innego kremu orzechowego) Składniki masy serowej: - 0,5kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka ) - 0,5l kremówki - 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatyny Składniki warstwy owocowej: - 250g odszypułkowanych truskawek - 1 galaretka agrestowa - 2 galaretki truskawkowe lub malinowe Składniki polewy: - 100g gorzkiej czekolady (u mnie 60%) - 100ml kremówki - 1 łyżeczka żelatyny Przygotować sobie 3 kubeczki i w każdym rozpuścić potrzebne(...)nutelli. Dokładnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Po kilku minutach wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy drugą warstwę, tzn.wystudzoną, lekko ściągającą galaretkę agrestową. Odstawiamy do lodówki. Truskawki kroimy na małe kawałki i wykładamy na stężałą warstwę zielonej galaretki. Następnie owoce zalewamy lekko tężejącą ostatnią już galaretką malinową (lub truskawkową) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. W rondelku
Smaczne Zdroweserowa1 kg sera z wiaderka u mnie Wieluń100 g miękkiej margaryny3 żółtka6 białek1 budyń waniliowyok 1/2 szklanki cukruowoce ok 600 g ( dałam głównie czereśnie, troszkę malin i kilka małych truskawek)Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odłożyć i przygotować masę
Monia miesza i gotujeBardzo lubię drożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, truskawki, porzeczki, jagody i borówkę amerykańską. Dodatkowo do ciasta użyłam nie mleko a maślankę, co nadało ciastu nieco inny smak i konsystencję:) Zaczyn: 50g świeżych drożdży, 60 ml ciepłej wody(...)łyżka, szklanka maślanki, 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki, szczypta soli, 100g stopionego masła, szczypta kurkumy dla koloru, 500 g owoców (u mnie truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska i porzeczki). Mąkę przesiać, dodać po szczypcie soli i kurkumy oraz 3/4 szklanki cukru. Wymieszać. Dodać zaczyn, stopione masło, maślankę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć
Z miłości do słodkościPiotra miałam upiec takie same. Ale powtórki kulinarne nie są moich stylu. Przy tym przepisie trochę pokombinowałam w trakcie przygotowania i dodałam do ryżowych płatków otręby granulowane z suszonymi truskawkami, odrobinę żurawiny, słonecznik i ciut jogurtu greckiego. Ciasteczka wyszły jeszcze lepsze niż te pierwsze, do tego nie rozlewały się podczas pieczenia, więc miały bardziej zwartą strukturę. Czas wykonania ciasteczek jest(...)pieczenia. Lekko spłaszczamy je i pieczemy. Po upieczeniu ciasteczka ryżowe z żurawiną i słonecznikiem znikają w oka mgnieniu. składniki: 1 szklanka płatków ryżowych 2/3 szklanki otrąb granulowanych z truskawkami 1/3 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 1 łyżka majonezu delikatnego Winiary 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka słoneczniku Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięByło clafoutis z truskawkami a tym razem z typowym dodatkiem czereśni. Nieco w innej formie bo w małej wersji kakaowej jednak tak samo pysznej. składniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 1,5 łyżki kakao 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 czereśni Małe foremki do mini tart dobrze natłuścić i posypać tartą bułką
Monia miesza i gotujelecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem budyniowy (crema pasticcera) na bazie żółtek*, mleka, mąki i cukru, oraz sezonowe owoce: ostatnie już truskawki(u mnie kaszubskie), aromatyczne nektarynki i kiwi. Owoce potraktowałam bezbarwną polewą żelujacą, dzięki której ładnie błyszczą i nie wysychają. *klasyczny krem pasticcera robi się używając samych żółtek, ja opracowłam(...)żółtka 1 jajko 125 g cukru 65 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny bio, lub parę kropli olejku cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: truskawki kaszubaskie, nektarynki, kiwi Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko (nie dopuszczamy do zagotowania). Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W misce ucieramy mikserem jajko i żółtka
