truskawki - 19264 przepisów (strona:1039/1285)

Drożdżowy placek z owocami 235

ciasto jeszcze z jednego powodu: można je robić zawsze, niezależnie od pory roku, ponieważ tak samo dobrze smakuje ze świeżymi owocami jak i z owocami ze słoika - wiśniami czy truskawkami. Składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 50 g drożdży 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 0,25 szklanki mleka (do rozrobienia drożdży) Składniki na kruszonkę

Ciastkozercy
Love me tender, love me sweet. Love me... without meat! 249

Wszystko zaczęło się od owsianki.  Wstałam rano i zapałałam ochotą na banana. Hmm, trochę to zabrzmiało.  Owsianka, banan i... no właśnie. Gruszka zjedzona. Jabłko dla Gizmola. Truskawki wylądowały wczoraj w cieście. Otworzyłam ponownie lodówkę. I... uśmiechało się do mnie. Wołało. Zjedz mnie!  Masło orzechowe.  Taaak! Dopełniło pustą fałdkę w mych bioderkach.  A później się doczytałam

bastalena
Weekendowe comfort food, czyli pyszny i zdrowy omlet bananowy 267

przesadzić" bo pomimo prozdrowotnych właściwości, otręby spożywane w nadmiernych ilościach, utrudniają wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Ze względu na to warto jeść je z owocami bogatymi w witaminę C- truskawki, maliny, porzeczki oraz zwiększyć przy tym ilość wypijanych płynów. Wtedy możemy bez obaw korzystać z ich zalet.  Weekend ten zaowocował nie tylko kolejnym przepisem, ale również nową współpracą

peanutbuttermonster
GALARETKOWY MISZ-MASZ 158

Zieloną galaretkę rozrabiamy w połowie przewidzianej na opakowaniu wody, kiedy zaczyna tężeć dodajemy 2 łyżeczki słodkiej śmietanki. Roztrzepujemy i wylewamy na poprzednia warstwę. Na to wykładamy dowolne owoce (maliny, truskawki, borówki), posypujemy granolą i polewamy jogurtem owocowym

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ŚLIWKAMI 146

aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st

Walijskie Pichcenie
Elektryczny rum. 252

pewno :). Przepis oryginalny znajdziecie ( TU ).  A ja sączę kolejnego... Polecam! Składniki: 50ml białego rumu 1 łyżka likieru Blue Curacao 60ml soku ananasowego 60ml soku grejpfrutowego kruszony lód limonka, truskawki, cytryna (do dekoracji) Wykonanie: Rum, likier, sok ananasowy i  grejpfrutowy mieszamy w szejkerze. Kruszymy lód w blenderze i wkładamy do kieliszków. Miksturę (jakże fenomenalną ;) ) wlewamy do kieliszków "martinówek", dekorujemy

Malinowe Pocałunki
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 144

ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce  minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki; 5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami 6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury. Przygotowanie: Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia. Owoce myjemy

Malinowe Pocałunki
Deser lodowy z gorącymi jabłkami 200

Wiosna w pełni, za oknem jest cudownie zielono, świeżo i zwyczajnie pięknie! Aż chce się żyć :) Czekając na sezonowe owoce, ja zwłaszcza na ukochane truskawki!!!, nie zapominajmy o odrobinie rozkoszy :) Wiem, że teraz większość osób przykłada szczególną wagę do wagi i wyglądu, by przed latem zdążyć pozbyć się nadprogramowych kilogramów i niechcianego tłuszczyku, dlatego jako alternatywę proponuję Wam zdrowy

Taste Of My Day
Jabłkowe crumble 179

Crumble mogłabym jeść codziennie, latem  jem z truskawkami, malinami, a jesienią z gruszkami, śliwkami albo jabłkami. Dzisiejsza propozycja jest z jabłkami orzechami i moimi ulubionymi migdałami. Deser w 15 minut idealny do kawki : 6 porcji. Składniki: 6 jabłek   60 g cukru 150 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych orzechów laskowych

Niezły Młynek
Strucla drożdżowa 155

mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości

prawdziwe jedzenie
"półkarpatka" z truskawkami... 123

jajka krem 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawki upiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę" wodę zagotować z tłuszczem i do wrzątku wsypać mąkę i mocno wymieszać, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
pyszny "oszukany sernik" na śliwkach kisielowych z wanilią mieloną... 129

miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!! inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka

W Mojej Kuchni Lubię
naleśniki z truskawkowym twarogiem... 174

sól - szczypta, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, mąka tortowa 4-5 szklanek NADZIENIE: twaróg półtłusty 20 dag, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, truskawki 1 szklanka wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać rózgą - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypać odpowiednią ilość mąki lub mleka jeśli jest zbyt gęste i odstawić na 30 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki na drugie śniadanie 177

drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest

prawdziwe jedzenie