wino - 10075 przepisów (strona:433/672)

Karkówka marynowana w papryce i cebuli 199

chilli i cebulką. Karkówka przygotowana w poniższy sposób będzie lekko ostra i  wyrazista w smaku. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zachęcam do przyrządzenia  karkówki marynowanej w czerwonym winie .  Składniki: 1 kg karkówki 1 duża czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 duża cebula sól, pieprz papryka ostra papryka słodka 2 liście laurowe cząber tymianek oliwa z oliwek

Ugotować
Łatwy kurczak po indyjsku 470

startego na tarce 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki przyprawy curry 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 2 łyżki octu z białego wina  100 g przecieru pomidorowego z kartonu 1 puszka krojonych pomidorów 1 kostka rosołowa 100 ml śmietanki 30% świeża kolendra sól Do podania: ryż basmati * CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
SOUVLAKI Z INDYKA 228

temperatury grilla należy sprawdzić przed spożyciem, aby mięso w całości się upiekło. Oczywiste jest to, że do dopełnieniem takiego posiłku jest pita i tzatziki lub grillowane warzywa. Dobre greckie wino dodatkowo podkreśli walory smakowe. Smacznego ! Artykuł SOUVLAKI Z INDYKA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Karkówka z grilla – najlepsza marynata 254

zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać kwas (np. sok z cytrusów, ocet lub wino) – który zmiękcza mięso, tłuszcz (np. olej lub oliwę) – który zakonserwuje mięso i sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup

Poezja smaku
Niezwykłe właściwości zwykłej herbaty 143

tych dobroczynnych substancji;  • olejki eteryczne, które nadają herbacie niepowtarzalnego aromatu. Co ciekawe, w dwóch filiżankach czarnej herbaty jest tyle samo przeciwutleniaczy co w jednej szklance czerwonego wina, siedmiu soku pomarańczowego i 20 szklankach soku jabłkowego.  Bogactwo zdrowia Herbata ze względu na swój skład chemiczny korzystnie oddziałuje na organizm:  wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne

Ukojenie Podniebienia
Recenzja książki "Sekrety francuskiej kuchareczki" Marie-Morgane Le Moel 150

Poniżej prezentuje Wam zdjęcia Bouf Bourguignon przygotowanego na podstawie przepisu z książki. Bardzo żałuje, że nie mogę Wam wysłać zapachu tej potrawy… delikatny aromat mięsa wraz z nuta czerwonego wina i delikatnym wątkiem ziół, a smak? Smak jeszcze lepszy niż zapach! Ponadto przygotowanie jest banalnie proste. Jeśli powyższy opis nie przekonał Was do książki, to na pewno powinny

Kolizje Smaków
Grecka sałatka z bobem z puszki 175

szalotka 6-7 gałązek szczypioru 3-4 gałązki bazylii ½ dużego pęczka natki pietruszki 10 czarnych oliwek 50g sera feta do posypania GRECKI WINEGRET 3 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz

Karo in the Kitchen
Kalendarz przetworów 285

Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie.  To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów:   soków,  dżemów,  musów,  galaretek,  konfitur,  win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na:  jagody;  porzeczki;  agrest; morele;  orzechy włoskie (na nalewki i syropy);  kalarepę;  fasolkę szparagową

Ukojenie Podniebienia
KOPER WŁOSKI ZUPA KREM 147

drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora i czosnek, po chwili dodajemy fenkuł, a jak lekko zmięknie – ziemniaki. Dusimy kilka minut, podlewając wodą lub odrobiną wina. Gdy warzywa w garnku już zmiękną, wyjmujemy marchew i wlewamy zawartość patelni, gotujemy kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Ważne, aby nie rozdrabniać gorących

Markowy smak
PIERŚ INDYKA Z GRILLA 200

PIERŚ INDYKA Z GRILLA MARYNOWANA W AROMATYCZNYCH ZIOŁACH   Przy planowaniu takiego menu na spotkanie z przyjaciółmi, polecam zaopatrzyć się w butelkę greckiego wina. Ale, ale nie zapomnij o : 800 gram piersi z indyka 3-4 ząbki czosnku Kilka łyżek oliwy ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminku Sól Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy

Markowy smak
Burgery z bobu lub bobowe wg Miśki 159

kubka, i na trzy razy dolweaj wody do ryżu, miesając od czasu do czasu. Najdłużej wchłania się pierwsza partia wody. Standardowo do risotto używa się rosołu i białego wina, ja dodaję swoje kostki rosołowe (przepis znajdziecie tu), dorzucam też szczyptę soli i czosnku suszonego. Dla jasności, bo kiedyś tak wytłumaczyłam koleżance, że ta ugotowała ryż, a potem ugotowany gotowała

greenscarf
Kanapka z ciabatty z tuńczykiem , jajkiem i sosem 122

pomidory 1puszka tuńczyka w oliwie liście bazylii 1 łyżka gęstego majonezu czarne oliwki bez pestek sól pieprz Sos :4 łyżki oliwy 1 szalotka 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka musztardy dijon   Przygotowanie Sos : składniki połączyłem, wymieszałem na gładka emulsję. Odstawiłem. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, pokroiłem w plastry. Tuńczyka osączyłem, rozgniotłem widelcem misce, wymieszałem z majonezem

R'n'G Kitchen
Pełnoziarnista Margheritta, czyli jak uszczęśliwić wegańskiego dzieciaka w deszczowy dzień 232

wody 2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego Sos (wystarczy na podaną ilość ciasta): puszka 400 ml pomidorów 50 ml oliwy.oleju roslinnego dobrej jakości łyżka octu z czerwonego wina 5 ząbków czosnku łyżeczka soli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie sosu: Rozgrzej cały olej/oliwę i wrzuć do niego przeciśnięty przez

greenscarf
Bulgurowy słodki krem z petardą :) 128

połączeniu z mlekiem i słodyczą smakuje przepysznie! Jest kremowa, ma gęstą konsystencje i taką delikatność w sobie :) To prawda, że mój bulgurowy krem nie przypomina gładkiej konsystencji, ale to wina mojego blendera, który odmówił posłuszeństwa i nie podołał tak łatwemu zadaniu :D Jednak mam nadzieję, że jeżeli będziecie robić podobny to uda Wam się osiągnąć gładziutką i bezgrudkową masę

Zdrowie na języku :P
Najlepszy pasztet z królika 229

bardzo chudy, można go przyrządzać w wielu różnych wersjach. Można gotować, piec albo dusić i zawsze będzie smaczny. Ja nieczęsto przygotowuję to mięso, ale uwielbiam królika duszonego w białym winie z warzywami . To przepyszne i wykwintne danie. Koniecznie wypróbujcie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza