatkiem grzybów, są świetną przekąską do piwa lub wina. Podczas spotkania z przyjaciółmi miło będzie coś dobrego schrupać. Naszykowałam właśnie pudło małych ciasteczek i zabieram je ze sobą jadąc "w gości" do grzybniętych znajomych. Jestem ciekawa czy im zasmakują. Mam nadzieję, że tak. Jeśli nie to zjem sama

Smaczna Pyza
SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM 160

SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM to idealny pomysł na letnią przekąskę lub kolację przy kieliszku schłodzonego białego wina. Artykuł SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Jak uwędzić ser ? 232

obsypane mieszanką oregano, tymianku z dodatkiem pieprzu i ostrej papryczki. Kolejne są w czosnku niedźwiedzim. Dwa całkiem białe nie zostały niczym potraktowane. A kawałeczek takiego sera do wina .. uwierzcie to jest to !    Jak uwędzić

Kuchnia na wzgórzu
Truskawkowy puch 349

pudru 5 łyżeczek żelatyny wierzch tortu: 400 ml śmietany kremówki 36 % 1 fix do śmietany pozostałe: 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego 1/2 galaretki truskawkowej 20 dkg truskawek poncz: 1/2 szklanki wina czerwonego 1/2 szklanki herbaty 100 g migdałów tartych Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa i ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru ubijam dwie

wesoła kuchnia
Ka Udon Bar – nie zepsujcie tego! 97

warzywa/grzyby w tempurze. Tempura sama w sobie lekka jak chmurka i idealnie chrupiąca. Ktoś tu zdecydowanie wie co i jak się robi Do tego bardzo fajny wybór sake, win oraz piwko od Trzech Kumpli. Wiecie, że mam bzika na punkcie ceramiki? Wiecie. W tutejszych czarkach na sake zakochałam się bez pamięci i po prostu MUSZĘ je mieć W jakiejś

Kate's Kitchen
Ryba pieczona na warzywach 260

składniki. Danie nie potrzebuje dodatków, ale w okresie wiosennym można serwować je z młodymi ziemniaczkami. Zdrowo, smacznie, kolorowo i prosto – czego więcej trzeba? No może kieliszka białego, schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały! Ryba pieczona na warzywach: 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 bakłażan 1 papryka 2 cukinie 2 pomidory 2 czerwone

Poezja smaku
Cydrowa galaretka z czarnym bzem 118

zawierają także cukier i inne dodatki, np. skrobię, aromaty, zagęstniki. Agar idealnie się rozpuszcza w zimnej cieczy i wymaga gotowania przez kilka minut. Zamiast cydru możecie użyć np. białego wina. Albo soku, herbaty. To nie musi być alkohol. A dzieciom przyda się dawka zdrowia z kwiatów bzu. Pamiętajcie tylko, aby zbierać bez daleko od dróg, gdyż bardzo łatwo chłoną

Kucharzyca