Wegański mazurek migdałowo-kokosowy

Wegański mazurek migdałowo-kokosowy

Wegański mazurek migdałowo-kokosowy

Mazurki kojarzą się ze świętami Wielkanocnymi i tylko wtedy się je wypieka. Uchodzą za tradycyjny polski wypiek i nazwa rzekomo nawiązuje do Mazur. Niestety, mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu, a więc czasu poprzedzającego Wielkanoc. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwośc... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu greenscarf

Warto przeczytać

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.