lubię :) Dodam, że musztarda najlepiej smakuje po kilku dniach, gdy smaki dobrze się przegryzą. na 2 słoiczki ok. 200 ml 9 łyżek białej gorczycy 8 łyżek octu z białego wina 6 łyżek wody (przegotowanej) na następny dzień: ok. 8 łyżek wody kopiasta łyżeczka miodu szczypta soli łyżka pasty z suszonych pomidorów Gorczycę zalewamy octem i wodą i odstawiamy
Mienta blogzadaniem „ kupcie coś do przekąszenia „, to miejcie na uwadze ten pomysł Idealna na Sylwestra czy parapetówki. Przystawka ta szczególnie sprawdzi się, gdy na przyjęciu jest podawane wino. Grissini z szynką parmeńską i rukolą: paluchy grissini kremowy serek śmietankowy do smarowania lub pesto np. z bazylii , pietruszki , rukoli (ewentualnie majonez) świeża rukola szynka dojrzewająca, np. parmeńska, serrano listonic
Poezja smakupomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej) łyżeczka wędzonej papryki 30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan 100 g suchej czerwonej soczewicy 2-3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (można zastąpić cytryną z dodatkiem np. syropu z agawy, ryżu, klonowym) 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Bakłażany pokrój w półplasterki/kostkę wielkości nie większej niż
greenscarfkromeczkami chleba. Mówiłam, że sałatkę zrobisz w przerwie między piosenkami! Tak szybko, tak łatwo i tak smacznie! Oliwki, w tej formie sprawdzą się też idealnie jako małe przekąski do wina. Wystarczy, że na desce obok pokroisz kilka gatunków sera i automatycznie wyczarujesz kolejne pyszne danie prosto z kuchni francuskiej. Życzę ogromnie smacznego
SMYKWKUCHNIpółce z produktami DELUXE, w sklepie Lidl, kilku ząbków świeżego, aromatycznego czosnku, kilku plasterkóww papryczek czy to peperonccini czy zielonych paddington, sporej ilości klarowanego masła i dobrej jakości wina musującego, ja użyłam włoskiego Prosecco, które znajdziecie również na półce sklepowej w sklepach LIDL. SKŁADNIKI: - 1 paczka makaronu włoskiego DELUXE - dostępny w sklepie LIDL - 1 opakowanie
SMYKWKUCHNIzabraknąć szybkich przekąsek do ich wyeksponowania możecie użyć pięknej patery z metalu- patera krossad - postawiłam na kieliszki, które swoim wyglądem dopełnią całości stylizacji, tj. kieliszki do wina roto , zerknijcie też na: kieliszki i szklanka smashed , dostępne również w sklepie aTab Mam nadzieję, że udało mi się Was zainspirować i, że prezentowany stół przypadł
SMYKWKUCHNInaczynia, wlać 1/2 szklanki wody i dodać listek laurowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 250 C na 40 minut. Naczynie musi być przykryte. Zmniejszyć temperaturę do 200 C, wlać wino, dodać grzybki suszone i piec jeszcze 40 minut. Piec bez przykrycia. W miarę potrzeby podlewać minimalnie wodą. Mięso odwrócić. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Smacznego, podawać z ziemniakami
Kuchnia Pokoleńcheddar lub innego ulubionego żółtego, pokrojonego w kostkę 1 awokado, obrane i miąższ pokrojony w kostkę 1 garść posiekanej świeżej kolendry Składniki na dressing: 5 łyżek octu z białego wina 3 papryczki chili, bez nasion, z grubsza posiekane 3 ząbki czosnku, z grubsza posiekane ¼ szklanki miodu ¾ szklanki oliwy z oliwek ½ łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz do smaku Przygotowanie
karmelowyTradycyjny sernik królewski z dodatkiem prawdziwej wanilii. Klasyk nad klasykami. Ciasto jest delikatne, puszyste i kremowe. Uwielbiam ten sernik! Do ciasta polecam lampkę pysznego wina Monte Santi . Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g margaryny lub masła 2 żółtka 2,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu
VioletoweKucharzeniemamy dostępu do takiego produktu możemy zastąpić zwykła jagodą ,borówką 100 ml bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1 łyżeczka miodu 20 ml czerwonego wytrawnego wina albo ocet balsamiczny o smaku trufli ja preferuje to drugie dzięki temu podkręcimy smak delikatnej sarny. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Szpagatujemy wiążemy tak jak do wędzenia tu macie
Viola cooks with passionziarenka marynowanego pieprzu zielonego, oraz kapary. Rada: Sałatkę można podawać od razu, ale smaczniejsza będzie schłodzona w lodówce. Sałatkę można przygotować w dużym szklanym naczyniu lub w kieliszkach do wina
Moniki Smakołykibarszczu; pieczone pierożki, nadziane pastą z czarnych oliwek. Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie. Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna. Polecam, nie tylko na wigilię. składniki: ciasto
6nieborisotto chyba po prostu nie może się nie udać. Przygotujecie je w pół godziny, a smak zaskoczy niejedną osobę. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację przy winie. Przy okazji wypróbowałyśmy też nowość od Krakusa - koncentrat bulionu. Więcej przeczytacie poniżej. Zapraszamy do lektury. Czego potrzebujemy? 200 g ryżu (lub 2 woreczki), 250 g pieczarek pół puszki groszku
two broke sistersPyszna tarta z kapustą i grzybami, która cudownie komponuje się z kubkiem barszczu czy jako ciepła przekąska przy wieczornym kieliszku wina . Składniki: Foremka 30cm Ciasto 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka wody szczypta soli Masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na stolnicy lekko
Gotowanie i blogowanieJesteś miłośnikiem jednogarnkowych potraw? Oto 25 sprawdzonych przepisów na zapiekanki! 1. Zapiekanka z tortelini i kurczakiem 2. Recyklingowa zapiekanka ziemniaczana 3. Zapiekanka ziemniaczana na winie 4. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 5. Zapiekanka jajeczna z brokułem 6. Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami
Tradycyjna Kuchnia