wino - 10075 przepisów (strona:389/672)

Pączki jogurtowe – Fritule 483

pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Oponki z twarogu Wydrukuj przepis The post Pączki jogurtowe – Fritule appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Między Bułkami – Al. Jerozolimskie 23 – recenzja 172

lubi, ale nie znam takich, którym by im nie smakowała. Do steka musi być oczywiście piwo – mają całkiem spory wybór piw polskich kraftowych i czeskich. Można też zamówić wino, także na butelki. W menu oprócz bugerów są też sałatki i zupy, ale raczej nie przychodzi się do burgerowni na sałatkę, a nawet jeśli, to i tak się kończy

Ugotowane pozamiatane
Meksykańska zupa limonkowa 222

oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina :) kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się jednoczą i potrafią szybko zapomnieć o problemach. Nam na warsztatach najbardziej zasmakowała zupa limonkowa z szarpanym kurczakiem wg przepisu Klaudii Budny

Wylizany Rondel
Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami 166

soczewicą i ziemniakami. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.  Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, za pomocą szklanki lub kieliszka do wina wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, ja uwielbiam, gdy farszu w pierogach jest bardzo dużo, więc staram się dawać jak najwięcej. Następnie pieroga składamy na pół

kulinarne odsłony pati
Risotto z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 169

moich zapasach, suszone pomidory w zalewie oraz natkę pietruszki. Dodałam do niego również ser cheddar oraz cebulkę. Oczywiście całość przygotowałam na bazie bulionu. Tym razem nie dodawałam do dania wina, tylko zrobiłam jego uproszczoną wersję. Jeżeli szukalibyście kiedyś przepisu na klasyczne risotto lub z pomidorkami koktajlowymi i bazylią, robiłam takie na bazie przepisów Jamiego Oliwiera, zapraszam: Risotto bianco – Jamie

Kuchnia Bazylii
Sałatka z awokado 192

pomarańczowych pomidorów) 1 papryka czerwona 100 g sera feta 1 czerwona cebula 50 g (garść) zielonych oliwek Sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu z czerwonego wina 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka miodu Sałatka z awokado wykonanie: Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, a awokado

Delusional Trine
Sałatka z pieczonym burakiem, roszponką i serem pleśniowym 252

około 1 garść 2-3 sztuki średnich buraków ser pleśniowy z niebieską pleśnią jabłko 4 łyżki ziaren słonecznika  3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina pół łyżeczki miodu sól, pieprz Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. U mnie około 40 minut w 200stopniach, ale wszystko zależy od tego jaka jest

Czerwona Porzeczka
Pierwszy tchnienie Świąt. I ciasteczka marcepanowo-cytrynowe 126

gośćmi. Uwielbiam tego rodzaju imprezy; można zjeść æbleskiver , czyli naleśnikowe kuleczki (które za starych, dobrych czasów wypełnione był jabłkami, stąd właśnie te owoce w nazwie) i napić się grzanego wina z migdałami i cudownie napęczniałymi rodzynkami, zwanego gløgg . Dla dzieci jest kakao z bitą śmietaną i mnóstwo atrakcji: od stoisk z zabawkami, dekoracjami i smakołykami, poprzez Mikołaja i skrzaty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Razowe tagliatelle z krewetkami 179

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na całym świecie. Na każdym kroku możemy spotkać restauracje serwujące potrawy rodem ze słonecznej Italii. Wśród najczęściej wybieranych potraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto 173

opakowaniu: Krok 1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj gotową mieszankę The Green Woodpecker Trill i smaż na małym ogniu przez około 2 minuty. Krok 2. Następnie dodaj białe wino (pominęłam) i mieszaj aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Dalej podlewaj risotto bulionem – sukcesywnie po 1 chochelce – aż do ponownego wchłonięcia płynu. Krok 3. Na koniec dodaj świeżo starty parmezan

Słodkie okruszki
Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej 216

Piękne duże kawałki mięsa zanurzone w sosie i podane z ziemniakami w mundurkach, to lubimy najbardziej. Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz w wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Polecam gorąco bardzo sycące i pyszne danie na chłodne jesienne dni i zimowe mrozy. Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Naturalny antybiotyk- syrop z miodu, czosnku i cytryny 1919

łyżki dziennie, dzieciom zaś 2x po 2 łyżeczki dziennie (w infekcji podwajamy ilość). Aby zniwelować ostry zapach czosnku warto przegryźć natkę pietruszki, ale ponoć lampka czerwonego wina też działa 😜 To co?! Smacznego i na zdrowie! * miód lipowy- 200 g * sok z cytryny- 200 ml * czosnek- 4 ząbki czosnku Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą składników. Przechowywać

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z rukolą i szynką parmeńską 308

Sałatka z rukolą i szynką parmeńską będzie doskonała, jako lekka kolacja. Idealnie będzie pasować do lekkiego wina wypitego we dwoje Dla niektórych z Was połączenie szynki parmeńskiej, parmezanu oraz suszonych pomidorów może być zbyt intensywne, bowiem wszystkie składniki mają dość wyraziste smaki. Ja natomiast takie połączenia lubię. Jeżeli nie przepadacie za suszonymi pomidorami, możecie je zastąpić pomidorkami koktajlowymi

Kuchnia Bazylii
DUSZONA WOŁOWINA W SOSIE Z PLACKIEM Z CUKINII 233

liscie laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 łyżeczki zmielonego kminku 1/3 łyżeczki imbiru zmielonego lub 2 cm otartego świeżego sól pieprz masło klarowane 1 szklanka wody 1/3 szklanki wina szczypiorek Do rondla dajemy masło i pokrojoną cebulę obsmażamy i wyjmujemy na talerz. Do tego samego rondla dodajemy masła i wrzucamy pokrojone mięso.Obsmażamy. Dodajemy usmażoną cebule i resztę składników

harrisa