szczęście, że moim dzieciakom idzie szybko. Wprawdzie podjadają, groszki sypią się na podłogę, ale są obrane i ja nie musiałam tego robić :) Risotto z groszkiem. Trochę oszukane, bo bez wina, ale równie smaczne. Ze świeżym groszkiem smakuje najlepiej. Podałam je z pieczoną piersią indyka. Indyka wcześniej natarłam czerwoną czubrycą i solą. Po 30 minutach w piekarniku mięso było gotowe
Kucharzycakażde z nas mówiło w swoim języku. Urzekła mnie ta kobieta i pewnym momencie zamarzyło mi się aby mnie zaadoptowała i mogłabym tam zostać na zawsze. I wino. To jeżynowe szczególnie, to słodkie i cierpkie i tak mocno bordowe, że nie sposób opisać. Tak delikatne, tak idealne w smaku. Musiałam przywieźć kilka butelek do Polski, nie byłabym sobą
Mango Papajatysiąca wysp – Składniki: 6 czubatych łyżek majonezu (u mnie Winiary) 3 czubate łyżki ketchupu pikantnego (u mnie Madero) 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet winny z czerwonego wina) 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu chilli cayenne 1 mały ogórek konserwowy (ok. 20g) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos tysiąca wysp – Wykonanie: Odmierzyć wszystkie składniki. Ogórka
Kulinarne Przebojekiedy poranki są już chłodne, a wieczór przychodzi wcześniej niż byśmy tego chcieli. Dopiero co zaczął się wrzesień, a ja już poczułam jesienny klimat, być może to wina mojego kiepskiego nastroju. Ale soczyste, słodkie owoce z delikatną kruszoną zawsze poprawiają samopoczucie. I bez względu na wszystko zawsze się udają. Spróbujcie zrobić na podwieczorek i spałaszujcie w towarzystwie dobrej książki
Fitsweet.meczasie powinno podwoić swoją objętość. Wrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy kółka – najlepiej sprawdził mi się do tego kieliszek do wina o średnicy 6,5 cm. Kółka przekładamy na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia, wycinamy w nich mniejsze środki – do tego wykorzystałam metalową tylkę. Dzięki kawałkom papieru
Ciastkozercyidealne danie na szybką kolację w środku tygodnia – smaczny wędzony łosoś w kremowym kaparowym sosie, czarny świeżo mielony pieprz i tarty parmezan do tego lampka białego wytrawnego wina. Tagliatelle z łososiem i kaparami. Tagliatelle z łososiem Dania Danie główne , Kolacja Kuchnia Włoska Porcje 2 osoby Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 20 mnut Czas oczekiwania 30 minut Składniki
lysygotuje.plczuję tylko maliny to pozostawiam je w słoiku na jeszcze jeden dzień, ale gdy poczuję zapach fermentacji to zlewam sok natychmiast, żeby w efekcie końcowym zamiast syropu nie otrzymać wina Jeżeli macie gęste sito to korzystacie z sita. Ja zakładam na garnek pieluchę, którą przymocowuję gumką (tą samą pieluchę która przykrywała słoiki). Najpierw wylewam na pieluchę sok, gdy ścieknie
Relaxtimektóra jest gospodynią Electrolux Taste Center. Zanim zaczęliśmy warsztaty mieliśmy przyjemność spróbować gotowanych szwedzkich raków, ponieważ akurat następnego dnia w Szwecji przypadało Święto Raka. Do tego oczywiście schłodzone białe wino ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe z kardamonem Kladdkaka, czyli szybkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego
Kulinarne przygody Gatityłyżki masła 1 cebula czerwona 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną zimnej wody 4 ząbki świeżego czosnku 1 łyżeczka mielonej ostrej pietruszki 4 łyżki octu winnego z czerwonego wina żółty starty ser sól pieprz ************************************** Bulion zagotować.Fasolę z puszki wraz z wodą w której są zmiksować.Dodać do bulionu.Przyprawic papryka , solą,pieprzem ,octem,dodać posiekany czosnek.Wymiesza
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidopasuj do swoich wymagań. Do ryżu dodajemy upieczony kalafior, posypujemy całość odrobiną startego na tarce parmezanu i otartą skórką z cytryny. Risotto polecam podawać z kieliszkiem białego wytrawnego wina! Idealna propozycja na obiad w późnym latem. Smacznego
SMYKWKUCHNIMoja passata nijak nie przypominała tych ze sklepu, była rzadka jak zupa i przez kilka godzin musiałam ją gotować… Nie wiem, czy to wina przepisu, czy wodnistości pomidorków koktajlowych… Ale koniec końców passata pomidorowa smakuje rewelacyjnie! Jest pikantna i lekko słodkawa, a ja takie połączenia lubię najbardziej! Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plPortugalczycy z figi robią pyszny dżem. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów, takich jak lody. Z waniliowymi smakuje wybornie. Niektórzy sugerują, by do dżemu figowego dodać trochę wina porto… stworzymy tym samym dżem dla dorosłych Gilowy Nazwa gila po portugalsku znaczy dynia figolistna. Więc to w sumie też dyniowy dżem, ale zupełnie inny od tego ze zwykłej dyni
Królestwo Deserówburaka, a potem fioletowa marchew zabarwiła kaszę na fioletowo. Chili pozostało przy swoim czerwonym kolorze, tak jak zielone pozostały seler i pietruszka. W innym okresie kaszotto wzbogaciłabym smakiem wina, ale w sierpniu nie spożywam alkoholu, więc inny składnik musiał wyregulować słodki smak podstawowych warzyw. Kaszotto (w zasadzie pęczakotto) przygotowałam w wersji wegańskiej. Mięsożercom polecam dodanie np. kiełbasy, by danie
Weekendy w domu i ogrodzieKażdy kraj na mapie świata ma swoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej
Moja smaczna kuchniakroku. Zabieram Was więc teraz na krótką podróż paryską po smakach i zapachach tego miasta! Nasz pierwszy posiłek jemy w naszym apartamencie. W drodze z lotniska kupujemy świeżą bagietkę, wino, pasztet z kaczki i sery. Małą ucztą koimy głód po podróży. Pod wieczór wybieramy się na coś dobrego. Kilka razy jedliśmy w sprawdzonych, polecanych w internecie miejscach, lecz
Raj dla Podniebienia