Śliwek zatrzęsienie teraz wszędzie, więc korzystajmy ile się da! Bardzo je lubię i dodaję do dań słodkich jak i do słonych, są bardzo uniwersalne. Tym razem
karmelowyKończy mi się "słownik" na temat "pienia" nad kurczakiem ,no bo cóż można więcej napisać,że po dodaniu tymianku i oliwek ,dobrego wina,a twoi goście nie zapomną smaku tej potrawy ?Myślę,że tak mogę dziś powiedzieć na temat tego kurczaka ha, ha ,ha... 1 duży kurczak 30dag.marchewki granulowany czosnek 1 cebula tymianekok.1 łyżki 1 szkl.bulionu olej z oliwek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipotworami. * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Spróbuj także przepisu na Zatrute Jabłko z dodatku Krew i Wino autorstwa Rivski.pl Świeżutki post PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenodświętnych, wszystko zależy od składników. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne Risotto , którym ostatnio zajadała się cała moja rodzinka! Nie jest to klasyczne, popularne risotto z dodatkiem białego wina i parmezanu, o nie nie! Dziś Was zaskoczę! Jest to Risotto z dodatkiem cydru jabłkowego , sera pleśniowego, groszku oraz bardzo aromatycznych ziół, m.in. szałwii, tymianku i rukwi wodnej. Niesamowicie
Ostra na Słodkoburaczkami. Wszystkie te ciasta są pyszne i ciężko zdecydować, które najlepsze. Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: Składniki suche: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650 3/4 szkl mąki pszennej typ 500 50 g ciemnego kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Ala piecze i gotujenazwa gdańskiej fabryki musztardy przetrwała cały PRL i nikt nie rozszyfrował, że pochodzi ona od DAnziger Gemuse und Obst und MArmeladen-Fabrik! Ot, ciekawostka. Niektórzy uwielbiają smakować i kolekcjonować wina, niektórzy whisky, inni nawet oliwy. Ja mógłbym robić to z musztardami z całego świata ;) Robienie musztardy we własnej kuchni to jednak inna bajka. Świetna zabawa! Niekoniecznie tak trudna
zadanie-gotowaniekromkach chleba ułóż kawałki bakłażana, papryki i cebuli, posmaruj sosem picada, a na wierzchu ułóż grillowaną rybę. Kanapeczki możesz podawać na ciepło oraz na zimno jako tapas do szklaneczki wina. Modyfikacje przepisu: Escalivada z grillowaną rybą to również świetna propozycja na obiad. Przygotuj wtedy dwa raz więcej warzyw i podaj je na ciepło raz z gotowanymi ziemniakami (możesz
Chilli Czosnek i OliwaSezon na figi w pełni. Chociaż pomysłów mam mnóstwo, czasu niestety mniej, dlatego stawiam na prostotę. Na chłodne jesienne wieczory polecam pieczone figi z kozim serem i lampkę wina. Lub od razu całą butelkę. Nie dajcie się jesiennej depresji! Składniki: 4 figi 20 g koziego sera płatki migdałów ocet balsamiczny, winegret lub sok z cytryny rukola
Pasja Smakuodłożyć chleb do ostudzenia. ----- Podobne: Tartine bread Ch. Robertsona Chleb wileński Chleb buraczany Tegoroczna jesień rozpoczęła się ładną pogodą i skojarzyła mi się z okładką książki Magdaleny Kordel pt. "Wino z Malwiną" . To dalsza część historii Majki, mieszkanki Malowniczego, właścicielki pensjonatu Uroczysko i nauczycielki języka polskiego w miejscowym liceum. Maja jest w okresie wypowiedzenia warunków umowy w szkole
Weekendy w domu i ogrodzieoraz wędzony boczek. Drugi włoski smak to GREMOLATA- charakterystyczny dodatek składający się z natki pietruszki, czosnku i cytrynowej skórki. Jest dodawany głównie do cielęciny duszonej w pomidorach i białym winie ( ossobuco ), ale można go dodawać niemal do wszystkiego! Warzywa i mięsa uwielbiają zgrywać z nim swoje smaki :) Włoskie danie po polsku, a może polskie po włosku? Sami zdecydujcie, próbując
Kuchnia w Słońcu Skąpanadoskonały sos do mięs, który powstał na bazie klasycznego połączenia bulionu i wina z dodatkiem świeżych śliwek. Bardzo dobrze podkreśla smak mięsa nie przyćmiewając jego aromatu. Dobrze pasuje do wyraźnego drobiu - takiego jak np kaczka oraz do wieprzowiny w różnych postaciach
Milion SmakówJedzenie to życie, więc ważny jest przekazany przez rodziców szacunek do jedzenia, ważne jest robienie zapasów i przetworów. Kuchnia pachnie papryką, gorgonzolą, parmezanem, łososiem i tatarem. Nigdy nie brakuje wina i domowych nalewek. Jest mimetyczna, tatar z papryki czerwonej i żółtej jest podawany tak, by czerwona papryka udawała mięso, a żółta żółtko jajka. Ten mis en place nie jest
Ugotowane pozamiataneItalii miesiąc poznawając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską! Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 1 l bulionu z rosołu 1 cebula 2 średnie papryki garść suszonych grzybów
Truskawkowa FiestaSkładniki ½ kg karkówki wieprzowej 1 kieliszek białego wina lub wody 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka curry 1 liść laurowy szczypta imbiru szczypta mielonego kuminu 3-4 pomidory sól pieprz 2 … Czytaj dalej Gulasz z nutką orientu
czarrna od kuchni