wino - 10075 przepisów (strona:437/672)

Pulled chicken. Wolnopieczony kurczak azjatycki. 183

jeden na 3-4 osoby) Sos: 4 łyżki słodkiego sosu chilli 5 łyżek sosu sojowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu Hoisin 2 łyżki wina białego lub ryżowego (lub octu ryżowego) 1 łyżka oleju smakowego (czosnkowy, arachidowy) lub zwykłego 1 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Inne

Kocham Czekoladę
Woda Ognista | Koktajl bar | Warszawa 135

klimat budowała muzyka na żywo: kapela starszych Panów, grająca polską muzykę z lat 20-30. Wracając do menu, na uwagę zasługuje połączenie wódki Ostoya starzonej w dębowej beczce, wzmocnionego wina Lillet Blanc, wody miodowej z bittersem cytrynowym i tynkturą z suszonej śliwki. Koktajl był podany w towarzystwie konserwy z gęsi z popcornem z kaszy gryczanej i ogórkiem kiszonym. Szczególnie

Kuchnia Bazylii
Smażony sum 170

dużo ości. Ryba najlepiej smakuje bez nadmiaru przypraw, dlatego przepis ten jest prosty i bez żadnych udziwnień. Jeśli jednak chcecie podkreślić smak suma - idealnie nadaje się do tego białe wino - może być wytrawne o lekko cytrusowych nutach.   świeży sum pieprz cytrynowy sól mąka olej   Oczyszczonego suma pokroić w dzwonki. Każdy kawałek obustronnie posypać solą, pieprzem cytrynowym

Di gotuje
Jedenaście godzin - Paullina Simons 175

raczej nie, próbuję dostrzec, co dzięki temu pragnęła osiągnąć autorka. Przychodzi mi do głowy jedno wytłumaczenie - być może Paullina Simons chciała zwrócić uwagę czytelnika na fakt, że przebaczanie win bliźniemu jest cechą wartościową i zgodną z wyznaniem katolickiej wiary. Wiary, która w powieści nie pozostaje bez znaczenia. Państwo Wood są osobami głęboko wierzącymi. Religia przejawia się w powieści

Tetiisheri
Pozory mylą (Gra w kłamstwa #3) - Sara Shepard 106

miesiące przed moim zniknięciem zaginął słuch o Thayerze – chłopaku, w którym podkochiwała się Laurel. Nie mam pojęcia, co się z nim stało, ale myślę, że to była moja wina. Niestety nie mogę cofnąć czasu. Jestem martwa, a Emma, moja siostra bliźniaczka, udaje mnie, żeby dowiedzieć się, kto mnie zabił. Powrót Thayera sprawia, że na jaw wychodzą kolejne tajemnice... „Pozory

Tetiisheri
Dziesięć płytkich oddechów - K.A.Tucker 139

wydarzeniach, których nie da się wybaczyć. Odkryta przeszłość Trenta sprawi, że Kacey powróci w przerażający mrok i samotność. Piękna powieść o bliznach, o których nie można zapomnieć, o winie, której nie da się odkupić i o światełku w tunelu, które sprawia, że nawet najbardziej poraniony człowiek szuka w sobie siły, która pozwoli mu wykonać dziesięć płytkich oddechów… Tytuł: Dziesięć

Tetiisheri
Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 170

porcji zielonej cytrusowej ricotty, rozkładamy grillowane grzyby a na nich podgrillowane lekko liście dzikiego czosnku. Skrapiamy całość delikatnie sokiem z cytryny i podajemy od razu. Z kieliszkiem schłodzonego białego wina – wyżerka idealna! ;) SKŁADNIKI 3 duże kromki wiejskiego pszennego chleba na zakwasie 250g boczniaków 12 liści świeżego dzikiego czosnku (czosnku niedźwiedziego) 200g sera ricotta lub kremowego naturalnego twarożku 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony bez tłuszczu z warzywami! 191

