wino - 10075 przepisów (strona:452/672)

Warsztaty z Aleksandrem Baronem. Poznajemy przepiórki z Frisco.pl 197

podejście do jedzenia, za szacunek do mięsa i za jego wykorzystanie - więc te warsztaty i to spotkanie było trochę jak spełnienie marzeń! Świetni ludzie, fanastyczne jedzenie, dużo wina i dużo masła! Było genialnie, po prostu genialnie! Masła było dużo, śmiało można powiedzieć, że nawet bardzo dużo! Jak wchodziło się do kuchni, w której gotowaliśmy od razu nozdrza łaskotał przepiękny

Plate of Joy
Francuskie cudo! 130

minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sery się roztopią i połączą wszystkie składniki, a tarta nabierze wspaniałego wyglądu i zniewalającego smaku. Smacznego! P.S. Nie zapomnijcie o lampce czerwonego wina

Kuchnia Pani Wiosny
Rolada wołowa! 139

rolady zrobią się mięciutkie - około 3 lub 4 godzin. Na koniec redukujemy ilość sosu i dodajemy śmietanę. Rolada najlepiej smakuje z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i lampką czerwonego wina.    Obiecuję, że się nie zawiedziecie

Kuchnia Pani Wiosny
Chilli con carne 238

Dzisiaj kuchnia meksykańska - chilli con carne . Danie szybkie, jednogarnkowe. Mielona wołowina doprawiona chilli z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli na pewno będzie smakowała. Nie zapomnijcie o lampce dobrego czerwonego wina.   Składniki: 70 dag mielonej wołowiny  duża cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chilli 1 łyżeczka suszonego oregano  1 puszka pokrojonych pomidorów 1 kostka

Salonik smaków
Zupa dyniowa krem z kluseczkami serowymi 163

Doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę, ząbki czosnku pokrojone drobno, aż lekko zmiękną. Następnie dodać pokrojoną dynię, wlać wino i smażyć, aż dynia lekko zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodać dynię i cebulkę do wywaru,jeśli lubicie na ostro można dodać chilli czerwoną, gotować jeszcze 15 minut. Dokładnie

Kuchnia Pokoleń
Magdalenki zwane Ufinkami 158

doznań smakowych głównego bohatera powieści Marcela Prousta, W poszukiwaniu straconego czasu tom I, W stronę Swanna. Maczał on te ciasteczka w herbacie. Ja maczałam je w herbacie, kawie oraz winie i zawsze smakowały cudownie. Dodatkowe informacje na ich temat ale inny przepis można znaleźć tutaj . Magdalenki troszkę czasu trzeba im poświęcić: przygotowanie ok 30 minut pieczenie ok 20 minut

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz węgierski 169

Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i ostrą papryką. Ja kminek wrzuciłam razem z pomidorami gdyż nie lubię mielonego a ziarenka najlepsze są troszkę podduszone. Pod koniec duszenia można dodać czerwonego wina lub śmietany. A zamiast pomidorów przecieru pomidorowego. Wyszedł dość rzadki gdyż nie dodawałam ziemniaków więc zagęściła do mąką. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Pomidory marynowane i rozmyślania 139

mieście. Poznań, Żywiec, Rzeszów, Lublin, Gorzów. Niby blisko a jednak tak daleko. Nie możemy się już spotykać każdego wieczoru na oglądaniu filmów - co i tak zawsze kończyło się popijaniem wina i wielkim śmiechem a nie kontemplacją nad filmem. Nie możemy się sobie wyżalić, wypłakać - przestrzeń dzieli. Dół ten dotknął mnie szczególnie po odwiedzinach najpierw Oksany później Ani. Masakra. Przez

sierotka maRysia w kuchni
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 185

określiła to koleżanka z pracy - Asia - jeszcze kieliszek wina i jestem w raju. Danie to jest maksymalnie proste i maksymalnie pyszne. Szczerze polecam! MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA łatwe 20 minut dla 2-3 osób Składniki pół opakowania dowolnego makaronu szpinak mrożony (lub świeży) ok 6 suszonych pomidorów w zalewnie z oliwy kilka kostek sera feta

sierotka maRysia w kuchni
Aromatyczny syrop różany 146

gardzę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> jednak te dzikie róże to inna bajka. Ich aromat wręcz mnie upaja... a jak spróbowałam z nich wina to miałam ochotę wypić całą butelkę! Dzięki Bogu, że producentka owego specyfiku - Magda - mnie uprzedziła, że jest bardzo mocny bo bym pod stołem pewnie skończyła " class="wp-smiley" style="height

sierotka maRysia w kuchni
Pyszne drożdżówki z białym serem 209

podwoi swoją objętość. Składniki nadzienia dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto dzielimy na 6-7 kulek wielkości pięści. W każdej kulce robimy spory dołek - ja sobie pomagałam korkiem do wina - i napełniamy go nadzieniem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej drożdżówki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy drożdżówki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem - także po serze. Wkładamy

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak słodko-kwaśny 166

kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Dla urozmaicenia codziennych dań obiadowych - postanowiłam

Świat Domowej Kuchni
Smak wyspy Chios 119

spytałem go co by polecił. Ten, nie zastanawiac się, wziął czystą szklankę i ze swojej magicznej butelki odlał trochę złotego płynu. Była to Retsina Malamatina - tu akurat białe wino z dodatkiem żywicy sosonej wyrabiane od ponad 2700 lat. Na temat Retsiny rozmawiałem z kilkoma osobami, które miały okazję pić ten niesamowity trunek w Grecji i zgadzam się

Right Behind The Kitchen
Jarmark Produktów Regionalnych w Lublinie 142

warto byłoby podciągnąć? Mimo wszystko Moja wizyta na tym jarmarku - udana. Zakupiona rewelacyjna kiełbasa (Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Jan Fołta w Markowej k/Łańcuta) i wyśmienity chleb żytni na zakwasie, wino gruzińskie oraz miód pitny z lubelskiego Apisa. Spróbowałem m.in. niezwykłej, wędzonej na zimno polędwicy z suma (Ryszard Siudy, Czernichów), skosztowałem delikatnego piwa niepasteryzowanego (Browar Koreb). A że okres przedświąteczny

Right Behind The Kitchen
Miód pitny - dwójniak maliniak 173

zadać sobie głębokie pytanie - jak żyć, jak żyć?!). Ciekawą alternatywą na prezent świąteczny może być miód pitny. Jeśli osoba, której zamierzamy wręczyć ten prezent lubi rozmaite smaki uwięzione w winach czy nalewkach miód pitny może być ciekawa alternatywą. Słów kilka o miodach pitnych Cytując Wikipedię miód pitny to "tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej

Right Behind The Kitchen