najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka
mojewypiekiinietylkoPorto. Albo do innej Coimbry czy Leirii (jeśli tylko coś tam lata). Myśli są intensywne i niemal już widzę siebie z rodziną przy talerzu grillowanych sardynek. Lub popijających lokalne wino na wieczorze fado... Marzenia należy spełniać więc niniejszym ogłaszam, że zakładam skarbonkę na wyjazd! ;) A zanim to nastąpi, wypróbujemy z Marzeną kilka tradycyjnych portugalskich przepisów i podzielimy się
zadanie-gotowanieoliwy). W Toskanii, w listopadzie, po zbiorze i tłoczeniu oliwek, grzanka nazywa się fettunta jest podawana bez żadnych dodatków, tylko i wyłącznie w towarzystwie świeżo wyciśniętej oliwy (i oczywiście wina). W małym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. W zlewie szykujemy sobie miskę z bardzo zimną wodą i paroma kostkami lodu. Na bulgoczący wrzątek wrzucamy bób, gotujemy na mocnym
Karo in the Kitchenmarynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki
Szefowa kuchniczerwona cebulka 1 ogórek gruntowy siekany koperek Dressing: 1/5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy do sałatek świeżo zmielony pieprz odrobina cukru lub miodu 1/2 łyżeczki octu z białego wina Sposób wykonania: 1. Warzywa umyć, ogórki obrać ze skórki. 2. Sałatę podzielić na mniejsze części, pomidorki przepołowić, cebulkę posiekać w półtalarki, a ogórka w plasterki. 3. Składniki dressingu przełożyć
Kuchnia domowa AniRisotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy nie chcemy gotować czegoś skomplikowanego, długo z wyszukanych składników. Risotto to prosta, włoska kuchnia, to dobry początek pysznego dnia. Ryż, mięso, wino, 20 minut i obiad gotowy. Zapraszam. Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię da. W końcu bardzo szybko się kończą. Tym razem w nietypowym połączeniu - camembert, balsamiczny sos truflowy oraz słodkie truskawki dają świetną kombinacją. Zwłaszcza po upieczeniu sera zamarynowanego w winie - staje się wtedy miękki w środku, wręcz prawie płynny. Trzeba tylko pamiętać, żeby go tylko jeść póki jest gorący
Milion Smakówdopiero, czy zaraz … po psie. Do tego co niektórzy chętnie założyli by jej smycz. Najlepiej taką, żeby z kuchni nie wychodziła. The post Przepisy na sałatki: sałatka na winie appeared first on MODA
MODA NA BIOCiasteczka wytrawne , na przykład właśnie takie z dodatkiem grzybów, są świetną przekąską do piwa lub wina. Podczas spotkania z przyjaciółmi miło będzie coś dobrego schrupać. Naszykowałam właśnie pudło małych ciasteczek i zabieram je ze sobą jadąc "w gości" do grzybniętych znajomych. Jestem ciekawa czy im zasmakują. Mam nadzieję, że tak. Jeśli nie to zjem sama
Smaczna PyzaSAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM to idealny pomysł na letnią przekąskę lub kolację przy kieliszku schłodzonego białego wina. Artykuł SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEobsypane mieszanką oregano, tymianku z dodatkiem pieprzu i ostrej papryczki. Kolejne są w czosnku niedźwiedzim. Dwa całkiem białe nie zostały niczym potraktowane. A kawałeczek takiego sera do wina .. uwierzcie to jest to ! Jak uwędzić
Kuchnia na wzgórzupudru 5 łyżeczek żelatyny wierzch tortu: 400 ml śmietany kremówki 36 % 1 fix do śmietany pozostałe: 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego 1/2 galaretki truskawkowej 20 dkg truskawek poncz: 1/2 szklanki wina czerwonego 1/2 szklanki herbaty 100 g migdałów tartych Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa i ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru ubijam dwie
wesoła kuchniawarzywa/grzyby w tempurze. Tempura sama w sobie lekka jak chmurka i idealnie chrupiąca. Ktoś tu zdecydowanie wie co i jak się robi Do tego bardzo fajny wybór sake, win oraz piwko od Trzech Kumpli. Wiecie, że mam bzika na punkcie ceramiki? Wiecie. W tutejszych czarkach na sake zakochałam się bez pamięci i po prostu MUSZĘ je mieć W jakiejś
Kate's Kitchenskładniki. Danie nie potrzebuje dodatków, ale w okresie wiosennym można serwować je z młodymi ziemniaczkami. Zdrowo, smacznie, kolorowo i prosto – czego więcej trzeba? No może kieliszka białego, schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały! Ryba pieczona na warzywach: 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 bakłażan 1 papryka 2 cukinie 2 pomidory 2 czerwone
Poezja smakuzawierają także cukier i inne dodatki, np. skrobię, aromaty, zagęstniki. Agar idealnie się rozpuszcza w zimnej cieczy i wymaga gotowania przez kilka minut. Zamiast cydru możecie użyć np. białego wina. Albo soku, herbaty. To nie musi być alkohol. A dzieciom przyda się dawka zdrowia z kwiatów bzu. Pamiętajcie tylko, aby zbierać bez daleko od dróg, gdyż bardzo łatwo chłoną
Kucharzyca