Wegański mazurek migdałowo-kokosowy
Wegański mazurek migdałowo-kokosowy
Mazurki kojarzą się ze świętami Wielkanocnymi i tylko wtedy się je wypieka. Uchodzą za tradycyjny polski wypiek i nazwa rzekomo nawiązuje do Mazur. Niestety, mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu, a więc czasu poprzedzającego Wielkanoc. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwośc... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu greenscarf
Warto przeczytać

Przepisy na Wielkanoc - top 30
Najlepsze przepisy na Wielkanoc.
Czytaj dalej...Autor
becky greenscarf
100 % weganka
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
ciasto, przepisy na kruche ciasto, ciasto kruche, mielone, lukier , wielkanoc, desery, czereśnie, deser, kajmak, ciasto kokosowe
Inne przepisy z greenscarf
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję