Kilka lat temu pisałam, że mazurki poznałam dopiero po przeprowadzeniu się z domu rodzinnego na Mazowsze. Nigdy wcześniej ani nie widziałam, ani nie jadłam tych ciast. Choć nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami, do których należą typowe mazurki, to raz w roku nabieram na nie ochotę. Po ponad miesięcznym niejedzeniu słodyczy i rezygnacji z cukru, w Wielkanoc chętnie sięgam po jakieś ciacho 😊😋 Na ten rok zaplanowałam przygotowanie mazurka kajmakowego. Blat można upiec kilka dni wcześniej, a potem tylko wypełnić nad... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)