wino - 10075 przepisów (strona:387/672)

Likier piernikowy 269

inne przepisy na pyszne domowe likiery: Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Likier korzenny Grzaniec, czyli grzane wino Eggnog, likier jajeczny Likier piernikowy Czas przygotowania: 10 minut + ok. 7 dni Składniki: 250 ml  syropu piernikowego 4-5 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego 250 ml wódki Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Brzoskwinie pod migdałowo-kokosową kruszonką 88

kiedy poranki są już chłodne, a wieczór przychodzi wcześniej niż byśmy tego chcieli. Dopiero co zaczął się wrzesień, a ja już poczułam jesienny klimat, być może to wina mojego kiepskiego nastroju. Ale soczyste, słodkie owoce z delikatną kruszoną zawsze poprawiają samopoczucie. I bez względu na wszystko zawsze się udają. Spróbujcie zrobić na podwieczorek i spałaszujcie w towarzystwie dobrej książki

Fitsweet.me
Syrop piernikowy. 158

mocniejszych kulinarnych skojarzeń z Bożym Narodzeniem. Syrop jest zaś jego doskonałym nośnikiem. Łyżeczką tego eliksiru można nadać świątecznego charakteru herbacie, kawie lub gorącej czekoladzie. Można dodać go do grzanego wina, piwa albo cydru. A może lepiej bezalkoholowo - do gorącego soku jabłkowego? Można polać nim lody, bitą śmietanę lub inne desery. Można nawet użyć jako glazury do pieczonego mięsa. Dlaczego

zadanie-gotowanie
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 161

rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków chilli i sól. Wyszło pysznie :) „Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką” świetnie smakuje z chrupiącym i świeżym pieczywem

Moja Delicja
Świąteczne napoje 127

suszonych owoców i tegoroczna śnieżynka - koktajl bananowy z suszonymi śliwkami. Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Cytrusowa lemoniada Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Grzane wino z bakaliami Kompot z suszonych owoców Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami

Moja smaczna kuchnia
Świąteczny dżem żurawinowy. 148

cukru sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka startego świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 goździki 4 łyżki wody (lub wina) Wykonanie: W rondelku umieścić wszystkie składniki oprócz żurawiny (ziele i goździki utarte w moździerzu). Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia cukru. Dodać żurawinę i gotować na małym ogniu około 15 minut. Przenieść

zadanie-gotowanie
Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie 146

masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Palmiers Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem

Zasmakuj Kuchni
O prawdziwej maszynie do lodów. I nugatowo-karmelowe semifreddo 190

będą dobrze wyglądały. Plan już mam; po kolei wypróbowuję poszczególne elementy, choć idzie mi trochę jak po grudzie . Głównie dlatego, że ciągle mi czegoś brakuje; ale to akurat moja wina, mogłam wymyślić coś bardziej oczywistego niż połączenie buraków z kozim serem... Bo akurat to nie jest stałym elementem zasobów cukierniczej lodówki.  Skoro już narobiłam Wam apetytu na lody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dla Mikołaja - lebkuchen 174

pracy, udaliśmy się do rodziców C. Udało nam się złapać ostatnich gości; piosenki został odśpiewane wcześniej, a świeczki wygaszone. Na szczęście gløgg da się łatwo podgrzać, a napęczniałe od wina rodzynki po każdym podgrzewaniu smakują lepiej. W poniedziałek budzik zadzwonił o trzeciej trzydzieści; szybko wyłączyłam alarm i z powrotem wsunęłam się w rozgrzaną pościel. Pół godziny później nie miałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Taboulé (bezglutenowe) 112

Inspiracja do tego przepysznego bezglutenowego dania pochodzi z poniższego bloga: Wino Francja Kuchnia Moja modyfikacja polega na określonym gotowaniu kaszy jaglanej i oczywiście na dodatku w postaci kukurydzy, która ze względu na upodobania mojego dziecka, musi znaleźć się praktycznie w każdym daniu. Zapraszam! Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 świeży ogórek garść pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek puszka kukurydzy

Kawa z mlekiem
Fasolka po bretońsku (wegańska i bezglutenowa) #15 151

zostaniecie całkowicie oczarowani, tak jak my :-) Sposób na gotowanie fasoli zapożyczyłam z bloga Olgi Smile ->   klik , a do stworzenia mojego przepisu zainspirował mnie przepis z bloga Wino-Francja-Kuchnia ->  klik . Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla 5 osób): 2 szklanki suchej białej fasoli typu jaś 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 litr passaty pomidorowej około

Kawa z mlekiem
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 175

banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość

Moja Delicja
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym 142

słodką paprykę. Dusimy przez chwilę, aż składniki się połączą i dodajemy odcedzony makaron. 7. Całość delikatnie mieszamy i podajemy! SMACZNEGO! :) Spróbujcie również  makaronu z krewetkami na białym winie

Bez Cebuli
Pierniczki wigilijne z cynamonem 204

dekorował sobie małą partię. Pomysł tych imprez upadł, bo były bardzo obciążające dla gospodyni, która cały dzień stała w kuchni i piekłą pierniki, bo goście raczej zajmowali się piciem wina i plotkowaniem, niż pomaganiem. W każdym razie te cynamonowe ciasteczka, to chyba najlepsza ze zjedzonych przeze mnie ostatnio pierniczków. Jeśli chodzi o pozostałe testowane ostatnio przepisy

Ugotowane pozamiatane
Orkiszowe tartaletki z figami i gorgonzolą 196

mąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą … Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa… Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki masła

Garniec Magalie