Przepis na : śniadanie
Terrina wielkanocna z warzywami, szynką i jajkiem to propozycja na zimną przekąskę , którą zaserwować można nie tylko przy okazji Wielkanocy . Jej przygotowanie jest bardzo proste i zrobić może ją każdy bez wyjątku. Tę konkretną terrinę robi się bez pieczenia i jest to terrina na zimno . Jako, iż bazuje ona na nabiale nie ma potrzeby pieczenia tutaj czegokolwiek. Ogólnie rzecz ujmując, w tego typu terrinie połączyć można ze sobą dowolne warzywa, muszą być one jednak uprzednio ugotowane, zamarynowane bądź upieczon... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...