który chyba przepis znają wszyscy, ale każdy ma inny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tej sałatki, właściwie przyrządzam ja dwa razy w roku, w Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc, bardzo rzadko zdarza mi się przygotować ją w ciągu roku, może dlatego zawsze smakuje tak magicznie i zjadam ją z chęcią. Dietetyczna to ona nie jest, ale ma to coś
dom-agi.plMięciutka babka, z ciągnącymi się w środku krówkami. Idealna nie tylko na Wielkanoc. My byliśmy nią zachwyceni;) Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Składniki: 260 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru do wypieków 200 gram krówek łyżka cukru waniliowego 6 jajek 18 łyżek ajerkoniaku 10 łyżek oleju 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia niepełna
Krakowskie smaki Aniobchodzić urodziny to prawdziwa radość, tym bardziej, że mazurki uwielbiam, nie mówiąc o piekących je Dziewczynach;) W moim domu nie było tradycji jedzenia i pieczenia mazurków, a ja co Wielkanoc o nich marzyłam. Mazurek był jednym z pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione
KUCHARNIAmnie w domu na Wielkanoc króluje żurek, lecz w tym roku planuje zmianę. Wielkanocna zupa chrzanowa urzekła mnie smakiem. Może w tym roku, Wy również zmienicie coś w waszej tradycji? Składniki 3 średnie marchewki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mała pietruszka 1 kawałek selera plasterek cytryny ze skórką kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe 4 łyżki
Konrad Gotujemargin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Przepis przeleżał cały rok. W zeszłym roku robiłam na Wielkanoc ten tort i nie było okazji, żeby go opublikować.Zresztą nie wyszedł mi najlepiej, ale co tam ;-) Potrzebna będzie duża forma w ksztalcie zajączka. Składniki na biszkopt 250 g mąki
Na słodko lub wytrawnielata temu, kiedy zbliżała się Wielkanoc,o blogowaniu nawet nie myślałam, choć swój pierwszy post zamieściłam miesiąc po świętach - w maju. Czytaj więcej
bistro mamaByć może niektórzy otworzą szeroko oczy, kiedy przeczytają to, co za chwilę napiszę ;) W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. Nie było tradycji pieczenia mazurków w ogóle. Były drożdżowe baby, babeczki, paschy i serniki. Ale nie mazurki. Czytaj więcej
bistro mamatradycji krajów anglosaskich. H ot cross buns z wiązane są z okresem wielkanocnym, a przede wszystkim kojarzone są z Wielkim Piątkiem. Wymalowany na bułeczkach wzór ma symbolizować krzyż i Wielkanoc właśnie. Nam cynamon kojarzy się bardziej z czasem jesienno-zimowym, kiedy więc bułeczki siedziały w piekarniku, a w domu zaczął roznosić się cudny aromat, pomyślałam, że powoli zbliża się piernikowe
bistro mamaKolejny tydzień ferii. Do tego tydzień ze świętem zakochanych :) Zapowiada się bardzo fajnie! Nie wiem dlaczego, ale powoli w mojej głowie zaczynają się pojawiać pomysły na Wielkanoc. Wiem, że to trochę za wcześnie, wydaję mi się, że jest to spowodowane moja tęsknotą za wiosną. Wiecie, lubię śnieg, chociaż lubię też, gdy nie muszę się codziennie bawić w odśnieżanie mojego
Słodkie Przyjemnościzacznę przeglądać magazyny remontowe, pokażę Wam kolejną Wielkanocną propozycje na Babkę. Tym razem będzie to przepis na Babkę kawową z orzechami włoskimi. Cudowne połączenie smaków. Jeżeli nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez babki, to tą chętnie Wam polecę :)" Składniki: 2 jajka 2 żółtka 30 ml espresso 160 g cukru 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao
Słodkie Przyjemnościwszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana nie będzie już czasu na pieczenie, poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni
Słodkie PrzyjemnościZdecydowałam się na Wielkanoc zrobić babkę z piwem :) Mam nadzieję, że to nie grzech i Wszyscy Święci mi wybaczą? ;) składniki na ciasto: 3 szklanki przesianej mąki tortowej 1 szklanka jasnego piwa 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 garści suszonej żurawiny dodatkowo masło i mąka do wysmarowania
Bon Appetit MałgorzatyPomimo, że jest to przepis, który najczęściej wykorzystuję w okolicach Wielkanocy, może on także stanowić świetny sposób na urozmaicenie, na przykład, weekendowego śniadania i być alternatywą dla gotowanego jajka i parówki :) Jest on także doskonałym substytutem tradycyjnego, mięsnego pasztetu dla osób, które nie są mięsożercami. Przepis ten nie jest w 100% mój - jego pierwowzór pochodzi z jednego
Zakręcony Widelecmozemy powierzyc naszym maluchom.Beda mialy swoj wklad w przygotowania swiateczne,a przy okazji znakomita lekcje biologii. JAK WYCHODOWAC RZEZUCHE W DOMU: By cieszyc sie zielonym dywanikiem rzezuchy na Wielkanoc o jej wysianiu trzeba pomyslec okolo 14 dni wczesniej. Bedziemy potrzebowac:1-2 opakowania nasion
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybkie jajeczka nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję lub po prostu bez okazji. Nie trzeba ciągle jeść jajek z majonezem. Nożna troszkę pokombinować i wyczarowac za każdym razem inne smaczne jajeczka. 3 jajka ugotowane na twardo 1 czubata łyżeczka majonezu 1 czubata łyżeczka ćwikły z chrzanem 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku 1 plaster łopatki pięciominutówki ( może być inna
Ewa w kuchni