Naturalne barwniki do jajek

Naturalne barwniki do jajek

Naturalne barwniki do jajek

    Kiedyś barwiono u nas jajka łupinami cebuli. Klasycznie, ponadczasowo można by powiedzieć. Później ktoś wpadł na pomysł by przed gotowaniem w cebuli nałożyć na jajka gumki, wtedy w ruch poszła stara dętka od roweru, z której wycinaliśmy szersze gumki i w rożnych kombinacjach nakładali na jajka. Pamiętam, że niektóre jajka pod naciskiem moich niewprawionych nastoletnich rąk pękały, ale nic nie miało prawa się zmarnować, więc babcia wykorzystywała je co ciasta. Kolejnym etapem było przyklejanie na ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Obiad gotowy

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.