wino - 10075 przepisów (strona:395/672)

Poznajcie portugalskie dżemy 143

Portugalczycy z figi robią pyszny dżem. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów, takich jak lody. Z waniliowymi smakuje wybornie. Niektórzy sugerują, by do dżemu figowego dodać trochę wina porto… stworzymy tym samym dżem dla dorosłych Gilowy Nazwa gila po portugalsku znaczy dynia figolistna. Więc to w sumie też dyniowy dżem, ale zupełnie inny od tego ze zwykłej dyni

Królestwo Deserów
Kolorowe, sierpniowe kaszotto i "Ławeczka pod bzem" 128

buraka, a potem fioletowa marchew zabarwiła kaszę na fioletowo. Chili pozostało przy swoim czerwonym kolorze, tak jak zielone pozostały seler i pietruszka. W innym okresie kaszotto wzbogaciłabym smakiem wina, ale w sierpniu nie spożywam alkoholu, więc inny składnik musiał wyregulować słodki smak podstawowych warzyw. Kaszotto (w zasadzie pęczakotto) przygotowałam w wersji wegańskiej. Mięsożercom polecam dodanie np. kiełbasy, by danie

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 160

Każdy kraj na mapie świata ma swoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej

Moja smaczna kuchnia
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny 147

kroku. Zabieram Was więc teraz na krótką podróż paryską po smakach i zapachach tego miasta! Nasz pierwszy posiłek jemy w naszym apartamencie. W drodze z lotniska kupujemy świeżą bagietkę, wino, pasztet z kaczki i sery. Małą ucztą koimy głód po podróży. Pod wieczór wybieramy się na coś dobrego. Kilka razy jedliśmy w sprawdzonych, polecanych w internecie miejscach, lecz

Raj dla Podniebienia
Pfnutli 183

Pfnutli-czyli placki z jabłkami w winnym cieście -tradycyjny szwajcarski deser w oryginale przepis na deserowym winie, ja postanowiłam je zrobić po swojemu i użyłam naszego polskiego cydru jabłkowego, naszych smaków lata czyli jabłek i  dodałam rodzynki,  powiem Wam szczerze podeszłam sceptycznie do tego przepisu nie wiedząc czy to wogóle  będzie zjadliwe:) Efekt przerósł moje najśmielsze

Wanilia i Kardamon
Spaghetti peperonata - szybki makaron z kolorowymi paprykami 190

przekrojona na pół i pokrojona na cienkie paseczki, można zastąpić 1/2 łyżeczki chilli w płatkach lub pominąć mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z czerwonego wina 400 g pełnoziarnistego spaghetti opcjonalnie: garstka odsączonych z zalewy kaparów, garść pozbawionych pestek czarnych oliwek do podania: trochę świeżo startego parmezanu Przygotowanie spaghetti peperonata: Na dużej patelni na średnim

Chilli Czosnek i Oliwa
sok z jeżyn - przetwory 167

Jeżyny również obrodziły w tym roku. Pierwsze już zebrane czekały w lodówce. Nie miałam za bardzo pomysłu co z nimi zrobić. Chociaż nie powiem, najbardziej za nami wino chodzi. Ale to może na kolejną zbiórkę. Tym razem już dłużej z decyzją nie mogłam poczekać i stąd szybka decyzja - robię sok. Sok będzie idealny do wody czy herbaty. Nie lubię

Gotowanie z pasją
Pomidorowe chutney 155

Składniki: 2 małe czerwone cebule 3 duże czerwone pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/3 łyżeczki świeżego imbiru 5 łyżek brązowego cukru 50 ml octu balsamicznego bądź czerwonego wina 2 ziarna kardamonu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki Pokroić drobno czerwoną cebulę. Dodać do niej drobno krojone czerwone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojony imbir, krojoną paprykę chili, brązowy

mecooks
Halibut pieczony w papilotach z risotto cytrynowym z cukinią 147

smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz startą cukinię. Całość smażę kilka minut i dodaję ryż. Dokładnie mieszam i prażę składniki po czym wlewam wino, które redukuję niemal całkowicie. Wlewam bulion i gotuję w nim ryż do momentu aż będzie al dente, miękki natomiast nie rozgotowany, co potrwa około 20 minut. W tym czasie

Mango Papaja
Francuskie faworki 175

muszę przyznać, że te z lukrem cieszyły się dużo większym „wzięciem”. Gorąco polecam i życzę smacznego. Jeśli szukacie tradycyjnego przepisu na faworki/chrusty smażone – polecam poniższe przepisy: Chrusty na winie Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Na na blogu znajdziecie bardzo wiele propozycji z wykorzystaniem ciasta francuskiego, nie tylko w wersji na słodko: Makowe ciastka francuskie Chałwowe bułeczki

mojewypiekiinietylko
Kurczak duszony w śmietanie z grzybami 213

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych, u mnie kurki, podgrzybki, maślaki 1 cebula 200 ml śmietany 30% 1/2 szklanki białego wina czubryca czerwona 1 łyżka natki … Czytaj dalej Kurczak duszony w śmietanie z grzybami

czarrna od kuchni
Potrawka z kurczaka ze szpinakiem 179

Składniki: 1 filet z kurczaka 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 puszka białej fasoli ząbek czosnku 4 suszone pomidory 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz olej Przygotowanie: Fileta pokroić … Czytaj dalej Potrawka z kurczaka ze szpinakiem

czarrna od kuchni
Dary lasu – warsztaty w Makro 94

francuskim oraz pasztet z dzika. Przepisy podam później. Było pysznie i ciekawie. Dowiedziałam się m.in jak w warunkach domowych uwędzić mięso i poznałam prosty sposób na pyszne gruszki w winie. W między czasie Kasia i Marcin z Durszlaka, który był partnerem tego wydarzenia, zapoznali nas z historią i planami dalszego rozwoju tego serwisu. Na zakończenie mieliśmy okazję popróbować doskonałe

Pieguskowa Kuchnia
Porzeczkowiec 168

czekoladowe ciasto z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, puszystej masy twarogowej i bitej śmietany- czego chcieć więcej o takiej porze roku? chyba tylko filiżanki dobrej kawy, albo lampki ulubionego wina. Pozdrawiam imieninowo Porzeczkowiec Ciasto 3/4 szkl oleju 0,5 szkl wody 1 i 3/4 szkl cukru 3 łyżki kakao 5 jajek 1.5 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku

Pieguskowa Kuchnia
PAN RUSTICO 97

mogło być nieudane. Takich efektów jednak się nie spodziewałam. Obawiałam się nieco o swój starter, ponieważ na początku dość mocno wystartował w górę ale opadł. Myśląc, że to wina mąki przygotowałam drugi nie wyrzucając tego pierwszego. Na całe szczęście! W ten sposób powstały u mnie dwa cudne bochenki chleba hiszpańskiego. Wiem już, że rodzaj mąki nie wpłynął na rozmiar

Pieguskowa Kuchnia