Pyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina. Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;) Porcja: forma
SzczyptaSmaQjest fakt! Gdyby ktoś zaprosił mnie na taki kanapkowy podwieczorek - byłbym w siódmym niebie! Serio - bez fałszywej skromności ;) Gdyby jeszcze podał talerz pumpernikli na jeden kęs i odpowiednie wino... Eh... Propozycje połączeń: Dżem żurawinowy - brie - orzechy włoskie - szczypiorek Mus mirabelkowy - kozi twarożek - figi - gruszka Konfitura cebulowa - cheddar - marynowana czerwona cebula Pasta z suszonych pomidorów - ser z niebieską pleśnią - gruszka
zadanie-gotowaniebardzo prosty do przygotowania.Tarta jest zwięzła, swobodnie można ja zapakować do lunchboxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego, białego wina. Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej 80 g masła 1 jajko 3 łyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki soli Składniki na nałożenie: 500 g brukselki 200 ml mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dobieranie własnych proporcji czy dodawania innych składników. Polecamy go również w innej również niezwykle smacznej wersji: Składniki: 1 szklanka brązowego cukru 1 ½ szklanki ketchupu ¼ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki czerwonego wina ½ szklanki piwa 2 ½ łyżeczki musztardy w proszku 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cebuli w proszku, czosnku w proszku, soli koszernej i pieprzu Przygotowanie: Wszystkie
naRuszciestraci kolor surowizny. Dodać mięso i smażyć chwilkę, teraz już czas na pieczarki. Smażyć wszystko około 2 minut, mieszając co chwilkę. Obsypać mąką, zamieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, wlać wino, zamieszać. Smażyć następne 30 sekund do minuty. Alkohol musi wyparować, a zostanie tylko aromat. Wlać śmietanę, wrzucić ogórki, zamieszać. Podgrzewać kilka minut, mięso musi być przesmażone. Podawać z ryżem
Kuchnia Pokoleńwypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie sprawdzą się także jabłka czy gruszki, które są przepyszne właśnie na ciepło, pod kruszonką. Zachęcam do wypróbowania przepisu na zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi . Crumble z owocami leśnymi Składniki: 500 g mieszanki owoców leśnych kruszonka, przepis na kruszonkę Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wsypujemy owoce. Całość posypujemy równomiernie kruszonką
Moja smaczna kuchniabajka o zajączku, który nie lubił szpinaku, ale musiał go jeść, bo przecież szpinak jest zdrowy... :) Niektórzy z pewnością zgodziliby się z zajączkiem. I wydaje mi się, że to wina rozgotowanej szpinakowej papki serwowanej w przedszkolnych i szkolnych stołówkach. Dziś gdy myślę o szpinaku zastanawiam się jak można go tak traktować. Bo szpinak najsmaczniejszy i najzdrowszy, to dla mnie
Smakuje zdrowowegańskiego majonezu z mleka sojowego, skoro już mam wszystkie składniki i czas, jednak ten w ogóle nie chciał mi zgęstnieć, robiłam wszystko według przepisu, nie wiem, możliwe, że to wina mojego miksera, ale nie jestem pewna, macie jakieś pomysł by zgęstniał, bo w smaku jest okej.. no i już burgery mi się z nim zamarzyły
More food, love and dreamsSkładniki na sos majonezowy: 1 żółtko 1/2 szklanki oleju, użyłam słonecznikowego tłoczonego na zimno 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka musztardy Dijon 4 łyżki octu z białego wina 100 g kwaśnej, gęstej śmietany 50 ml zalewy z korniszonów 1 szczypta pieprzu cayenne Składniki na sałatkę: 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę
karmelowysympatyczna i profesjonalna obsługa. Kelner powitał nas już od progu i zaprosił do stolika. Przed każdym daniem robił krótkie wprowadzenie, które miało nas przygotować do uczty. Polecił mi również wino, które doskonale komponowało się z kaczką. Na koniec było mi bardzo miło móc zamienić kilka (a nawet więcej) słów z szefem kuchni — Pawłem Błaszczykiem, który jest prawdziwym
Food Squarepiec ponownie takiego samemu i wyszukuję nowych pomysłów..no i na taki nowy przepis trafiłam u Magdaleny .Sernik wyszedł pysznie ..jak dla mnie mało słodki, ale być może to wina kisielków , a może ja za mało dałam ..robiłam wtedy 2 ciasta i może przez nieuwagę...Ja ciut zmieniłam..dałam herbatniki i dwa rodzaje kisielków i wyszła zebra sernikowa. Myślałam
Moje domowe kucharzeniepół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich wodą z sokiem z cytryny (jeśli mazurka nie będą jadły dzieci jako ponczu/do ponczu można użyć białego wytrawnego wina). Nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodki, ale to kwestia gustu. Blaty biszkoptu wygodnie jest ułożyć sobie na czystych kawałkach papieru do pieczenia, wtedy można przesuwać je swobodnie
CiastkozercySkładniki cała kaczka ok 2 kg 2 cebule 180 ml wody 200 ml białego wytrawnego wina 4-5 listków laurowych 8 goździków sól, pieprz świeży tymianek 4-5 ząbków czosnku 3-5 owoców jałowca Przygotowanie: Kaczkę pokroić na części, włożyć - wlać wszystkie składniki do garnka i gotować na malutkim ogniu ok 3,5 godzin (goździki wbić do cebuli). Miękkie
Gaździnka warzyrzymska oraz sera sałatkowo-kanapkowego feta. SKŁADNIKI dwie garści sałat 15 dag sera feta pomidor 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu winnego z czerwonego wina pieprz Czytaj więcej
Przepisy Kulinarne