wino - 10075 przepisów (strona:387/672)

TATAR Z SUSZONYCH POMIDORÓW 181

ciekawą oleistą i strukturę z wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Przygotujecie go w kilkanaście minut, z kilku zaledwie podstawowych składników. Najlepiej smakuje na kromce domowego chleba, z kieliszkiem schłodzonego białego wina. Sprawdzi się na wigilijnej kolacji lub jako jedna z przekąsek na sylwestrowej imprezie. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej. Polecam nie tylko wegetarianom. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 mała cukinia

cool and minty
Moje przepisy świąteczne i życzenia 100

życzę wszystkim czytelnikom. Oto  - moim zdaniem linki do fajniejszych przepisów, które napisałam Ciasto pomarańczowe z żurawiną Bigos z czerwonek kapusty z owocami Ciasto korzenne z gruszką gotowaną w winie Ciasto migdałowe z polentą i pomarańczami Karp w sosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem amaretto Krucha choinka z kremem Sernik

AZgotuj!
Jak przygotować talerz z serów i wędliny 135

obfitą marmurową płytę na moje urodziny. Wśród świątecznego poruszenia nie chce mi się niewiadomo co tworzyć i wydziwiać. Pokaźny deserowy talerz z serów i wędliny, a do tego musujące wino i mała impreza urodzinowa gotowa! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Jak przygotować talerz z serów i wędliny appeared first on Blog kulinarny

codojedzenia
Ciasteczka wiatraczki i prezenciki 131

dlatego ciasteczka po upieczeniu należy obficie posypać cukrem pudrem. Składniki na około 60 szt. ciasteczek: 300 g mąki 240 g zimnego masła 2 żółtka 4 łyżki czerwonego lub białego wina większa szczypta soli Dodatkowo: mąka do podsypywania powidła (lub twarda marmolada wieloowocowa) cukier puder do posypania Zimne masło posiekać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i dalej wszystko razem siekać

Świat Ciasta
Wigilijne menu - inspiracja 99

świeżego, co być może pomoże w urozmaiceniu smaku. Zupy, przystawki, dania główne, desery... prawie wszystko, oprócz... kompotu. W tym przypadku nie da się wymyślić zamiennika... Nooo... chyba, że lubisz wino, wtedy problem sam się rozwiązuje. :-) Zupa grzybowa z borowikami Jest to zupa postna czyli gotowana tylko na warzywach ale dodając śmietanę min. 30% ma wystarczająco tłuszczu aby być keto

Keto Przepisy
Sałatka śledziowa z awokado / Avocado herring salad 248

wymoczonych w mleku przez noc i pokrojonych w drobną kostkę 1 łyżka kaparów, posiekanych 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka octu z białego wina 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/2 jabłka obranego ze skórki i startego na tarce 1 i 1/2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki majonezu 1 dojrzałe awokado, obrane

karmelowy
KARKÓWKA KORZENNA W SOSIE POMARAŃCZOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 142

piec przez 15 minut. Następnie odkryć naczynie i piec przez kolejne 15 minut. Sos zlać do sosjerki lub zrobić sos winno-kerzenny. Przelać do rondelka i dodać 50 ml wina czerwonego i gotować przez 10 minut. Przyprawić ewentualnie do smaku. Karkówka korzenna znakomicie komponuje się z plastrami pomarańczy, mixem sałat, pomidorami, orzechami itp. Smacznego — BTW 100 g surowej

Ola la LCHF
Pappadrelle z łososiem i cukinią w śmietanie 131

wymieszaj energicznie, aż cały makaron oblepi się śmietanką. Dosmacz pieprzem w razie czego. Wsyp tartego sera owczego. Podawaj z natką pietruszki. Pyszne, kremowe danie w sam raz do lampki wina! Przed podaniem spryskaj oliwą z oliwek

Z Kuchni Do Kuchni
Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 170

zabierze mąka. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Zagniatamy kilka minut, jeśli jest za twarde dolewamy jeszcze po odrobinie wody i nadal zagniatamy.  Ciasto wałkujemy i kieliszkiem do wina wykrawamy małe kółeczka. Na każde wykładamy po pół łyżeczki farszu. Zlepiamy małe pierożki a następnie sklejamy ze sobą dwa boki tworząc uszko. #Duda  #ŚwietazDuda  #GotujzDuda Składniki

Radość kipiąca uśmiechem.
Likier piernikowy 259

inne przepisy na pyszne domowe likiery: Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Likier korzenny Grzaniec, czyli grzane wino Eggnog, likier jajeczny Likier piernikowy Czas przygotowania: 10 minut + ok. 7 dni Składniki: 250 ml  syropu piernikowego 4-5 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego 250 ml wódki Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Brzoskwinie pod migdałowo-kokosową kruszonką 85

kiedy poranki są już chłodne, a wieczór przychodzi wcześniej niż byśmy tego chcieli. Dopiero co zaczął się wrzesień, a ja już poczułam jesienny klimat, być może to wina mojego kiepskiego nastroju. Ale soczyste, słodkie owoce z delikatną kruszoną zawsze poprawiają samopoczucie. I bez względu na wszystko zawsze się udają. Spróbujcie zrobić na podwieczorek i spałaszujcie w towarzystwie dobrej książki

Fitsweet.me
Syrop piernikowy. 152

mocniejszych kulinarnych skojarzeń z Bożym Narodzeniem. Syrop jest zaś jego doskonałym nośnikiem. Łyżeczką tego eliksiru można nadać świątecznego charakteru herbacie, kawie lub gorącej czekoladzie. Można dodać go do grzanego wina, piwa albo cydru. A może lepiej bezalkoholowo - do gorącego soku jabłkowego? Można polać nim lody, bitą śmietanę lub inne desery. Można nawet użyć jako glazury do pieczonego mięsa. Dlaczego

zadanie-gotowanie
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 156

rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków chilli i sól. Wyszło pysznie :) „Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką” świetnie smakuje z chrupiącym i świeżym pieczywem

Moja Delicja
Świąteczne napoje 120

suszonych owoców i tegoroczna śnieżynka - koktajl bananowy z suszonymi śliwkami. Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Cytrusowa lemoniada Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Grzane wino z bakaliami Kompot z suszonych owoców Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami

Moja smaczna kuchnia
Świąteczny dżem żurawinowy. 138

cukru sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka startego świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 goździki 4 łyżki wody (lub wina) Wykonanie: W rondelku umieścić wszystkie składniki oprócz żurawiny (ziele i goździki utarte w moździerzu). Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia cukru. Dodać żurawinę i gotować na małym ogniu około 15 minut. Przenieść

zadanie-gotowanie