wino - 10075 przepisów (strona:453/672)

Polędwica wołowa, psiamać! 101

chciałem mieć krwistą więc smażyłem mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ściągamy mięso na deskę aby odpoczęło chwilę. W tym czasie robimy sos - wlewamy odrobinę białego wina na gorącą patelnię - to, co "przywarło" podczas smażenia odejdzie z niej tworząc sos. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła. Sos gotowy. Serwujemy.  Psiamać! Diabelsko dobre

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Mini Browar Spiż 154

Wrocławiu. Myślę, że tak jak w USA, Anglii czy Austrii co raz więcej ludzi będzie widziało w piwie nie tylko napój dla plebsu ale doskonały zastępnik wina do uroczystej kolacji. Trzeba lat zapewne aby to w tym kierunku poszło. Jednak co nie zmienia faktu, że coraz częściej i chętniej szukamy wolnych stolików w mini browarach niż po prostu

Right Behind The Kitchen
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 140

wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem i również takowymi kurkami Podstawowymi składnikami risotto są oczywiście: ryż, masło, cebula, wywar/rosół, niekiedy białe półwytrawne wino, czas. Ja zawsze używam dodatkowo oliwy i coś zielonego - tu akurat szczypiorek. Wiele osób zastanawia się w jakich proporcjach przygotowywać risotto. Wydaje mi się, że najlepszy efekt osiągniemy kiedy mamy pół

Right Behind The Kitchen
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 120

łyżki. Usmażone na złoto-brązowy kolor żołądki przekładamy na ręcznik papierowy i po chwili podajemy. Na koniec skrapiamy całość sosem - kilka łyżek oliwy połączonej z odrobiną octu z białego wina i garścią drobno posiekanej natki pietruszki. I mamy - żołądki kurze o jakich nie śnili nawet najstarsi górale. Poczęstujcie kogoś tym smakołykiem i spytajcie co jest w środku tych złotych

Right Behind The Kitchen
Polędwiczka wieprzowa domową metodą sous-vide na kaszy pęczak z cukinią i burakami 235

najmniejsze kawałeczki, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Po rozgotowaniu cząstek buraków dodajemy zachowaną kostkę i gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy octem z białego wina aby przełamać słodycz buraka.  Cukinię kroimy na 4-centymetrowe "walce", pozbywamy się miękkiej części ze środka, następnie kroimy na 16 "zapałek". Cukinię jedynie podsmażamy na odrobinie oliwy

Right Behind The Kitchen
Sałatka z kaszy pęczak, prażonych orzechów laskowych, klasycznym winegretem na mini sałacie rzymskiej 166

pokroić od niechcenia na spore kawałki, przełożyć na suchą i zimną patelnię, podprażyć na złoty kolor.  Robimy najprostszy sos winegret (przepis) 1 porcja czegoś kwaśnego (ocet z białego wina, ja użyłem soku z cytryny) i 3 porcje dobrej oliwy extra virgin (zanim połączymy te dwa składniki, możemy uprzednio "kwas" posolić i doprawić cukrem - energicznie mieszając rozpuścimy te dodatkowe

Right Behind The Kitchen
Sałatka kalafiorowo- brokułowa 209

Kielecki   czosnkowy   charakteryzuje łagodny, śmietanowy smak delikatnie wzbogacony warzywami - cebulą, szczypiorkiem i natką pietruszki oraz naturalnym olejkiem aromatycznym z czosnku. Całość uzupełnia i wzbogaca szlachetne białe wino, nadające mu niepowtarzalny, jedwabisty aromat winogron. Idealny dla osób lubiących smak czosnku, ale unikających go ze względu na ostry zapach. Niezastąpiony do wędlin, dań z grilla, a także

Kuchnia Danusi
Pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym 120

sosie cytrynowo-kaparowym zobaczyłam na Pintereście. Urzekło mnie zdjęcie, które nie było stylizowane, ale sprawiło, że od razu zrobiłam się głodna. Przepis przypomina ten na kurczaka piccata, ale zamiast wina jest sos na bazie śmietanki. efekt? Niezwykle aromatyczne danie, które od tej pory jest jednym z ulubionych mojego Męża. A jemu wcale nie tak łatwo dogodzić

Pasja Smaku
Drobiowe roladki z wędzoną newellą 184

oliwy z suszonych pomidorów 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Dressing: 70 ml oliwy z oliwek 50 ml miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu z białego wina Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z udek marynujemy 2 godziny w oliwie wymieszanej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Następnie wyciągamy, rozbijamy, na brzeg

R'n'G Kitchen
Der Elefant tak czy nie? 186

intymność otoczenia, do tego piękna Pani śpiewająca i przygrywająca na fortepianie, oczywiście na żywo - niesamowite.  Cała karta jest fajnie zrobiona przeplatają się w niej różne kuchnie i dobre wina, każdy znajdzie coś dla siebie i ceny są ok, a przy wykupieniu pakietu Restaurant Week za 39zł osoba to na prawdę byliśmy w szoku. Jedzenie the best do tego

Niezły Młynek
Sernik leko cytrusowy z sosem śliwkowym. 156

jest gotowe wyjąc wystudzić i chłodzić min 3 godz w lodówce. Sos śliwkowy: Śliwki wypestkować pokroić i trochę posłodzić. Dodać odrobinę mielonego kardamonu. Jak się chce można dodać trochę wina czerwonego i podgotować całość. Zmiksować blenderem dosmaczyć i gotowe

Malinowe Pocałunki
,,Dyniowa lampka’’ 142

jest już miękka miksujemy całość blenderem. Wykonanie deseru: Puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy do lampek wina. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Deser wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone

Podróż w kulinaria
SPAGHETTI Z PEPERONI,KAPARAMI, OLIWKAMI I CHILI 132

Ostrrrreee spaghetti z chili. Dużo czosnku,pikantna kiełbaska peperoni ufff... do tego kieliszek wina dla złagodzenia ;-) Aromatyczne, pachnące oregano i bazylia. Kocham takie jedzenie i zachęcam do gotowania. Składniki: kiełbasa peperoni czosnek czarne i zielone oliwki kapary cebula papryczka chili kawałek parmezanu pomidory i/lub pasta pomidorowa bazylia,oregano,sól,pieprz olej  makaron spaghetti nr.4 Lubelli Na patelni

potrawyregionalne
SMAŻONY SER CAMEMBERT Z ŻURAWINĄ 150

Normandii. Sam ser ma kremową konsystencję i lekko żółty kolor. Charakteryzuje się łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki: ( 4 porcje

potrawyregionalne
SPAGHETTI BOLOGNESE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ 147

tych starszych często gości na talerzach. Według oryginalnego przepisu powinno się dodać do sosu marchew i seler. Ponadto przysmażyć kawałki boczku i wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Tak wiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo tych moich zmian wyszedł naprawdę smaczny i sycący. Użyłam własnej roboty przecieru

potrawyregionalne