Choć pochodzę z rejonu, w którym na Wielkanoc nie piecze się mazurków i choć nie przepadam za słodyczami, to smak masy kajmakowej i krówek uwielbiam. Zawsze kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Wyjątkowo w tym roku zamierzam na świąteczny stół podać mazurek kajmakowy. Jego przygotowaniem można zająć się wcześniej bez obawy, że zepsuje się do Świąt. Wystarczy tylko przechować go w folii, by się nie wysuszył. Składniki : porcja ciasta kruchego na mazurki (u mnie według tego przepisu - klik! ) 0,5 kg kró... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)