Wielkanoc, Pascha, Niedziela wielkanocna, Zmartwychwstanie Pańskie, Wielki Dzień – najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Na śniadanie Wielkanocne, czekamy z moją rodziną cały rok. Ponieważ w naszym domu tylko raz w roku, przygotowujemy takie śniadanie- tradycja tego śniadania Wielkanocnego sięga ponad 80 lat. Jeszcze jako mała dziewczynka, pamiętam wyczekiwanie na jajka na twardo zasmażane
Smaki EdytyPozostaję w temacie babek . Wielkanoc już za tydzień , co raz mniej czasu na rozmyślanie o świątecznym menu . Już lada dzień trzeba zakasać rękawy i ... ucierać ... wyrabiać ...zagniatać ... zawijać ... i pięknie dekorować , by w te świąteczne dni cieszyć oczy i podniebienia wspaniałymi wypiekami. Tę babkę piekę najczęściej wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni
Malinowa Kawiarenkaposucha . Mam do wyboru spalić się ze wstydu albo umartwiać się . Ale przyszło mi do głowy , że może niekoniecznie . Może jest wyjście . Będzie mazurek ( no bo jak to obchodzić Wielkanoc bez mazurka) , ale jego smak nie będzie na słodki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWielkanoc to jajeczne święta. Co nie znaczy , że muszą to być połówki jajek z majonezem. Postanowiłam, że w tym roku będą to bardzo małe porcje ( tzn. po 1-2 sztuki z każdego rodzaju) na osobę , ale za to nie tradycyjne. I takimi są te ruloniki. Zawsze smakowało mi połączenie smaku ogórka z jajkiem. Mało pracy - smak idealny- wygląd super. Czytaj
Buniabaje w kuchniWielkanoc to powód do eksperymentów z białą kiełbasą. Musi zawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie. Robię parzoną ( taką najprostszą uwielbia moja Mama), pieczoną wg starych receptur ( w miodzie , rozmarynie ,pierniku, piwie).Sprawdziłam, ze dawno- dawno temu dzikie wiśnie były również przyprawą do mięs. Dzikich nie mam - mam ładne mrożone -sprawdzimy
Buniabaje w kuchniMYKITCHEN, tutaj znajdziecie kilka ciekawych nowości. Zapraszam Was do sklepu oraz na FB . Tutaj znajdziecie foremki do tych ciasteczek oraz całą ofertę na Wielkanoc
Magiczne Życie Martybardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu i cytryny. Bardzo smaczne połączenie, zachęcam do wypróbowania! :-) Zapraszam! Zachęcam Was również do przejrzenia innych wielkanocnych propozycji w zakładce Wielkanoc . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna
Pora coś zjeśćDzień dobry! Ten przepis już gościł na blogu w grudniu 2012. Jak ten czas szybko leci! Z okazji nadchodzącej Wielkanocy postanowiłam go odświeżyć specjalnie dla Was. Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również
Pora coś zjeśćbudzi się do życia, kwitną forsycje, drzewa wypuszczają liście, a ptaki już od dłuższego czasu od rana do zmroku uskuteczniają swoje trele. Rozpoczął się kwiecień, a w tym roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami. W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak
Smakołyki BerenikiGdybyśmy się już nie spotkali : Wielkanoc już puka do wypucowanych okien. Delikatnie stuka w szybę kolorową palmą. W lewej dłoni kosz do święcenia trzyma, baranek miota się między jej nogami. Bo On już wstał, zbudził się. Radości czas nastał więc! Wszystkim, ale to wszystkim bez wyjątku - WESOŁEGO ALLELUJA! ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. (musiała, po prostu musiała coś w niej zmienic) 500g
W kuchni Karmel-itkiboki i śmiała się do rozpuku. Jak dobrze, że te chwile nadal się trafiają. Brakowałoby ich, a wtedy wdarłaby się nikczemna pustka. Nie, nie! Na razie to nie grozi. Wielkanocą właśnie nie mogło zabraknąć drożdżowego wypieku. Nie, i już! Nie ma u mnie paschy - nie znam jej smaku. Nie występują mazurki. Zawsze, natomiast, króluje babka ucierana, sernik "pokoleniowy
W kuchni Karmel-itkikuchni ruch. Pisanek koszyk stoi na stole, pachnie zielona rzeżucha. Para z żelazka bucha - prasuje się śnieżnobiały obrus. Dzieciaki kleją kartki, wyjadają z miseczki resztki lukru, podkradają jajka. Wielkanoc, już niedługo, już prawie! Cierpliwie czeka za rogiem, kuka i wychyla się, sprawdzając jak daleko z przygotowaniami. Okna błyszczące? Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy? Nie? Poczeka, ale już przestępuje z nogi
W kuchni Karmel-itkipełni, zupełnie jakby to był styczeń. Śnieg po łydki, na poboczach zaspy do pasa. Termometr wskazuje minusową temperaturę, a na to wszystko śniegu zamiast ubyć, przybywa! Zbliżając się Wielkanoc będzie w tym roku nietypowa. Ze święconką pojedziemy na sankach, a w Lany Poniedziałek woda w wiadrach pozamarza! Nie, nie, nie! Stanowczo mówię nie takiej wiośnie. Pragnę słońca, kwiatów, zieleni! Śniegu
W kuchni Karmel-itkidokonując ostatnich poprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żur stygnie... Jeszcze tylko kilka pozycji ze świątecznego menu i koniec. Można zacząć już ucztować. Wielkanoc, w tym roku, nie rozpieszcza nas pogodą. Zimno, śnieżyce, silny i przeszywający wiatr. Trudno, nie mieliśmy zimy na Gwiazdkę, przyszła więc teraz. Nie, nie będę się dołować paskudną pogodą! Zapraszam
W kuchni Karmel-itki