mięciutki. Skórka po upieczeniu cieniutka i chrupiąca. Zapraszam! SKŁADNIKI: WARZYWA: -  3 marchewki - 1 pietruszka - 3 małe jabłka - cebula - czosnek - rozmaryn - zioła śródziemnomorskie - 180 ml cydru lub białego wina KURCZAK: - zioła śródziemnomorskie - rozmaryn - miód - (do środka kurczaka: 1 jabłko pokrojone na ósemki, 5 ząbków czosnku, gałązka rozmarynu) dodatkowo: sznurek do zawiązania kurczaka- uda, skrzydełka WYKONANIE: Kurczaka natrzyj przyprawami, miodem

SMYKWKUCHNI
Półkruche ciasto z marynowanym rabarbarem 109

wylegiwał ponad 72, bo kompletnie nie miałam czasu na pieczenie. Składniki na standardowej wielkości tortownicę (26 cm): 800-1000 g rabarbaru 3 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego (z czerwonego wina) 50 g cukru trzcinowego ciasto: 250 g mąki pszennej (u mnie była to pszenno żytnia z amarantusem, w sumie do wypieku chleba, ale świetnie się sprawdza w ciastach

greenscarf
Dieta na rozgrzewkę czyli co jeść aby zimą zimno nie było 177

pomagają zwalczać infekcje , dolewam na potęgę szczególnie miodu i soku z malin (babcinego, najlepszego). O czywiście pamiętam, żeby te skarby dodawać o ciepłego a nie gorącego napoju . Do grzanego wina świetnie pasuje skórka pomarańczowa , idealna również  do ciast. Zawarte w niej flawonoidy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Najlepiej i najzdrowiej przygotować ją samemu.   Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową

WYSPA SZCZĘSLIWA
ZAJAZD POD KŁOBUKIEM 156

dzika, warmińskich farszynek, szarlotki . Są idealne! Obłędnie pyszne. Gorące, aromatyczne, bezbłędnie doprawione. Każda z ich jest kulinarnym dziełem sztuki. Nie ma w tym słowa przesady. Podobnie jak wyśmienite grzane wino, które w niczym nie przypomina typowych "grzańców" podawanych np. w karczmie na stoku w górach. Wyrafinowane, z bogatą nutą i aromatem. Deser , przepyszna szarlotka jest zwieńczeniem kulinarnej uczty. Jestem

WYSPA SZCZĘSLIWA
Focaccia 158

była jest , prosta i pyszna , my najbardziej lubimy tą , chrupką ,cieniutką z suszonymi pomidorami , oliwkami , rozmarynem oraz solą morską .. Pyszna , szczególnie wieczorem , latem odrywana po kawałku do kieliszka wina ..Marzenie Składniki : 350 g mąki pszennej ( tak około jeśli ciasto będzie zbyt twarde , dodajemy więcej wody , zbyt luźne -dosypujemy mąki , ma być mocno rozciągliwe -sprężyste , coś jak wyżuta guma

Ogrodnik w podróży
Polędwica z jelenia z sosem borówkowym 200

czas sobie pozwolić. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Polędwiczka z jelenia o dł. 10-12cm zamarynowana w odrobinie czosnku, tymianku, oleju i wina 125g borówki amerykańskiej Kilka ziaren jałowca Świeżo mielona sól oraz pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie: 1/ Polędwiczkę przesmażamy na oliwie na małym gazie/energii z każdego boku aż dookoła zbrązowieje. Następnie zawijamy

Kuchnia PROzdrowotna
Smażone krewetki 91

Potrzebujesz 250 g krewetek 5 pomidorów cherry  50 ml wina wytrawnego  papryka chili mielona garść ziaren słonecznika  imbir mielony pieprz, sól kolendra  150 g masła 50 ml oleju Przygotowanie:    Krewetki obierz z pancerza posyp solą i pieprzem z obu stron.  Rozgrzej olej i smaż krewetki do czasu uzyskania złotawego koloru. Wyjmij krewetki

Kukuleczki