skusicie się na małą grzaneczkę z grzybami? Użyłam do niej kurek i podgrzybków, które w lesie znalazł mąż. Wyszła pyszna kolacja. Grzyby, ser i grzanki... a do tego dobre wino. Nie trzeba nic więcej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkonfiturą figową warto posypać dodatkowo orzechami włoskimi. Jeśli nie lubicie kozich serków, to w ich zastępstwie równie pyszne będą sery pleśniowe lub śmietankowe do smarowania. Do tego lampka wina i pyszna, prosta kolacja gotowa. Konfitura z fig (dżem figowy): 1 kg świeżych fig 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z ziarenkami 2 łyżki soku
Poezja smakurazem mam coś dla fanów podjadania pyszny przekąsek w czasie oglądania meczów lub filmów. Dip serowo-piwny jest aromatyczny i idealny do wina lub piwa. Dobrze zblendowany jest idealnym dodatkiem do krakersów, tacos, czy paluszków. Można go podawać razem z selerem naciowym, czy też marchewką. Sos worchestershire i musztarda dijon w nim zawarte, a także tabasco nadają bardzo ciekawych
Kuchennyviral.plchrupkość pieczywa i słony ser przełamany słodyczą figi. Pomyślałam, że można jeszcze wzbogacić smak kanapki o karmelizowana gruszkę. Efekt- genialny smak. Do tego lampka czerwonego lub białego wina i jestem w siódmym niebie. Zamiast sera można użyć szynki Prosciutto. Sami skosztujcie. Składniki 2 gruszki 2 figi ser pleśniowy- u mnie Lazur Niebieski kilka kromek chleba tostowego lub długiej
Kasia i jej kobiecy światwyposażona w wanno-prysznic, suszarkę i zestaw kosmetyków, zestaw do parzenia kawy i herbaty, woda mineralna, a nawet indywidualnie sterowana klimatyzacja. W pakiecie romantyczny weekend mieliśmy również butelkę czerwonego wina i dwa kieliszki oraz kupony rabatowe na Termy Maltańskie. Tak więc przed romantyczną kolacją był relaks w Maltańskich Saunach. Obsługa Hotelowa jest bardzo miła, pomocna i uśmiechnięta, co wprowadza
Trufelkowobudyniem, wszystko polane limonkowym lukrem i posypane karmelową posypką Delecty. W taki „kryzysowy dzień” świeżo upieczone szarlotki zapakuję w ekologiczny papier, przewiążę satynową wstążeczką, do tego zabiorę jej ulubione wino oraz film. Będziemy się zajadały, rozmawiały i śmiały. Basia z pewnością zapomni o smutkach i złym nastroju, mini szarlotki poprawią jej nastrój w stu procentach. Zapraszam na przepis :). Składniki
Trufelkowomasła, wrzucić wcześniej pokrojone warzywa i podsmażać 5 minut, przerzucić do głębokiego garnka. Na patelni ponownie rozgrzać masło z oliwą dodać posiekaną papryczkę oraz czosnek, chwilę podsmażyć, podlać białym winem, podgrzewając cały czas patelnię na małym ogniu. Po tym czasie dodać szklankę zblendowanych pomidorów, a resztą zalać marchewki i pietruszkę. Jedno i drugie dusić pod przykrywką. Pomidory z winem
Trufelkowoaromatyczna, po prostu pyszna :) SKŁADNIKI: na zaczyn 20 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 150 g pszennej mąki ciasto właściwe 140 ml letniej wody 40 ml białego wytrawnego wina 60 ml oliwy z oliwek extra vergine 375 g pszennej mąki 1 1/2 łyżeczki soli dodatki kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek kilka kulek mini mozzarelli gałązka świeżego rozmarynu sól
Kuchnia w opałachświta, że górale jednak dalej od morza to dajcie śliwowicę. Na Krupówkach dostaniecie herbatę podłego gatunku z dolewką paliwa rakietowego i podłej wiśniówki. Taka mała dygresja – nie pijcie wina grzanego na Krupówkach. Uwierzcie mi i nie pijcie. Wróćmy do naszej góralskiej herbatki. Jest to wynalazek wybitnie rozgrzewający, niektórzy przypisują mu właściwości magiczne oraz znam jedną panią, która po spożyciu
ladykitchenszybko, przekonani? Trochę zabawy jest z rabarbarem ale szybko to idzie i potem pyszne ciasto do kawy, herbaty czy czystka idealne. Ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewrzenia, zdjąć z gazu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać by się rozpuściła. 3.Płyn przelewamy do kieliszków albo foremek jak kto woli, ja skorzystałam z kieliszków na wino i ustawiłam je na ukos. 4.Poczekać aż wystygnie i wsadzić do lodówki najlepiej na całą noc. 5.Maliny miksujemy, dodajemy cukier według wyznania
Dziś Ja gotujeposmak mąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą ... Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa... Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki masła
Garniec Magaliedzięki czemu odpadła mi dodatkowa z nimi zabawa. Nie miałam wcześniej z nimi do czynienia dlatego szukałam pomysłu w necie jak je przyrządzić. Mój wybór padł na ośmiorniczki w winie i pomidorach od My fish day. I tak zrobiłam. Danie proste, łatwe, na tyle szybkie, że w ciągu godziny był pyszny obiad. I o dziwo tych kilka sztuk spokojne
Bernika - moj kulinarny pamietnikMieszamy codziennie, bo cytryna puści sok i u góry może zebrać się płyn. Aplikujemy po 1-2 łyżki dziennie. Dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) herbaty, grzanego piwa, wina, płatków, muesli, solo na kanapki. Cieszymy się jesienią i brakiem Bestii na łożu boleści! Post Jesień pachnąca miodem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenbrakło i jajek, i mleka :) Postanowiłam zatem zrobić wegańską wersję. Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni . Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) :) Jeśli
Moja Delicja