wielkanoc - 15663 przepisów (strona:145/1045)

Domowy sos tatarski na Wielkanoc 122

czym kojarzy Wam się Wielkanoc? Posiadacie takie jednoznaczne skojarzenia z okresu dziecięcego czy już jako dorsli ludzie mający własne rodziny? Moje rodzinne święta były zawsze takie spokojne. Z najbliższą rodziną, spotkania z przyjaciółmi, ciotkami i wujkami. Na stole też bez jakiegoś szału. Tak klasycznie jajeczko, kiełbaska, szyneczka. Jeżeli chodzi o wypieki to też cudów nie było. Babka, sernik, ale małe

Szybko Tanio Smacznie
Wielkanocna babka cytrynowa 150

Spytałem znajomych, jakie ciasto najbardziej kojarzy im się z Wielkanocą, i okazało się, że babka. Ja najbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję. Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale i tak jest pyszna! Składniki: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 125 g masła

W SMAK
Najlepsza Babka Piaskowa 184

Babka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta.  Babka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku... Najlepsza Babka Piaskowa - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki

Słodka Strona
Wielkanocne kluski śląskie 220

kuchni, bo w przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia prócz śniadania nie ma głęboko zakorzenionych zwyczajów żywieniowych co do obiadu czy kolacji. Dzisiejsze kluski to ukłon w stronę optymistycznej kolorystyki Wielkanocy czyli dominacji kolorów: żółtego i zielonego. Mam nadzieje że włączycie jak najwięcej takich akcentów w zbliżające się Święta :) Dla 3 osób Czas przygotowania 10 min Składniki: 3-4 większe obrane

Kuchnia PROzdrowotna
Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam 153

Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka Polecam! Scroll down for recipe in English Babka drożdżowa z powidłami (12 porcji) Składniki

karmelowy
Ciasteczka wielkanocne - bez foremek :) 191

ciasta wyciąć owalne ciasteczka (ja użyłam plastikowego miękkiego kubeczka który wygięłam w owal.  Z kakaowego ciasta zrobić ozdoby pisanek. SÓWKI   (może i nie mają nic wspólnego z Wielkanocą, ale i tak są słodkie:) Z ciasta wyciąć szklanką okrągłe ciasteczka. Tą samą szklanką odciąć część od góry pozostawiając kształt jak na zdjęciu.  Z kakaowego ciasta zrobić skrzydełka, oczka

Kto ugości moich gości?
Jajka na groszku 131

Ulubiona potrawa mojego małża z dzieciństwa. Świetna propozycja również na Wielkanoc! potrzebujemy: - groszek (najlepiej ze słoika lub mrożony) - majonez lub 1/2 jogurtu - jajka - sól, pieprz Groszek odsączyć na sitku z zalewy lub ugotować mrożony. Wymieszać z majonezem i przyprawami. Na wierzchu układać ugotowane na twardo jajka. Voila, gotowe

Szybko Tanio Smacznie
Drożdżowa babka kakaowa 144

Przepis na babkę kakaową - łatwy i dość szybki w wykonaniu. Babka jest pulchna, wilgotnawa i nie za słodka. Polecam :) Zawsze wychodzi SKŁADNIKI 1 szklanka mleka  

Moje Kuchenne Rewelacje
Zrazy z karkówki podwójnie nadziane 209

Jajka goszczą na naszym stole przez cały rok, ale szczególnie wiosną począwszy od Wielkanocy jemy ich najwięcej. Dziś zapraszam Was na zraziki z karkówki nadziane mięskiem mielonym i jajkiem. To pyszna propozycja na świąteczny obiad. Zraziki możemy podać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. składniki: 5 dużych plastrów karkówki 250 g mięsa mielonego 6 jajek 2 cebule 4 łyżki bułki tartej

Monia miesza i gotuje
Jajka faszerowane z ciecierzycą 142

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dziś więc na blogu przepis na faszerowane jajka. Tym razem nie będzie to jednak taki klasyczny farsz, ale farsz nietypowy, ponieważ jest przygotowany na bazie kaszy jaglanej i ciecierzycy. Trochę to zaskakujące, prawda ? Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z selera 334

oraz z przyprawami. Masę przekładamy do keksówki natłuszczonej olejem. Pasztet pieczemy przez ok. godzinę lub do momentu zrumienienia w 180ºC.   Kategoria: Dania wegetariańskie , Domowe - czyli zdrowiej i smaczniej , WIelkanoc

kuchcikownia
CHLEB BEZ ZAGNIATANIA (TYLKO NA DROŻDŻACH) 192

Zbliża się Wielkanoc, więc mam dla Was propozycję upieczenia pysznego chleba na świąteczne śniadanie. Nie potrzeba do niego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec chleb (lub bułki) tuż przed śniadaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
Tatar ze śledzia 166

jestem też osobą która kocha śledzie postanowiłam zrobić swojego tatara właśnie ze śledzia. Wyszedł idealny, na chrupkim chlebku to miła odmiana na kolację czy przekąskę. I na Wielkanoc też będzie jak znalazł. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs. 216

misce, długo pozostaje świeże (wiem to, dzięki sprytnie zakamuflowanemu kawałkowi, który ukradkiem schowałam przed resztą domowników), wilgotne, aromatyczne - idealne! Postanowiliśmy, że dołączy do naszych wielkanocnych wypieków, a że do Wielkanocy jeszcze daleko ;), dziś Synek upiekł jeszcze jedno!  Pod przepisem na babkę znajdziecie szczegóły konkursu, w którym dzięki uprzejmości wydawnictwa Albatros mam dla Was 2 egzemplarze "Szybko, świeżo, prosto" Donny

KUCHARNIA
Domowy zakwas na żurek 123

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Coraz częściej zastanawiam się, co by tu zrobić w tym roku. Na razie z nowymi pomysłami jakoś mi nie idzie, ale są potrawy, które na stole znaleźć się muszą. I do nich z całą pewnością należy żurek. A żeby był żurek, najpierw trzeba zrobić zakwas. Przepis zaczerpnęłam z bloga ChilliBite, gdzie

Polska Zupa