Mia Cucina Sofietazaczyna nabierać czerwonego koloru. Nie chcę ich jednak rozrywać, boję się, że uszkodzę korzenie, mam nadzieję, że sama się rozrośnie jak dostanie trochę więcej miejsca. Pomidorki koktajlowe, ostra papryczka, truskawki i poziomki. Tutaj niestety nie odniosłam zbyt dużego sukcesu. Truskawka i poziomka nie chcą się ze mną zabratać, nie wypuściły żadnego pędu ale dam im jeszcze chwilkę. Pomidorki powolutku dają
Brzuszki Łakomczuszkipaździernika przeżywam prawdziwy błogostan nie mogąc się doczekać kolejnych owoców i warzyw z drugiej strony żałując, że te pierwsze już się skończyły. Ostatnio rozpoczęłam marudzenie, że już się skończyły truskawki, a ja chyba jeszcze się nimi nie nasyciłam (hmm zjadaliśmy 2-3 łubianki tygodniowo, to chyba jednak dość sporo, ojej nie zapomnę sałatki z kurczakiem w truskawkach była tak cudowna
Brzuszki ŁakomczuszkiPierożki mi się spodobały i zrobiłam kolejne. Tym razem duże z liściastym nadzieniem-szpinakiem i botwiną.składniki:ciasto na pierogi700 g mąki pszennej400 ml wrzącej wody4
Monia miesza i gotujeWreszcie coś na słodko. Uwielbiam gofry ale tylko te chrupiące. Niestety w domu ciężko uzyskać taki efekt, z reguły są one miękkie i płaskie... Niczym nie
Mango PapajaChyba najlepszy przysmak każdego kto kocha truskawki i inne owoce rzecz jasna. Można go przyrządzić z kefirem, mlekiem, maślanką, śmietaną... z czym tylko dusza zapragnie! I żołądek. W wersji dietetycznej z jogurtem naturalnym. Sposobów jest milion a w każdej wersji smakuje tak samo wyśmienicie. Korzystajmy z tego, że natura nam daje tyle pysznych owoców :) Składniki: 300 gram truskawek
Mango Papajamoim życiu dżemy, które przygotowałam sama. Wybrałam najprostszą formę, dlatego bardziej je chyba można nazwać musem niż dżemem. To nic! W smaku są nieporównywalne. Składniki: 1 kg truskawek 1 kg cukru żelującego 1:1 A więc zaczynamy od umycia i obrania z szypułek owoców. Następnie blenderujemy truskawki, mieszamy z cukrem żelującym i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia (postępujemy zgodnie
Mango Papajaciasta. Przyznam się szczerze, że to moje drugie podejście do tego wypieku. Nie dałam za wygraną gdy za pierwszym razem poniosłam totalną klęskę. Po pierwsze użyłam do niego truskawek co nie było najlepszym pomysłem. Z owoców zrobił się kompot, a ciasto się nie dopiekło. Tym razem zamiast truskawek są maliny. Myślę, że pasują idealnie i nawet nie sprawiły większych problemów
Przysmaki KarolkiZestawienie truskawek i bananów, kto tego nie lubi. Z moim synem uwielbiamy takie zestawienia. Nasiona Chia nie zmieniają smaku koktajlu, za to wzbogacają go o wiele wartości odżywczych i korzystnie wpływających na nasz organizm. Sposób wykonania identyczny jak w poprzednim koktajlu. Dla tych, którzy nie przeczytali z przyjemnością napiszę i tu :) Swojego koktajlu nie dosładzałam niczym, według mnie banan dosłodził(...)wyda się za mało słodki, możecie sobie dosłodzić cukrem, bądź syropem z agawy. Smacznego Kochani! Składniki na 2 szklanki: 2 płaskie łyżki nasion Chia Skworcu 1 banan 2 szklanki truskawek 1 szklanka mleka Wykonanie: Nasiona Chia zalewamy szklanką zimnego mleka, odstawiamy, po kilku minutach musimy przemieszać, aby nasiona nie zlepiły się wszystkie razem. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą
Blondynka Gotujejuż prawie koniec sezonu truskawkowego, lada moment znikną nasze cudowne, słodkie polskie truskawki, zostaniemy na resztę lata z importowanymi podróbkami, dlatego póki jeszcze są polecam zrobić sobie lekki, babski koktajl, drink na bazie czerwonego wina i truskawek. I uwaga, on uzależnia. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik