Pfnutli-czyli placki z jabłkami w winnym cieście -tradycyjny szwajcarski deser w oryginale przepis na deserowym winie, ja postanowiłam je zrobić po swojemu i użyłam naszego polskiego cydru jabłkowego, naszych smaków lata czyli jabłek i dodałam rodzynki, powiem Wam szczerze podeszłam sceptycznie do tego przepisu nie wiedząc czy to wogóle będzie zjadliwe:) Efekt przerósł moje najśmielsze
Wanilia i Kardamonprzekrojona na pół i pokrojona na cienkie paseczki, można zastąpić 1/2 łyżeczki chilli w płatkach lub pominąć mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z czerwonego wina 400 g pełnoziarnistego spaghetti opcjonalnie: garstka odsączonych z zalewy kaparów, garść pozbawionych pestek czarnych oliwek do podania: trochę świeżo startego parmezanu Przygotowanie spaghetti peperonata: Na dużej patelni na średnim
Chilli Czosnek i OliwaJeżyny również obrodziły w tym roku. Pierwsze już zebrane czekały w lodówce. Nie miałam za bardzo pomysłu co z nimi zrobić. Chociaż nie powiem, najbardziej za nami wino chodzi. Ale to może na kolejną zbiórkę. Tym razem już dłużej z decyzją nie mogłam poczekać i stąd szybka decyzja - robię sok. Sok będzie idealny do wody czy herbaty. Nie lubię
Gotowanie z pasjąSkładniki: 2 małe czerwone cebule 3 duże czerwone pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/3 łyżeczki świeżego imbiru 5 łyżek brązowego cukru 50 ml octu balsamicznego bądź czerwonego wina 2 ziarna kardamonu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki Pokroić drobno czerwoną cebulę. Dodać do niej drobno krojone czerwone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojony imbir, krojoną paprykę chili, brązowy
mecookssmażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz startą cukinię. Całość smażę kilka minut i dodaję ryż. Dokładnie mieszam i prażę składniki po czym wlewam wino, które redukuję niemal całkowicie. Wlewam bulion i gotuję w nim ryż do momentu aż będzie al dente, miękki natomiast nie rozgotowany, co potrwa około 20 minut. W tym czasie
Mango Papajamuszę przyznać, że te z lukrem cieszyły się dużo większym „wzięciem”. Gorąco polecam i życzę smacznego. Jeśli szukacie tradycyjnego przepisu na faworki/chrusty smażone – polecam poniższe przepisy: Chrusty na winie Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Na na blogu znajdziecie bardzo wiele propozycji z wykorzystaniem ciasta francuskiego, nie tylko w wersji na słodko: Makowe ciastka francuskie Chałwowe bułeczki
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych, u mnie kurki, podgrzybki, maślaki 1 cebula 200 ml śmietany 30% 1/2 szklanki białego wina czubryca czerwona 1 łyżka natki … Czytaj dalej Kurczak duszony w śmietanie z grzybami
czarrna od kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 puszka białej fasoli ząbek czosnku 4 suszone pomidory 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz olej Przygotowanie: Fileta pokroić … Czytaj dalej Potrawka z kurczaka ze szpinakiem
czarrna od kuchnifrancuskim oraz pasztet z dzika. Przepisy podam później. Było pysznie i ciekawie. Dowiedziałam się m.in jak w warunkach domowych uwędzić mięso i poznałam prosty sposób na pyszne gruszki w winie. W między czasie Kasia i Marcin z Durszlaka, który był partnerem tego wydarzenia, zapoznali nas z historią i planami dalszego rozwoju tego serwisu. Na zakończenie mieliśmy okazję popróbować doskonałe
Pieguskowa Kuchniaczekoladowe ciasto z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, puszystej masy twarogowej i bitej śmietany- czego chcieć więcej o takiej porze roku? chyba tylko filiżanki dobrej kawy, albo lampki ulubionego wina. Pozdrawiam imieninowo Porzeczkowiec Ciasto 3/4 szkl oleju 0,5 szkl wody 1 i 3/4 szkl cukru 3 łyżki kakao 5 jajek 1.5 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku
Pieguskowa Kuchniamogło być nieudane. Takich efektów jednak się nie spodziewałam. Obawiałam się nieco o swój starter, ponieważ na początku dość mocno wystartował w górę ale opadł. Myśląc, że to wina mąki przygotowałam drugi nie wyrzucając tego pierwszego. Na całe szczęście! W ten sposób powstały u mnie dwa cudne bochenki chleba hiszpańskiego. Wiem już, że rodzaj mąki nie wpłynął na rozmiar
Pieguskowa Kuchniawszystkim. Spróbujcie, a nie pożałujecie! CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI BEZA 6 białek 300 g drobnego cukru 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 łyżeczka octu z czerwonego wina KREM 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone FRUŻELINA 450 g mrożonych wiśni 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną
Pieguskowa KuchniaDoprawiamy curry i solą. 3. Na patelnie do kurczaka i cebuli wsypujemy dwie torebki ryżu. Czekamy chwilkę, aż ryż się zrumieni i podlewamy delikatnie bulionem. ( można użyć odrobiny białego wina) 4. Mieszamy cały czas i dodajemy bulionu w momencie, aż poprzednia porcja będzie wchłonięta przez ryż. Postępujemy tak do momentu, aż ryż będzie al dente. Gotowe:) Hasta Luego
la cucharaPorzeczki mają wiele różnych zastosowań. Co roku owocują u nas bardzo dobrze, więc robimy z nich dżemy, galaretki i kompoty. Było też wino, więc nie może zabraknąć nalewki. Jest (oczywiście) słodka, ale też ma delikatnie kwaśny posmak charakterystyczny dla porzeczek. Kilkanaście minut roboty i kilka tygodni czekania, ale ta chwila kiedy będziemy mogli w końcu delektować się tą nalewką
Milion SmakówTarta z młodą marchewką i sezamem to pomysł na prosty obiad lub letnią, wykwintną kolację na werandzie, koniecznie z lampką białego wina. Tarta jest dość nietypowa, bo część masła zastąpił biały serek. Jest lżejsza, a ciasto delikatne i chrupiące, w smaku przypominające ciasto francuskie. Przed nałożeniem farszu można ciasto wcześniej podpiec przez około 10-15 minut, choć nie jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!