wino - 10075 przepisów (strona:418/672)

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw 270

kapusty (300 g),posiekanej 1×580 g puszka ananasa, odcedzonego i posiekanego na kawałki (zachowaj 2 łyżki płynu) ½ szklanki jogurtu greckiego ½ szklanki majonezu 2 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru sól i pieprz Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj majnez, jogurt, ocet, 2 łyżki soku z ananasa, cukier i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj ananasa

karmelowy
Bułki i chleb marchewkowe 160

składników zrobiłam mały chlebek i 3 bułeczki ( można było upiec 12 bułek). Ale po upieczeniu stwierdzam, że bułki są lepsze. Chleb przy krojeniu bardzo się kruszył, może to może wina mąki. A bułeczki ciut za blade, bo nie posmarowane wodą :( Kiedy pieczemy? W weekend 11,12, 13 listopada Kiedy publikujemy? W poniedziałek 14 listopada

Proste Potrawy
Ulicami Porto 137

pierwszym. W sumie dobry, lekko przypomina mi pieczonego ziemniaka z ogniska. Idąc dalej mijamy szereg winiarni, szkoda tylko, że zaraz przy ruchliwiej ulicy, a nie mam ochoty na lampkę wina ze spalinami. Zawracamy do domu i zaczynamy planować kulinarną wycieczkę po Porto. Artykuł Ulicami Porto pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Boczek po japońsku 177

żego imbiru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżki oleju 1 cebulka dymka (może być zwy­kła, tylko wtedy odro­binę mniej cukru dodać) 1/3 szklanki sake (może być wytrawne białe wino) 1/3 szklanki sosu sojo­wego 3 łyżki cukru dodat­kowo: woda (ilość taka, aby boczek był pokryty) folia alu­mi­niowa do przy­kry­cia garnka Przy

Kuchcik gotuje
Pieczona makrela po kreolsku 186

kostki masła 1 łyżka papryki słodkiej – mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka ziaren, mielonej kolendry 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka miodu – kopiasta 1 łyżka czerwonego wina , wytrawnego sól do smaku Makrele oczyszczamy ze wszystkich niejadalnych elementów . Szczególnie uważnie usuńcie szare błonki z wnętrza brzucha , bardzo psują smak i są nieapetyczne Nacinamy w poprzek do kręgosłupa

Ogrodnik w podróży
Gęś w świeżo wyciskanym soku jabłkowym na liściach z jarmużu 193

Marcin błoniem jedzie siwym koniem Jak Marcin na białym koniu przyjedzie, to ostrą zimę nam przywiedzie Święty Marcin po lodzie, Boże Narodzenie po wodzie Wesele Marcina: gęś i dzban wina "Nowa księga przysłów polskich", red. Julian Krzyżanowsk i Składniki: 1 gęś (ok 2 kg) sól, pieprz 3 ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego cząbru kilka

Bon Appetit Małgorzaty
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 158

tłuszczowych zawierają również błonnik, przeciwutleniacze (o ich roli wspominałam powyżej), aminokwasy (argininę). Ich regularne spożywanie chroni przed chorobami krążenia, zabezpiecza tętnice przed negatywnym dzialaniem cholesterolu, obniża cisnienie tętnicze. Czerwone wino i zielona herbata . Ich własności przeciwutleniające i zawarte w nich flawonoidy są naszymi sprzymierzencami w walce z chorobami krążenia. Pozdrawiam serdecznie Beata Bibliografia L’alimentation durable Christian Rémesy

MODA NA BIO
Biała kiełbasa w sosie piwnym z miodem i musztardą 160

musztardy -150ml piwa jasnego -przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili (lub pieprz cayenne) Musztarda powinna być typu francuskiego, czyli z całymi ziarnami gorczycy, a najlepiej z dodatkiem czerwonego wina. Jednak ja pozostałem wierny swojemu ulubionemu, łagodnemu kremowi z gorczycy z miodem, zwłaszcza w perspektywie mieszania jej w tym przepisie z miodem właśnie. ...a firma Ankorp (Konik) i pasieka

Aromatyczne Podróże
Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach 173

wędzonych śliwek 0,5 l bulionu, najlepiej gęsiego, ale można użyć drobiowego lub warzywnego 6 mandarynek 5 pomarańczy 2 cebule sól, najlepiej gruboziarnista 100 ml porto lub innego słodkiego wina czerwonego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie wątróbka drobiowa/ żołądki drobiowe lub z gęsi masło Wykonanie: Jeśli używacie mrożonej gęsi

Pociąg Do Kuchni
Bigos 173

przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Niektórzy lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki

Smakołyki Asi
Krótka historia risotto 159

Włoch przyrządza się je dziś nieco inaczej, nadając mu wyjątkowy, lokalny charakter. Do najczęściej pojawiających się składników – oprócz rzecz jasna ryżu – należy bulion (obecnie głównie kurzy), masło, wino, parmezan, cebula lub czosnek. W wariantach miejscowych spotkamy często owoce morza , pieczarki, kapary, dynię a nawet ślimaki. Oczywiście dziś risotto rozwija się doskonale również poza granicami Włoch, korzystając

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozgrzewająca zupa cebulowa (Zuppa di cipolle) 462

mięsożercy z dodatkiem wywaru mięsnego i wędzonej szynki. Dla podkręcenia smaku możemy dodać p ó ł  szklanki wytrawnego białego  wina lub szklankę  brandy. Smacznego! SKŁADNIKI 1 kg cebuli 100 g wędzonej szynki typu speck 50 g masła 1 litr wywaru mięsnego  1 łyżka

La grande e la piccola cuoca
GRZANIEC NA CYDRZE 178

guza na głowie:)Mocne,silne i przepyszne.   1 butelka cydru imbir kandyzowany pieprz w kulkach czerwony cynamon laski goździki przyprawa do grzańca-ile kto chce cukier jak trzeba ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wino podgrzewać na małym ogniu(nie gotować!)dodać przyprawy i podgrzewać.Rozlać do szklanek.Miłego picia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dżem z żurawin i malin 166

biorą się za przetwory. Nie inaczej jest u mnie. Postaram się w najbliższym czasie przekazać Wam kilka przepisów na przetwory, które robię. Będą dżemy, będą warzywne sałatki i będą wina. Przecież to najlepsza pora roku na przygotowywanie pysznych zapasów na zimę

Gotuję Testuję
Mirabelki - pyszne na dżemy, nalewki i kompoty 202

Już teraz (w lecie) możemy się zaopatrzyć w różnego rodzaju przetwory domowe, które będą pieścić nam kubki smakowe zimą. Oprócz mirabelkowej nalewki możemy przygotować też pyszny dżem z mirabelek , wino , kompot czy marmolady . Warto wiedzieć, że sok z mirabelek z kamforą można zastosować do gojenia się ran . Przygotowane nalewki idealnie nadają się do wspomagania leczenia górnych dróg oddechowych. Śliwki

Gotuję Testuję