wielkanoc - 15663 przepisów (strona:152/1045)

Jajka w sosie tatarskim 204

Jajka w sosie tatarskim... Gęsty, śmietanowo-majonezowy sos. W nim zatopione: groszek, ogórki i pieczarki konserwowe. A na wierzchu liliowe połówki jajek. Pyszna ozdoba stołu! Polecam nie tylko na Wielkanoc!   Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo; 200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu); Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 5 średnich ogórków konserwowych; 3/4 szklanki

Gospodyni Miejska
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 207

Zaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram

Basia w kuchni
Żurek na domowym zakwasie 166

żurek w torebce ale skład jest przerażający. A czy jakiś proszek może wygrać z domową zupą ...? Moim zdaniem nie! Przygotowanie też nie trwa długo. U mnie w domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa. SKŁADNIKI :na zupę ok 2,5-3 litrową przepis autorski biała surowa 4-5 szt marchew

Basia w kuchni
TARTA A'LA MAZUREK 198

Wielkanoc to musi być i mazurek..kajmakowy,słodki, u mnie w domu nie każdy za nim przepada, ale tradycji musi stać się zadość więc wymyśliłam tartę pół na pół  z kajmakiem, każdy znajdzie kawałek dla siebie. Zrobiłam ją a'la mazurek! Składniki: puszka masy makowej Bakalland morele suszone Bakalland żurawina suszona Bakalland migdały Bakalland piana z 3 jajek pól

Z Majeczką w kuchni
ŻUREK CHRZANOWY 123

Żurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny.. Składniki: na 4 osoby: 1kg białej kiełbasy surowej 20 dag wędzonego boczku 3l wody pęczek włoszczyzny 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu na żurek majeranek 3 ząbki czosnku 3 cebule kilka łyżek oleju rzepakowego

Z Majeczką w kuchni
DROŻDŻOWE BABECZKI DO ŚWIĘCONKI 156

Każdego roku przed Wielkanocą, mieszkając jeszcze w PL  ,piekłam małe drożdżowe babeczki do święconki. Babeczek było zawsze tyle, że obdarowywałam nimi rodzinkę i znajomych :)  A, że ostatnio nabyłam fajne, nieduże foremki do takowych babeczek - postanowiłam zrobić "próbę" przed wielkanocną i sprawdzić, czy nie wyszłam z wprawy. Babeczki wyszły pyszne! Puszyste, pachnące cytryną i skórką pomarańczową, której do ciasta

Walijskie Pichcenie
Sernik Wielkanocny 114

Łatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;) Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie; Margarynę utrzeć

Anioły w kuchni
Ciasto drożdżowe z kruszonką 162

sobą składniki na kruszonkę do momentu aż zrobią się grudki.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.     źródło; Wielkanoc przy rodzinnym stole

Anioły w kuchni
Kwadratowe jajka - niepowtarzalna okazja dla blogerów. 79

swoim blogu, proszę o kontakt  w komentarzach. Oprócz korzyści materialnych, firma w ramach promocji dostarczy każdemu blogerowi,  trzy  kwadro-wytłoczki takich jajek. Jak znalazł na Wielkanoc. Pozdrawiam,Christopher

Kulinarny karnet Christophera
Żytni zakwas na żur 140

Ostatnie dni do Wielkanocy, więc czas najwyższy nastawić zakwas na żur. Jest sporo teorii co do jego wykonania, a ja będę się trzymać wersji mojej Babci. Mój nastaw jest z mielonego żyta typu 2000, będzie miał specyficzny zapach i kwasowość. Jeśli zdecydujecie się na zakwas z mąki pszennej z małą ilością razowej to otrzymacie barszcz biały, znacznie delikatniejszy od żuru

Apetyczna babeczka
Jajka faszerowane pastą krabową 199

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj propozycja na prostą pastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład   pastą z tuńczykiem   lub pastą łososiową ,. Na blogu znajdziecie też przepis na   jajka faszerowane pastą łososiową . Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczna galantyna drobiowa 227

lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy ją sosem tatarskim, to wtedy zmienia się

Kulinarne przygody Gatity
Jajka w żółtym sosie chrzanowym 175

Wielkanoc..., więc nie może być inaczej, dziś znowu jajko w roli głównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie niż do tej pory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do sosu chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor. Jajka

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 262

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek kajmakowy 165

Wielkanoc bez mazurka, to jak las bez drzew, mawiała moja babcia. Dla mnie mazurkiem bez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka

Kulinarne przygody Gatity