Murzin

Murzin

Murzin

Murzin to wypiek pochodzący z z rejonów województwa śląskiego, konkretnie okolic Śląska Cieszyńskiego. Pieczono go na Wielkanoc. Formę miał podłużną albo okrągłą a wielkość bywała różna - dla całej rodziny pieczono większe murziny, dla dzieci małe bocheneczki. Skórka takiego chleba powinna być dobrze wypieczona a w środku kawałki wędlin winny być zatopione się w cieście i to chyba nie bardzo mi się udało uzyskać.  Nazwa murzin wywodzi się od koloru chleba - kiedyś pieczono go z ciemnej, grubej mąki a do tego b... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pieczenie, ciasto, wielkanoc, mąka, chleb, pieczywo, szynka, pieczeń z szynki, pieczona szynka

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Karmel-itka., 7 lutego 2014 12:38:34

bardzo ciekawy przepis, pierwszy raz spotykam się z murzinem.podoba mi się i zapisuję, kiedyś na pewno upiekę!Pozdrawiam!

matylda, 7 lutego 2014 13:48:29

Nigdy o czymś takim nie słyszałam, ale przepis bardzo mi się podoba. :) Pozdrawiam.

Janina, 7 lutego 2014 14:52:58

Też nie słyszałam o czymś takim, ale prezentuje się ciekawie!

Krystian Gryszkiewicz, 7 lutego 2014 17:42:25

Nie moje klimaty choć wygląda nieźle :)

Justyna Żak, 7 lutego 2014 18:12:07

ciekawy przepis:)

rogalikowa, 8 lutego 2014 18:37:45

Jak to pysznie wygląda ;) Muszę zrobić ;)))

mamamarzynia, 9 lutego 2014 10:55:06

Wygląda jak bułka BB, tylko na słono i z szyneczką. Jak dla mnie super, bo niesłodko :-)

NinaJG, 9 lutego 2014 17:43:40

Piekłam już kilka razy ten tradycyjny śląski wypiek ale w trochę innej formie, bardziej tradycyjnej.Twój jest bardziej nowoczesny i na pewno smakuje wyśmienicie !

Iza Kulińska, 9 lutego 2014 20:47:56

Nina, a jaka jest forma bardziej tradycyjna ? W książce "Śląska kucharka doskonała" znalazłam murzyna w formie bułeczek a w środku cały kawałek kiełbasy

Nika, 18 lutego 2014 14:11:27

Swietne,gotowa kanapka.Tyle lat mieszkalam na Slasku (opolskim),ale tez pierwszy raz i slysze i widze!

Anonymous, 22 kwietnia 2014 23:05:39

To nie jest murzin tylko święcelnik....

Iza Kulińska, 22 kwietnia 2014 23:25:55

w innym rejonie Śląska być może tak jest nazywany