
To był mój pierwszy zakwas na żurek. Jest prosty w przygotowaniu, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Szkoda, że wcześniej go nie robiłam! Żurek na takim domowym zakwasie nie ma sobie równych. Spróbujcie, a nie będziecie żałować! Zamierzam zrobić na Wielkanoc. Składniki: 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody 6 łyżek mąki żytniej na żurek (typ 2000, a u mnie był 1400) 4 ząbki czosnku - obrane 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Sposób wykonania: 1. Do czystego i wyparzonego ... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...