się że autor przepisu Nigel Slater tak się nim zachwycił. Przepis ze strony jego programu na bbc . I dodam, że nie raz zagości jeszcze u nas, a szczególnie na Wielkanoc w formie babki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzaletą jest że jest bez jajek, bułki, cebuli więc nie skwaśnieje tak szybko. Chociaż u nas nie ma na to szans, bo znika w ciągu jednego dnia. Na Wielkanoc idealny klops. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjemy je w postaci gulaszu z kaszą ale tym razem zrobiłam wyjątek i postanowiłam przygotować danie tradycyjnie polskie, barowe czyli ozorki w sosie chrzanowym, które kojarzą mi się z Wielkanocą. Danie nie jest pracochłonne, proste i pyszne. A mięso z ozorków jest najmniej kaloryczne i najczystsze jakie ma w sobie świnia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc za pasem, pewnie każdy z was myśli już o świątecznych wypiekach. Ja proponuje tym razem mini babeczki, o delikatnym cieście z pysznym kremem cytrynowym lemon curd. Takim babeczkom żaden łasuch się w święta wielkanocne nie oprze. Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc to jajka, a jak jajka to dla mnie tylko sos tatarski, jakoś za chrzanem nie przepadam. Kiedyś bardzo często używałam kupnego sosu tatarskiego, ale kiedy pierwszy raz zrobiłam go sama to już wiem że żaden nie smakuje tak jak ten domowy zrobiony na własnoręcznie ukręconym majonezie. Do tego własne marynowane ogórki i grzybki i pełnia szczęścia gotowa. Uwierzcie
Bernika - moj kulinarny pamietnikZieleń to kolor świąt wielkanocnych, dlatego to ciasto kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Idealnie pasuje do nastroju, dekoracji i smaków tego okresu. Połączenie rolady, śmietany, kokosu i ananasa niesie świeżość, słodycz i nutę egzotyki. Do zabarwienia ciasta użyłam popularnej w Azji pasty pandanowej, naturalnego barwnika o delikatnym smaku kokosa. Jeśli go nie macie wystarczy użyć innego zielonego barwnika
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc, Pascha, Niedziela wielkanocna, Zmartwychwstanie Pańskie, Wielki Dzień – najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Na śniadanie Wielkanocne, czekamy z moją rodziną cały rok. Ponieważ w naszym domu tylko raz w roku, przygotowujemy takie śniadanie- tradycja tego śniadania Wielkanocnego sięga ponad 80 lat. Jeszcze jako mała dziewczynka, pamiętam wyczekiwanie na jajka na twardo zasmażane
Smaki EdytyPozostaję w temacie babek . Wielkanoc już za tydzień , co raz mniej czasu na rozmyślanie o świątecznym menu . Już lada dzień trzeba zakasać rękawy i ... ucierać ... wyrabiać ...zagniatać ... zawijać ... i pięknie dekorować , by w te świąteczne dni cieszyć oczy i podniebienia wspaniałymi wypiekami. Tę babkę piekę najczęściej wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni
Malinowa Kawiarenkaposucha . Mam do wyboru spalić się ze wstydu albo umartwiać się . Ale przyszło mi do głowy , że może niekoniecznie . Może jest wyjście . Będzie mazurek ( no bo jak to obchodzić Wielkanoc bez mazurka) , ale jego smak nie będzie na słodki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWielkanoc to jajeczne święta. Co nie znaczy , że muszą to być połówki jajek z majonezem. Postanowiłam, że w tym roku będą to bardzo małe porcje ( tzn. po 1-2 sztuki z każdego rodzaju) na osobę , ale za to nie tradycyjne. I takimi są te ruloniki. Zawsze smakowało mi połączenie smaku ogórka z jajkiem. Mało pracy - smak idealny- wygląd super. Czytaj
Buniabaje w kuchniWielkanoc to powód do eksperymentów z białą kiełbasą. Musi zawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie. Robię parzoną ( taką najprostszą uwielbia moja Mama), pieczoną wg starych receptur ( w miodzie , rozmarynie ,pierniku, piwie).Sprawdziłam, ze dawno- dawno temu dzikie wiśnie były również przyprawą do mięs. Dzikich nie mam - mam ładne mrożone -sprawdzimy
Buniabaje w kuchniMYKITCHEN, tutaj znajdziecie kilka ciekawych nowości. Zapraszam Was do sklepu oraz na FB . Tutaj znajdziecie foremki do tych ciasteczek oraz całą ofertę na Wielkanoc
Magiczne Życie Martybardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu i cytryny. Bardzo smaczne połączenie, zachęcam do wypróbowania! :-) Zapraszam! Zachęcam Was również do przejrzenia innych wielkanocnych propozycji w zakładce Wielkanoc . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna
Pora coś zjeśćDzień dobry! Ten przepis już gościł na blogu w grudniu 2012. Jak ten czas szybko leci! Z okazji nadchodzącej Wielkanocy postanowiłam go odświeżyć specjalnie dla Was. Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również
Pora coś zjeść