masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem
Zasmakuj Kuchniwykonywania: Biszkopt z tylu jajek w tak małej blaszce powinien być wysoki i dać się przekroić na 3 blaty, a wyszedł za niski, musiałam dopiec jeszcze jeden cienki (moja wina - wiem, że w moim piekarniku biszkopty nie wychodzą, a nie chciało mi się pójść z tą blaszką do Mamy) Mikser trzasnął w trakcie ubijania śmietany, zawył i w środku
Kolorowy PrzepisownikNałóż na talerze, posyp tartym parmezanem i bazylią (nie koniecznie). · To jest pyszne! Zwłaszcza z lampką czerwonego wina. I jakie proste. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujektórych zadaniem jest niszczenie wolnych rodników, uszkadzających nasze komórki przez degradacje nici DNA i powodujących tzw. starzenie się organizmu. Jest ich w nim dużo więcej niż w czerwonym winie, czy w zielonej herbacie! Najwięcej przeciwutleniaczy znajdziemy w 100% soku z granatu. Najlepiej, gdy wyciśnięty jest ze świeżych owoców pochodzących z upraw ekologicznych. Antyoksydanty, czyli wspomniane wyżej przeciwutleniacze, spowalniają
Moja Mama Gotujeteż znakomity pomocnik, którego zdolność dekorowania pierniczków jest niezaprzeczalna. A ten zapach, który unosi się w kuchni w trakcie pieczenia, cynamon, miód… mmm… no i oczywiście zapach grzanego wina z pomarańczami i goździkami, które tak bardzo smakuje w zimie (tego ostatniego nie polecam oczywiście dzieciom :)). Jeżeli mamy małe dzieci, to pieczenie pierniczków i czas wspólnie spędzony
Moja Mama Gotujepiernika (ważne, żeby były to przyprawy bez mąki i cukru, albo przygotowane własnoręcznie). Całość odkładam do ostudzenia. W tym czasie zazwyczaj mój pomocnik, przygotowuje swoje popisowe grzane wino z mnóstwem owoców i aromatycznych przypraw. :) Następnie mieszam w misce 400 g mąki orkiszowej i 200 g mąki pszennej ( w tym roku stosowałam mąkę pszenną razową, która sprawiła, że nasze
Moja Mama Gotujechrzanowo-żurawinowy Składniki: 10 dag startego chrzanu 30 dag dżemu z czarnej porzeczki 30 dag żurawiny w słoiku 2 pomarańcze 1 cytryna 50-75 ml czerwonego, wytrawnego wina Przygotowanie: Pomarańcze oraz cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytrusów. Miksujemy żurawinę, a następnie dodajemy wyciśnięty sok i pozostałe składniki
Moja Mama Gotujepospolicie występujące w Polsce warzywo to skarbnica prozdrowotnych właściwości. Wszystko to dzięki zawartym w nim antocyjanom (tak, tak- to te same barwniki, które znajdziemy w czerwonym winie). Dzięki nim nasz organizm nabiera odporności, wolniej się starzeje i nabiera sił witalnych. Twierdzi się, że zawarte w burakach antocyjany zapobiegają rozwojowi nowotworów, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwwrzodowo (działając zasadotwórczo), niwelują
Moja Mama Gotujegłąb jeziora. Jeżeli chodzi o kuchnię macedońską - znajdziemy wiele "zapożyczeń" bałkańskich (np. musaka, gołąbki w liściach winogron), tutejsze ryby (traut, belvica), mięsa wszystkich rodzajów. Do picia polecam pyszne wino Dalvina, piwa Skopsko i Zlaten Dab, no i oczywiście ręcznie robioną rakiję Dragana :). Kuchnia wydawać by się mogła tłusta, jednak Macedończycy dopasują się bezproblemowo do naszych gust
Moja Mama Gotujerzeczy niemożliwych, ale ów lokal musiałby mieścić się na jakimś totalnym bezludziu, mieć słabą reklamę, albo złą opinię. Na ostro, na słodko, na słono, przy świecach, z butelką wina, której zawartość opróżniana przez schludnie ubranego kelnera ląduje miarodajnie na dnie dwóch kieliszków. Siedzący naprzeciw siebie ludzie, trzymający się za ręce, zapatrzeni w siebie. W tle klimatyczna muzyka, w powietrzu
Moja Mama GotujeCamembert z orzechami brzmi wykwintnie, prawda? Spożywający przenosi się do Francji, widzi siebie pędzącego kabrioletem wśród lawendowych pól Prowansji, pijącego wino, bla bla bla. Dla internetów camembert z orzechami to plebejstwo, bezguście i tragedia. Dzisiejszy odcinek sponsoruje kij w dupie i dorabianie historii do prostego jedzenia. Ok, camembert to nie ser biały i nie robi go się w kilkanaście
ladykitchenplaskate. Wieżyczka będzie przypominała tą w Pizie. Musy wypłyną z foremek. Albo, co gorsza, zrobią się w nich grudki. Beza się nie ubije... Oj, mogłabym tak długo. Ale - moja wina ; trzeba było wybrać coś prostszego i pewniejszego. Tylko co ja poradzę na to, że z takimi rzeczami mi nie po drodze...? Tymczasem, skoro weekend się już zaczął
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż inne przepisy na wypieki „tłustoczwartkowe” znajdujace się na blogu : Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Pączki z serka mascarpone Pątysie Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Pudrowane poduszeczki Wydrukuj przepis The post Lukrowane pączki z ziemniakami
mojewypiekiinietylkometabolizmu lipidów i zwiększenie termogenezy. W szczególności zalicza się do nich polifenole zawarte w niektórych warzywach i owocach np. czerwonych winogronach, flawonoidy (zawarte w np. papryce, brokułach, pomidorach, czerwonym winie) , owoce cytrusowe, wyciągi z zielonej herbaty, kapsaicynę oraz kurkuminę. Dlatego zachęcam osoby które chcą wspomóc się naturalnie w zrzucaniu zbędnego tłuszczu do przygotowania tego oto smoothie:-) Składniki: garść truskawek
wysmienitywyciągnąć, by sprawdzić, zastałam pojemnik do połowy "wyjedzony" ,a sok wypity. Z salonu dobiegało niemiłosiernie głośne chrapanie teścia ululanego macedonią. Trochę przegiął wtedy , szczególnie jeśli wychowany na winie ,a wódki nie pijący nigdy. Zresztą nikt mu nie kazał wypijać całego sosu z sałatki! Obiad zjedliśmy bez niego. Składniki owoce tropikalne Hortex (opakowanie jest 450 g) sok jabłko
Z Kuchni Do Kuchni