Wstawić na 3 godz. do lodówki, następnie na całą noc wstawić do zamrażalnika. Na 3 godziny przed podaniem deser wstawić do lodówki. Sos owocowy: 120g malin, 120g truskawek, 2 łyżki cukru pudru. Owoce wraz z cukrem zmiksować na gładką papkę. Deser wyjąc z kubeczków, polać sosem, udekorować truskawkami i melisą. Smacznego:) Przepis
Z miłości do słodkościMasa serowa: 1kg półtłustego twarogu, 100g białej czekolady, 3 jajka, 3 łyżki budyniu truskawkowego, 250g cukru, 70g masła lub margaryny, 3 czubate łyżki śmietanki 30%, 5 łodyg rabarbaru, 100g truskawek, czubata łyżka cukru pudru. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować
Z miłości do słodkościserek homogenizowany oraz jogurt, krótko zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną, zimną żelatynę. Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki, by zgęstniało. Mus truskawkowy: 500g truskawek, 3 galaretki truskawkowe. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie
Z miłości do słodkościNiedawno otrzymałam od Firmy Royal Brand do testowania mąkę kokosową oraz cukier kokosowy. Postanowiłam, że na początek wykorzystam je do pysznej kruchej tarty z truskawkami i crème pâtissière. Przerobiłam oryginalny krem na kokosową wersję. Efekt naprawdę rewelacyjny! Ciasto: 250g mąki pszennej, 50g cukru pudru, szczypta soli, 150g masła, skórka z 1 cytryny. Mąkę przesiać, dodać szczyptę(...)temp. 180st. Ostudzić. Crème pâtissière: 250ml mleka, 20g cukru kokosowego, 60g zwykłego cukru, jajko, 20g mąki pszennej, 20g mąki kokosowej, 100g masła, 500g świeżych truskawek. 200ml mleka zagotować z połową obu cukrów. Do reszty mleka dodać rozkłócone jajko oraz obie mąki i resztę cukru. Wlać na gotujące się mleko, gotować ok. 1,5 minuty. Zdjąć
Z miłości do słodkościDnia Naleśnika nie mogło ich zabraknąć i u mnie:) Przez wszystkich lubiane naleśniki z serem i owocami. Sprawdzone ciasto, wyśmienite nadzienie, no i owoce... Ja użyłam tylko malin i truskawek, bo innych owoców nie miałam, ale warto dodać też trochę jagód lub borówek, uzyskamy wtedy lepszy efekt wizualny:) Ciasto: szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/3 szklanki wody(...)stron na złoty kolor. Nadzienie: 250g półtłustego sera, 125 g serka mascarpone, 100g truskawkowego serka homogenizowanego, 1/2 laski wanilii, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kg mieszanych owoców (maliny, truskawki, jagody). Twaróg zmiksować z mascarpone i serkiem homogenizowanym. Dodać cukier puder i nasiona wanilii. Dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na usmażonych naleśnikach, nałożyć owoce, złożyć. Podawać z odrobiną masy na wierzchu
Z miłości do słodkościochłodzić polecam pyszny koktajl wieloowocowy bez cukru, z dodatkiem otrąb pszennych. Dostarczy nam mnóstwo witamin i energii, a mocno schłodzony doskonale ochłodzi i orzeźwi! Składniki: 2 szklanki mleka, 200g truskawek, 200g jagód, banan, 200g malin, 2 łyżki miodu, 1/3 szklanki otrąb pszennych. Przygotowanie Owoce umyć, z truskawek usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Banana
Z miłości do słodkościdzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Strawberry curd 250 g truskawek szklanka cukru jajko + 3 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej łyżka oliwy Beza 3 białka 200 g cukru pudru łyżka mąki łyżka octu szczypta soli + barwnik spożywczy Składniki(...)nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut. Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku świeże truskawki mają smak porównywalny do plastiku, więc lepiej użyć tych mrożonych. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy na małym ogniu z cukrem aż do momentu rozpuszczenia kryształków. Rozbełtane jajko, żółtka i mąkę dodajemy
sama złodyczDzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)śmietan-fix 1 galaretka pomarańczowa Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówPrzyszły wreszcie upały więc zapraszam na orzeźwiający sorbet owocowy - wersja z truskawek i borówki amerykańskiej :) SKŁADNIKI(...)szklanka truskawek 1 szklanka borówki amerykańskiej 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny w wersji "dla dorosłych" można dodać łyżkę wódki :) PRZYGOTOWANIE Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut
Moje Kuchenne RewelacjeSezon truskawkowy w pełni - zapraszam więc na pyszny sernik na zimno z owocami , które lubię najbardziej :) SKŁADNIKI 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietany kremówki 100g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 100ml mleka 15g (3 łyżki) żelatyny 450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki(...)dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje. Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kolejne kilka godzin
Moje Kuchenne Rewelacjedużo lepsze wyniki od moich, co za sprawiedliwość. Składniki na 4 pucharki: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 4 morele 7 dużych truskawek 3 suszone morele Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno i dodać na koniec cukru pudru. Morele w osobnym pojemniku miksujemy blenderem, tam samo podstępujemy z truskawkami. Do pucharków dajemy dwie łyżki śmietany następnie
ciastkarnia na kruchym spodzieChwila przerwy od wypieków truskawkowych. Nie żeby mi się truskawki przejadły bo myślę, że taki stan jest nie możliwy ale pomyślałam, że mała odmiana na blogu się przyda. Tym razem znalazłam stary przepis mojej babci i pomyślałam, że się nim podzielę z wami. Najbardziej smakuje mi wersja z sernikiem ale niestety tego składniku nie mam. Sernik z truskawkami
ciastkarnia na kruchym spodziesobie trochę sposób odżywania na lato i jestem bardzo zadowolona, koktajle warzywne i owocowe dają dużo energii i poprawiają pracę jelit, Polecam:) Składniki na dwa duże pucharki: 200 g truskawek 4 duże brzoskwinie lub pół mango albo ananasa 3 kiwi 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Owoce myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki. Każde z nich osobno miksujemy blenderem(...)trzech miseczkach. Do każdej z nich dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i mieszamy dokładnie. Najpierw wlewamy do pucharków zmiksowane truskawki i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie na wierzch wlewamy mus brzoskwiniowy i również wkładamy go do lodówki, tak samo postępujemy z musem z kiwi. Deser po stężeniu ostatniej warstwy można zjeść. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepszennej opakowanie (7g) drożdży suchych lub 16g świeżych 270 ml mleka Dodatkowo ok 200 g serka śmietankowego 2 łyżki miodu cukier waniliowy truskawki Serek, miód i cukier wymieszać i odstawić. Ze składników kolejno łącząc najpierw suche potem mokre zagnieść miękkie elastyczne ciasto, może się lekko lepić. ( z drożdży świeżych zrobić najpierw(...)godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując mąką rozwałkować prostokąt o 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować twarożkiem i posypać pokrojonymi truskawkami. Zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na około 15 równych części i kłaść na blasze wyłożonej papierem powierzchnią ściętą do dołu, w odległości 1 cm od siebie. Posmarować roztopionym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenie