wielkanoc - 15663 przepisów (strona:151/1045)

Sernik cytrynowy 149

prawda Wielkanoc za nami ale z racji moich lekkich zaległości dodaję przepis dopiero teraz. Może na kolejne Święta zechcecie wykorzystać przepis, więc będzie jak znalazł. Zdjęcie jest w aranżacji wielkanocnej ale śmiało można go upiec bez okazji. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szynkowe ruloniki w galarecie 196

zrobić!" :) Jedynie czekałam na specjalną okazję, żeby dać im właściwe miejsce i to najlepiej na świątecznym stole - tak, żeby swoją urodą królowały nad resztą dań. Idealną sposobnością stała się Wielkanoc. Zaczynamy od klarowania galarety, niezbędnej do zalania roladek. Do zimnego bulionu dodać ocet i roztrzepane białka jaj. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zagotowania. Kiedy na powierzchni

Świat Domowej Kuchni
Babka pomarańczowo-kakaowa 193

świecie oraz kierownikiem działu pralin, lodów i dekoracji cukierniczych. Przepisom takiego autorytetu nie mogłam się oprzeć. Na pierwszy ogień poszła babka, która idealnie wkomponowała się w przedświąteczny klimat Wielkanocy. Masło i margaryna musi być w temperaturze pokojowej. Cukier, cukier waniliowy, masło i margarynę ubić na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, nie przerywając ubijania. Do masy dodać przesiane mąki

Świat Ciasta
Babeczki Wielkanocne 200

Dodatkowo: 100 g wiórków lub chipsów czekoladowych jajeczka cukrowe do dekoracji 120 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru Te babeczki miałam już upiec w zeszłym roku na Wielkanoc... ale jakoś tak nie starczyło czasu i mocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość w roku bieżącym. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy nie mają

Świat Ciasta
Muffinkowe wspomnienie Świąt 111

Powolę sobie na cofanie się do różnych archiwów. Jednym z kulinarnych wspomnień jest Wielkanoc 2011. Poszalałyśmy wtedy z Izką z muffinkami. Mnóstwo roboty i mnóstwo przyjemności

Z butelką mleczka w tle
Domowa Masa Marcepanowa 110

Masa marcepanowa jest składnikiem wielu ciast i deserów. Kojarzy się ze świętami, zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. W niektórych sklepach znajdziemy gotowe masy marcepanowe, jednak dlaczego nie zrobić jej w domu skoro proces jej powstawania nie jest skomplikowany. Poza tym domowa masa marcepanowa nie ma konserwantów i z pewnością jest zdrowsza niż ta "kupna". Masa Marcepanowa - Składniki

Słodka Strona
Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży 130

jeden z najlepszych mazurków jakie jadłam. Słodycz marcepanu i konfitury z róży przełamana gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc.  Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Składniki : ciasto: 120 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki

Słodka Strona
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 170

każdemu wychodzą bez problemów. Ja bardzo często wyciągam z piekarnika wspaniałe zakalce, które doprowadzają mnie do rozpaczy. Nie poddaję się jednak, i dzielnie próbuję od czasu od czasu. Niedługo Wielkanoc, nie można więc nie myśleć o babce. Babcia robiła drożdżową, Mama kisielową, a ja...? Jeszcze nie wiem, nie zdecydowałam się. Może kiedyś uda mi się znaleźć przepis, który wszystkich oczaruje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka budyniowa 279

czekoladą i posypana cukrowymi perełkami - zgodnie z założeniem, synek koleżanki był zachwycony i się zajadał. My zresztą też - tej babce bowiem nie można się oprzeć. Można ją upiec na Wielkanoc, ale idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka.  Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem , nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 194

Paschę przygotowuje się raz do roku, właśnie na Wielkanoc. Tradycja ta pochodzi zza wschodniej granicy, bardzo tam popularna, zdobyła też serca Polaków. U mnie w domu pasch się nie robiło, możliwe, że za bardzo na zachód mieszkamy, żeby i do nas tradycja ta dotarła. Wcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab ze śliwkami i morelami 223

patelni sprawia, że w mięsie zamykają się soki i schab jest bardziej soczysty. Z dodatku marchewki i szalotek można zrezygnować. Szalotki można zastąpić małymi, białymi cebulami. Źródło przepisu : Pyszna Wielkanoc Tvn Style

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie tatarskim 208

Jajka w sosie tatarskim... Gęsty, śmietanowo-majonezowy sos. W nim zatopione: groszek, ogórki i pieczarki konserwowe. A na wierzchu liliowe połówki jajek. Pyszna ozdoba stołu! Polecam nie tylko na Wielkanoc!   Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo; 200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu); Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 5 średnich ogórków konserwowych; 3/4 szklanki

Gospodyni Miejska
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 208

Zaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram

Basia w kuchni
Żurek na domowym zakwasie 167

żurek w torebce ale skład jest przerażający. A czy jakiś proszek może wygrać z domową zupą ...? Moim zdaniem nie! Przygotowanie też nie trwa długo. U mnie w domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa. SKŁADNIKI :na zupę ok 2,5-3 litrową przepis autorski biała surowa 4-5 szt marchew

Basia w kuchni
TARTA A'LA MAZUREK 204

Wielkanoc to musi być i mazurek..kajmakowy,słodki, u mnie w domu nie każdy za nim przepada, ale tradycji musi stać się zadość więc wymyśliłam tartę pół na pół  z kajmakiem, każdy znajdzie kawałek dla siebie. Zrobiłam ją a'la mazurek! Składniki: puszka masy makowej Bakalland morele suszone Bakalland żurawina suszona Bakalland migdały Bakalland piana z 3 jajek pól

Z Majeczką w kuchni