usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać przyprawione grubą solą. Papryczki zjadamy trzymając za ogonek. Ogonka nie zjadamy oczywiście 😊 Jako dodatek proponuję dobre białe wino, które fantastycznie harmonizuje ze smakiem papryczek. Co któraś papryczka może trafić się ostra, więc przy stole momentami robi się bardzo wesoło 😊 Spotkaliście się już z tymi papryczkami
Codzienna kuchnia niecodziennaurzędzie stanu cywilnego. Uważam takie rozwiązanie za znakomite - nikt nie czuje się pominięty, a impreza nie będzie kosztowała trzy razy tyle, ile zakładaliśmy. U nas były kanapki, musujące wino (ekologiczne, porzeczkowe i agrestowe - super pyszne) i tort, a na koniec zwiedzanie pałacu, w którym wszystko się odbywało. Pogoda była piękna, goście więc rozpierzchli się po parku i podwórzu, nigdzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepsze owoce morza, gdzie się udać, aby zjeść najlepsze arancini w okolicy (przepis na bezglutenową wersję tego sycylijskiego przysmaku już niedługo), która plaża jest najpiękniejsza. Gdzie dostać najlepsze wino z miejscowej winiarni, gdzie nalewają je prosto z beczek do własnych butelek lub baniaków. W której knajpie stołują się lokalesi, a która jest typową miejscówką dla turystów. To również odkrywanie
PaleoLifedaniem serwowanym na specjalne okazje i romantyczne kolacje. Połączenie fig, koziego sera, miodu i tymianku jest tak hipnotyzujące, że nikt nie mógł się jemu oprzeć! Do tego butelka dobrego wina i z powodzeniem można było zdobyć swoją wybrankę/swojego wybranka w myśl zasady: przez żołądek do serca . Ale nawet jeśli nie potrzebujecie robić popisu swoich kulinarnych zdolności
Food SquareMój mąż bardzo lubi wątróbkę drobiowa, dlatego oprócz tradycyjnie smażonej na patelni staram się ją robić mu też w formie pasty na kanapki. Tym razem do wątróbki użyłam wina, kaparów i filecików anchois co dodało zmieniło jej smak na bardziej wyrazisty. Polecam, bo pastę robi się szybko i może być bardzo fajnym elementem ekspresowej przekąski dla gości czy kolacji
Bernika - moj kulinarny pamietnikskusicie się na małą grzaneczkę z grzybami? Użyłam do niej kurek i podgrzybków, które w lesie znalazł mąż. Wyszła pyszna kolacja. Grzyby, ser i grzanki... a do tego dobre wino. Nie trzeba nic więcej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkonfiturą figową warto posypać dodatkowo orzechami włoskimi. Jeśli nie lubicie kozich serków, to w ich zastępstwie równie pyszne będą sery pleśniowe lub śmietankowe do smarowania. Do tego lampka wina i pyszna, prosta kolacja gotowa. Konfitura z fig (dżem figowy): 1 kg świeżych fig 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z ziarenkami 2 łyżki soku
Poezja smakurazem mam coś dla fanów podjadania pyszny przekąsek w czasie oglądania meczów lub filmów. Dip serowo-piwny jest aromatyczny i idealny do wina lub piwa. Dobrze zblendowany jest idealnym dodatkiem do krakersów, tacos, czy paluszków. Można go podawać razem z selerem naciowym, czy też marchewką. Sos worchestershire i musztarda dijon w nim zawarte, a także tabasco nadają bardzo ciekawych
Kuchennyviral.plwyposażona w wanno-prysznic, suszarkę i zestaw kosmetyków, zestaw do parzenia kawy i herbaty, woda mineralna, a nawet indywidualnie sterowana klimatyzacja. W pakiecie romantyczny weekend mieliśmy również butelkę czerwonego wina i dwa kieliszki oraz kupony rabatowe na Termy Maltańskie. Tak więc przed romantyczną kolacją był relaks w Maltańskich Saunach. Obsługa Hotelowa jest bardzo miła, pomocna i uśmiechnięta, co wprowadza
Trufelkowobudyniem, wszystko polane limonkowym lukrem i posypane karmelową posypką Delecty. W taki „kryzysowy dzień” świeżo upieczone szarlotki zapakuję w ekologiczny papier, przewiążę satynową wstążeczką, do tego zabiorę jej ulubione wino oraz film. Będziemy się zajadały, rozmawiały i śmiały. Basia z pewnością zapomni o smutkach i złym nastroju, mini szarlotki poprawią jej nastrój w stu procentach. Zapraszam na przepis :). Składniki
Trufelkowomasła, wrzucić wcześniej pokrojone warzywa i podsmażać 5 minut, przerzucić do głębokiego garnka. Na patelni ponownie rozgrzać masło z oliwą dodać posiekaną papryczkę oraz czosnek, chwilę podsmażyć, podlać białym winem, podgrzewając cały czas patelnię na małym ogniu. Po tym czasie dodać szklankę zblendowanych pomidorów, a resztą zalać marchewki i pietruszkę. Jedno i drugie dusić pod przykrywką. Pomidory z winem
Trufelkowoaromatyczna, po prostu pyszna :) SKŁADNIKI: na zaczyn 20 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 150 g pszennej mąki ciasto właściwe 140 ml letniej wody 40 ml białego wytrawnego wina 60 ml oliwy z oliwek extra vergine 375 g pszennej mąki 1 1/2 łyżeczki soli dodatki kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek kilka kulek mini mozzarelli gałązka świeżego rozmarynu sól
Kuchnia w opałachświta, że górale jednak dalej od morza to dajcie śliwowicę. Na Krupówkach dostaniecie herbatę podłego gatunku z dolewką paliwa rakietowego i podłej wiśniówki. Taka mała dygresja – nie pijcie wina grzanego na Krupówkach. Uwierzcie mi i nie pijcie. Wróćmy do naszej góralskiej herbatki. Jest to wynalazek wybitnie rozgrzewający, niektórzy przypisują mu właściwości magiczne oraz znam jedną panią, która po spożyciu
ladykitchenszybko, przekonani? Trochę zabawy jest z rabarbarem ale szybko to idzie i potem pyszne ciasto do kawy, herbaty czy czystka idealne. Ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewrzenia, zdjąć z gazu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać by się rozpuściła. 3.Płyn przelewamy do kieliszków albo foremek jak kto woli, ja skorzystałam z kieliszków na wino i ustawiłam je na ukos. 4.Poczekać aż wystygnie i wsadzić do lodówki najlepiej na całą noc. 5.Maliny miksujemy, dodajemy cukier według wyznania
Dziś Ja gotuje