wielkanoc - 15663 przepisów (strona:145/1045)

Dekoracja stołu na Wielkanoc 199

Mężem choinkę w salonie rodzinnego domu. Tak niedawno nosiłam grubą kurtkę i ciężkie buty, a nawet piekłam pierniczki. A teraz? Za oknem wiosna, słońce i wyższa temperatura oraz Wielkanoc... za 2,5 tygodnia. To dobry czas na prezentację mojej propozycji udekorowania wielkanocnego stołu.  Na wielkanocnym stole ważne są klasyczne biele, przełamane mocnymi kolorami np. zielenią i żółcią

Pasja Smaku
Pasztet drobiowy z wiśniami 269

Lubicie domowy pasztet? U nas zawsze pieczecie pasztety na Wielkanoc . Pasztet drobiowy z wiśniami i wiśniowym sosem to kolejna moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Danie jest pyszne, ale najważniejsze łatwe w przygotowaniu i tanie, gdyż nie obciążą zbytnio naszej kieszeni. Polecam też inne przepisy na pasztety: przepis na pasztet pieczony. i najlepszy pasztet wielkanocny z mięs mieszanych Składniki 5 ćwiartek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z musem bazyliowym dla Patryka i Zbigniewa 201

Kwestii Smaku , że otrzymuje się go z pomocą bazylii wiedziałam, że będę musiała go zrobić. Długo się do tego zbierałam, ale w końcu jest - dzień świętego Patryka i nadchodząca Wielkanoc do doskonałe okazje.  Sernik jest mocno cytrynowy, i nieco tłumi delikatny smak musu bazyliowego. Niemniej, nuta bazylii jest w smaku wyczuwalna, i sprawia, że ciasto staje się naprawdę wyjątkowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - na ciepło lub zimno 232

Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - pieczarkowym lub paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste.  Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, w tym na zbliżającą się Wielkanoc. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podane składniki wystarczą na 12 szt muffinek - 6 z nadzieniem paprykowym i 6 z pieczarkowym. Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami farszu, ale równie dobrze pieczarki

Kto ugości moich gości?
Babka piaskowo - makowa 206

Idą święta. Przyznam, że wolę Wielkanoc od Bożego Narodzenia ze względu na to, co pojawia się na stole :) A jak święta to baby, mazurki i paschy. W tym roku na pierwszy ogień poszła babka - w sumie przepis wybrałam bo nie zaczynał się od zdania "weź kopę jaj", a  w przepisie jak byk pisano o 4. Babka zachwyciła moją koleżankę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pascha wielkanocna 206

kuchni - pojawia się. Pascha to tradycyjna rosyjska lub ukraińska słodkość, przygotowywana z twarogu, śmietany, masła, miodu, jajek, wanilii i bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę jada się na Wielkanoc i w zasadzie można powiedzieć, że to po prostu miodowy sernik na zimno :) Przepis na paschę jest lekko oszukany. Najlepsza pascha wychodzi z robionego w domu twarogu z mleka niepasteryzowanego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym 253

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za chwilę będziemy przygotowywać dania z jajami w roli głównej. Dzisiaj proponuję pyszną pastę jajeczno-łososiową do kanapek. Składniki: 100g łososia wędzonego 2 jaja ugotowane na twardo 3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego garść posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Łososia, jaja, szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać serek, pieprz

Moja Delicja
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 176

miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. The post Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 193

Chrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc. Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę

Moja Delicja
Żurek wielkanocny 175

Dzień dobry! Żurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Pojawia się w wielu domach na świątecznym stole (ponadto jest zupą idealną na kaca ;-) ), u nas również. Mimo przygotowywania go co roku, do tej pory nie udało mi się opublikować przepisu na niego. Ach ten mój perfekcjonizm - zdjęcia się nie podobały, to i przepis nie został opublikowany. Dzisiaj nadrabiam - lepiej

Pora coś zjeść
Okrągłe chałki 160

wielu blogach możecie podziwiać nasze chałkowe wypieki. Chałki są delikatne, inne niż nasze, a samo zaplatanie wcale nie okazało się takie trudne, mimo pierwszego wrażenia. Myślę, że na Wielkanoc ten przepis przyda się wam idealnie. Ja zrobiłam z połowy porcji na naszą trójkę. Wystarczyło. Oczywiście możecie użyć innego swojego sprawdzonego przepisu, ale polecam te formę zaplatania chałek. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik na kruchym spodzie 326

ciasto. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. godzinę. Po tym czasie zostawiamy go jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami by nieco wystygł i dopiero wyciągamy. Kategoria: Ciasta , WIelkanoc

kuchcikownia
Brownie w skorupkach 194

Wielkanoc coraz bliżej, więc powoli już można eksperymentować z przepisami wielkanocnymi. Tym razem chciałam Wam zaproponować brownie w skorupce. Inspiracje znalazłam na jednej ze stron ze zdjęciami kulinarnymi, nie zapisałam jakiej, mam tylko obraz w głowie Dzieciom się niezwykle spodobał ten pomysł, zaczynając już od malowania jaj, przez opróżnianie jaj przez małą dziurkę poprzez napełnianie ciastem i później zajadanie słodkich

dom-agi.pl
Marmurkowa babka cytrynowa 412

Wielkimi krokami zbliżamy się do Wielkanocy. Moimi ulubionymi świątecznymi wypiekami są babki. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao

Tradycyjna kuchnia Kasi
Miodownik 449

czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepsze jest na trzeci dzień. Można go długo trzymać, im starsze tym lepsze (oczywiście z umiarem, by nie spleśniało ;))     Kategoria: Ciasta , WIelkanoc

kuchcikownia

Proponowane wyszukiwania