Składniki: 30 dag mąki, 30 dag zimnego masła, 5 łyżek wody, szczypta soli, 10 dag marcepanu, 20 dag mielonych migdałów, 2 jajka, 15 dag cukru, 20 dag suszonej żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: 20 dag mąki, 10 dag masła, wodę i sól wkładamy do jednego naczynia i zagniatamy ciasto. Formę (18cm x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. 20 dag masła podgrzewamy do ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...