Przepis na : śniadanie
Jeśli macie trochę więcej czasu na śniadanie niż przysłowiowe 5 minut to polecam z całego serca. Omlet jest mega puszysty i delikatnie słodki. Dodatek gruszki w tym okresie jest wyborem oczywistym. W lecie byłyby to pewnie jagody, truskawki czy morele, no ale mamy zimę :) Składniki: 2 jaja 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki odrobina masła gruszka Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek dodajemy do nich cukier i ubijamy z nich pianę do ubitej piany dodajemy żółtka i mąkę wszystkie składniki dokładnie miesza... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...