Wielkanocne kruche ciasteczka Składniki: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 60g cukru pudru *** Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder, po środku robimy wgłębienie i umieszczamy w nim żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...