masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Palmiers Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem
Zasmakuj Kuchnibędą dobrze wyglądały. Plan już mam; po kolei wypróbowuję poszczególne elementy, choć idzie mi trochę jak po grudzie . Głównie dlatego, że ciągle mi czegoś brakuje; ale to akurat moja wina, mogłam wymyślić coś bardziej oczywistego niż połączenie buraków z kozim serem... Bo akurat to nie jest stałym elementem zasobów cukierniczej lodówki. Skoro już narobiłam Wam apetytu na lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzepracy, udaliśmy się do rodziców C. Udało nam się złapać ostatnich gości; piosenki został odśpiewane wcześniej, a świeczki wygaszone. Na szczęście gløgg da się łatwo podgrzać, a napęczniałe od wina rodzynki po każdym podgrzewaniu smakują lepiej. W poniedziałek budzik zadzwonił o trzeciej trzydzieści; szybko wyłączyłam alarm i z powrotem wsunęłam się w rozgrzaną pościel. Pół godziny później nie miałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeInspiracja do tego przepysznego bezglutenowego dania pochodzi z poniższego bloga: Wino Francja Kuchnia Moja modyfikacja polega na określonym gotowaniu kaszy jaglanej i oczywiście na dodatku w postaci kukurydzy, która ze względu na upodobania mojego dziecka, musi znaleźć się praktycznie w każdym daniu. Zapraszam! Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 świeży ogórek garść pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek puszka kukurydzy
Kawa z mlekiemzostaniecie całkowicie oczarowani, tak jak my :-) Sposób na gotowanie fasoli zapożyczyłam z bloga Olgi Smile -> klik , a do stworzenia mojego przepisu zainspirował mnie przepis z bloga Wino-Francja-Kuchnia -> klik . Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla 5 osób): 2 szklanki suchej białej fasoli typu jaś 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 litr passaty pomidorowej około
Kawa z mlekiembanalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość
Moja Delicjasłodką paprykę. Dusimy przez chwilę, aż składniki się połączą i dodajemy odcedzony makaron. 7. Całość delikatnie mieszamy i podajemy! SMACZNEGO! :) Spróbujcie również makaronu z krewetkami na białym winie
Bez Cebulidekorował sobie małą partię. Pomysł tych imprez upadł, bo były bardzo obciążające dla gospodyni, która cały dzień stała w kuchni i piekłą pierniki, bo goście raczej zajmowali się piciem wina i plotkowaniem, niż pomaganiem. W każdym razie te cynamonowe ciasteczka, to chyba najlepsza ze zjedzonych przeze mnie ostatnio pierniczków. Jeśli chodzi o pozostałe testowane ostatnio przepisy
Ugotowane pozamiatanemąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą … Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa… Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki masła
Garniec Magaliebardzo otwarta. Nasz pierwszy wspólny wieczór (i pół nocy też, jeśli mam być zupełnie szczera) przegadałyśmy nie wiedząc, kiedy uciekły nam te wszystkie godziny. Z pewnością pomogła butelka wina, którą wypiłyśmy do kolacji, ale muszę przyznać, że dogadałyśmy się wyśmienicie. I chyba pierwszy raz jestem zadowolona z przymusu mieszkania z kimś zupełnie obcym... Okazuje się, że takie niespodzianki mogą
Pożeraczka, czyli raz adobrzelisty prezentów, czy też myślę jak udekorować mieszkanie, ale na razie kończy się wszystko na planach. Chyba trochę ostatnio brak mi motywacji i silnej woli. Wmawiam sobie, że to wina pogody, że może przez brak słońca, przez deszcz, wiatr i smog. Być może coś w tym jest, ale to nie zmienia faktu, że trzeba coś z tym zrobić Macie
365 dni dookoła kuchninajlepszej restauracji - ale akurat temu nie można się dziwić, bo szef kuchni pracował wcześniej w jednej z tych najlepszych. Prawdziwy luksus. Do tego odrobina pasującego do poszczególnych dań wina - i udało mi się wpędzić C. w stan całkiem poważnej zazdrości. Nie o mnie rzecz jasna; o jedzenie... Sami więc widzicie; dzieje się więcej, niż się spodziewałam, ale zamiast narzekać
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 500g ugotowanych buraczków (użyłam gotowych - 1 opakowanie), pokrojonych na mniejsze kawałki 500ml bulionu warzywnego 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka wódki lub ginu sól, pieprz kwaśna śmietana lub jogurt grecki do przybrania szczypiorek do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej
Codzienne Gotowaniekonfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 4-5 filetów śledziowych – 2 cebule – 3 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina – 1/3 szklanki passaty pomidorowej – 1/3 szklanki rodzynek – 1 łyżka brązowego cukru – 4 liście laurowe, 4-5 goździków, 3-4 kulki ziela angielskiego, pieprz Przygotowanie : Śledzie
nietylkopasta.plżeby się rozgościć ze wszystkimi zapachami, świecidełkami i resztą menażerii. Na głównej ulicy mojego miasta rozwieszono już milion światełek. Z wystaw kawiarenek i restauracji krzyczą zaproszenia o najlepszych grzanych winach, zimowych herbatach, kawach i sezonowych ciastach. Do wyboru do koloru! Ja wybrałam żółty, do tego trochę bieli i czerwieni...a to wszystko o zapachu skandynawskiej zimy, czyli szafranu
Kuchnia w Słońcu Skąpana