wielkanoc - 15663 przepisów (strona:156/1045)

Majonezowa babka cytrynowa 165

Wkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam babkę majonezową. W życiu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(troszkę

Mia Cucina Sofieta
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 172

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy.  U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować

Symfonia Smaków
Babka z porzeczkami 167

Dzisiaj zdałam sobie sprawę, że już za niecały miesiąc Wielkanoc! Ale ten czas leci... Dlatego dzisiejszy wpis jest już świąteczny. Babka jest obowiązkowa na naszym świątecznym stole, ale wcale nie musi być zawsze taka sama:) Ja proponuję pyszną piaskową babkę z dodatkiem kwaśnych porzeczek.  Składniki: szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  125g margaryny,  szklanka cukru

Z miłości do słodkości
Mazurek z wiśniami i masą kawową 286

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na kolejną próbę:) Tym razem upiekłam mazurka. Kakaowe kruche ciasto pokryte przepyszną masą czekoladowo-kawową. Całość ozdabiają wiśnie i stopiona czekolada. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko,  150g masła,  170g mąki pszennej,  80g mąki ziemniaczanej,  3 łyżki kakao,  50g cukru,  1/2 łyżeczki cynamonu

Z miłości do słodkości
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 176

Prawie zawsze na Wielkanoc piekłam "jasną" babkę, ale sama nie wiem dlaczego tak się przyjęło:)) Dla złamania tej zasady mam zamiar upiec na Święta taką pyszną babkę z orzechami i dużą ilością czekolady. Tym bardziej, że raz już ją wypróbowałam i chłopcy stwierdzili, że sprawdziła się w 150% :) Niezwykle wilgotna i puszysta zarazem, po prostu rozpływa się w ustach... Składniki

Z miłości do słodkości
BABKA MAJONEZOWA 2911

tygodnie Wielkanoc i chyba dlatego naszlo mnie wczoraj na babke. Do tego celu zuzylam ostatni sloik polskiego majonezu. Przyznaje, ze bylo warto, bo po babce zostalo tylko wspomnienie i foremka do umycia. 4 jajka - bialka ubijamy osobno 1 szklanka cukru do szklanki wsypujemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 budyn smietankowy 0.5 szklanki maki pszennej 0.5 szklanki maki ziemniaczanej majonez

Przysmaki Karolki
Swieta. Mazurki. Pisanki 142

gdyby nie moje dziecko to nie wiem czy i one bylyby takim pewniakiem. Jakis czas temu obiecalam Viki, ze bedzie mogla dac swoim paniom w przedszkolu slodki prezent na Wielkanoc. A skoro obiecalam to musialam slowa dotrzymac. Jak co roku takim slodkiem prezentem sa mazurki, ktore pieke na kilka dni przed Wielkanoca. Poniewaz dzis dzieci ida do przedszkola ostatni

Przysmaki Karolki
Czas na mazurki 92

Wielkanoc niebawem, wielu z Was pewnie juz obmysla swiateczne menu. Ja tym czasem zyje w zupelnie innym wymiarze i o Swietach przypominaja mi jedynie reklamy sklepowe i telewizyjne. Jednak mimo braku czasu nie moglam nie dopelnic mojej corocznej tradycji i tak zabralam sie za przygotowanie malych mazurkow, ktore tuz przed samymi swietami powedruja do naszych przyjaciol i rodziny. Podstawa mazurkow

Przysmaki Karolki
Taboule w szynce 151

Zapewne większość z Was myśli już o Wielkanocy i o menu jakie przygotuje na uroczyste śniadanie. Wiele z tych dań gości na naszych stolach co roku i nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt. U mnie jest podobnie. Mimo to lubię gdy za każdym razem pojawi się coś nowego, może jakaś nowa sałatka, może jajka z innym farszem.  A może

Przysmaki Karolki
Szynka w marynacie miodowo-musztardowej 177

rękawie w marynacie musztardowej. Pyszna, krucha i pachnąca szynka, która może być zarówno na obiad jak i po wystygnięciu jako wędlina na kolacje. Taka szynka jest idealna zarówno na Wielkanoc jak i od święta. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wieniec czekoladowy z orzechami 149

drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka czekoladowo-pomarańczowa 137

czas to babka czekoladowa pachnąca pomarańczą. Pyszne, delikatna i wilgotna. W datku jest prosta i szybka w wykonaniu. Babka czekoladowa to jest to czego nie może zabraknąć tej Wielkanocy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Winna zupa chrzanowa z białą kiełbasą 205

Wielkanoc obok żurku króluje na naszych stołach jeszcze jedna bardzo smaczna zupa mianowicie chrzanowa, bo chrzan jest obok jajek symbolem tych świąt. Każda z gospodyń pewnie ma na nią swój ulubiony sprawdzony sposób. Ja dzisiaj przedstawiam swoja wersje zupy zrobionej na białym winie, z ziemniakami i białą kiełbasą. Może was do niej zachce. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka bananowo-truskawkowo-ananasowa 124

Święta zbliżają się wielkim krokami mimo ze za oknem bliżej nam do Bożego Narodzenia niż Wielkanocy, ale cóż w tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Dlatego tym bardziej postawmy na wielkanocnym stole kolorowe, pyszne dania. Myślę, ze jednym z nich może być ta owocowa, kolorowa babka o potrójnym smaku, łącząca banany, truskawki i ananasy. To kolejna wariacja na temat popularnego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chałka pleciona poszóstnie 104

Niniejszym postem chce Państwa namówić na pieczenie swoich własnych chałek i to nie tylko od święta jak Wielkanoc ale także na co dzień Okazuje się ze przygotowanie takiej pysznej, domowej, maślanej chałki wcale nie jest trudne ani pracochłonne, nawet jeśli musimy zapleść ja w warkocz z 6 kawałków. A smak jest o niebo lepszy od tych kupnych. Poniżej znajdziecie linki

Bernika - moj kulinarny pamietnik