euro, jedyny problem, to jak się zdecydować na konkretny smak? :) Jeszcze coś słodkiego Po takiej wycieczce teraz mam ochotę na coś słodkiego, więc wpadamy na ciastko i kieliszek wina do Mão Travessa , które jest na tej samej ulicy co herbaciarnia. Oddalona niecałe 5 minut nieduża restauracja już na progu kusi swoimi deserami. Choć jednej z pań ciężko idzie
Pink Envelopesię gdzie w okolicy zorganizować dziecku fajną ale i mądrą imprezkę - jest to wybór godny polecenia. Miejsce blisko stacji PKP, gdzie wypijesz pyszną kawę zjesz ciastko albo napijesz się wina i poczytasz książkę. Nawet usiąść i skupić się trzeba było ....ale wg Maksa grunt to wskoczyć pod kolorową chustę Efekty radosnej twórczości naszych pociech Sto lat Adasiu
Kuchnia po mojemuolej do smażenia na sos pomidorowy: 800 ml przecieru pomidorowego (lub krojonych pomidorów z puszki), 1 ząbek czosnku, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g sera cheddar lub innego sera żółtego 30 g parmezanu natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Selera obierz i pokrój na plastry o szerokości
Chilli Czosnek i OliwaOkazuje się że nie tylko młoda kapusta, ale i czerwona kapusta kocha mleczko kokosowe. Tak, to prawda. Kapusta podkręcona smakiem wina, pomarańczy, octu balsamicznego z dodatkiem mleczka kokosowego to mieszanka wyjątkowo smaczna. Małżeństwo wręcz idealne. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMARCHEWKOWA. A skoro na zimę chętnie sięgamy (czy wracamy) do zup, proponuję Wam bardzo prosty przepis na zupę marchewkową. Którą z powodzeniem można przekształcić w zupę „na winie”. Czyli na zasadzie: wkładamy do niej, co się nam pod rękę nawinie (czyli warzywa, które właśnie mamy w swojej kuchni). Byle tylko wlożyć do niej pora i marchewkę
MODA NA BIOchorób serca. Uznawany jest także za skuteczny naturalny środek niosący ulgę podczas migreny. Dla mnie to przede wszystkim ulubiona przyprawa do jesiennych wypieków, ale także do kawy, grzanego wina, pieczonych warzyw czy mięs. Marchewkowe muffiny z granolą to propozycja deserowo-śniadaniowa. Przepis dziecinnie prosty w przygotowaniu. Ciasto wzbogacone oczywiście cynamonem, który poza wspomnianymi właściwościami zdrowotnymi podobno jest także afrodyzjakiem
Smakowity Blog Kulinarnymnie ostatnio trochę nudzić. Jeśli również szukacie jakiejś odmiany to zapewniam, że warto wypróbować tę gęstą, ale delikatną i smaczną owsiankę z budyniem :) Składniki na 1 małą porcję: (Inspiracja:" Wino i oliwki ") ok. 170-200 ml mleka lub wody (u mnie mleko) 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka budyniu (w proszku) o smaku śmietankowym bez cukru moje dodatki
Simply FoodJest to również powierzchnia narażona dosłownie na wszystko!!!: ciągły nacisk, temperaturę, chlapanie, ścieranie, czasem zalewanie itp. Wszyscy znamy sytuację takie jak: wysypana mąka (to jeszcze nic), rozlana zupa (tudzież wino), niezabezpieczony mikser, który koncertowo rozchlapuje masę czekoladową po całej kuchni, niezapowiedziany przelew wody w zlewie lub pęknięta rura, aż po wypadki gdy kurczak razem z gorącą brytfanną ląduje
Relaxtimeprzykładów przypomina, jak fajnie jest zwolnić. Spotkać się z bliskimi, z przyjaciółmi. Spędzić czas tak po prostu, przy ciepłych domowych bułeczkach lub po prostu przy samej herbacie. Pić razem wino lub czytać na głos. Być razem, a nie obok siebie. Zatrzymaj się! Nie biegnij! Rozejrzyj się i bądź szczęśliwy! Wasza Blondynka :) No to co, że nie wychodzą
Blondynka Gotujeprodukowanych jest we Włoszech ok. 3 miliony form parmezanu. Cena za kilogram tego sera waha się w granicach 8-10 euro. Z CZYM PODAWAĆ Parmezan jest najlepszym dodatkiem do wina. Swoim doskonałym smakiem może uwiecznić dania z sałat, makaronów czy mięs. Jest doskonały do warzyw i owoców, np. gruszek lub jabłek. Starty parmezan idealnie nadaje się do zup, risotto
Gotuję TestujęTartaletki "na winie", czyli co się nawinie to do tartaletek! Resztkowe gotowanie to według mnie wybitnie dopingujący wyobraźnię sposób na kucharzenie :) Gdy lodówka świeci pustkami, a leń patentowany sprzeciwia się wypadowi do pobliskiego sklepu na zakupy, gotowanie na bazie resztek jest często jedynym ratunkiem wypracowania sensownego obiadu. Ponadto jaka to frajda i ogromna satysfakcja, przygotować z kilku kompletnie odmiennych
Grunt to przepis!smalcu. Przecieru pomidorowego lepiej nie dawać, jeśli bigos chcemy przechowywać przez dłuższy czas. Można dodawać dopiero przy odsmażaniu bezpośrednio na patelnię. Przy odsmażaniu dobrze jest podlać odrobiną czerwonego wytrawnego wina - pomaga to wydobyć jeszcze lepszy smak bigosu. Według upodobania można dodać suszone grzyby,a także kilka kulek jałowca. Kapustę płuczemy dwa razy i odciskamy, najlepiej rękoma, aby zrobić
Kuchnia od dwojgamiędzy zboczem Monte Baldo, jeziorem Garda, doliną Vallagriny i rzeką Piawą. Spożywane są po ugotowaniu lub wyprażeniu, a także jako dodatek do wyrobów cukierniczych. Najlepiej komponują się z aromatycznymi winami słodkimi i lekkimi czerwonymi. W średniowieczu podawano je w dniu Świętego Marcina podczas obchodów dziękczynnych za urodzajny rok, a także podczas uroczystości pogrzebowych. Uważa się, że najlepsze kasztany rosną
Bon Ton Italiakapusty (300 g),posiekanej 1×580 g puszka ananasa, odcedzonego i posiekanego na kawałki (zachowaj 2 łyżki płynu) ½ szklanki jogurtu greckiego ½ szklanki majonezu 2 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru sól i pieprz Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj majnez, jogurt, ocet, 2 łyżki soku z ananasa, cukier i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj ananasa
karmelowyskładników zrobiłam mały chlebek i 3 bułeczki ( można było upiec 12 bułek). Ale po upieczeniu stwierdzam, że bułki są lepsze. Chleb przy krojeniu bardzo się kruszył, może to może wina mąki. A bułeczki ciut za blade, bo nie posmarowane wodą :( Kiedy pieczemy? W weekend 11,12, 13 listopada Kiedy publikujemy? W poniedziałek 14 listopada
Proste Potrawy