potrawy, jakich próbowaliśmy. Spróbuj, a ani przez chwilę nie pomyślisz, że czegoś w niej brakuje. Mnóstwo smaku i aromatu. Przepis na wegetariański Strogonow Składniki: 200 gramów boczniaków , 200 gramów pieczarek – najlepiej malutkich, 2 cebule, 2 średnie ogórki kiszone, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżeczki gładkiej musztardy, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżka ciemnego sosu sojowego, łyżka posiekanej natki pietruszki(...)olej, sól, pieprz. Jak zrobić wegetariański Strogonow? Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczniaki pokrojone w paseczki i pieczarki – jeśli są małe, w całości, większe pokrój. Dorzuć też cebulę pokrojoną w piórka, po chwili także ogórki pokrojone w drobną kostkę, smaż wszystko do lekkiego zrumienienia. Teraz na patelnię wlej śmietankę, dodaj musztardę i koncentrat, dopraw solą i pieprzem
Kulinarna Polskaczyli dynamicznego smażenia w wysokiej temperaturze. Świetny wegański przepis. Przepis na tofu z warzywami i sosem sojowym Składniki: Kostka tofu naturalnego (300 gramów), 1 marchewka, 1 cebula, 4 pieczarki, ćwierć główki kapusty pekińskiej, 2 większe ząbki czosnku, około 3 cm kawałek świeżego imbiru, olej, papryczka chili, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki mąki pszennej, 5 łyżek sosu sojowego, sól(...)posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża. Można użyć także moździerza. Tofu pokrój w słupki, marchewkę w bardzo cienkie plasterki (można zrobić to obieraczką), pieczarki w plasterki, kapustę w dość dużą kostkę, cebulę posiekaj. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, przesmaż tofu na złoty kolor, zdejmij. Teraz a patelnię wrzuć wszystkie warzywa poza
Kulinarna Polskamała cebula 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki zimnej wody 1 jajko sól, pieprz czarny do smaku masło do smażenia mąka pszenna do oprószenia klopsików sos: 0,5 kg pieczarek 1 mała cebula 150 ml śmietany kremówki 30% 3-4 szklanki wywaru z kości wieprzowych (lub 2-3 kostki bulionowe, rozpuszczone w 3-4 szklankach wody) 1 płaska łyżeczka czosnku(...)Przełóż je do garnka lub brytfanki. Na tej samej patelni, podsmaż posiekaną cebulę z listy składników na sos. Ją również przełóż do garnka z klopsikami. Czas zabrać się za pieczarki Pokrój je w plastry i także usmaż na złoty kolor. Całą zawartość patelni przesyp do garnka z pozostałymi składnikami. Zalej mięsnym wywarem, wsyp gałkę muszkatołową i czosnek. Duś pod przykryciem
Ogrodnik w podróżywręcz ekspresowy w wykonaniu. Spokojnie każdy sobie poradzi z tym przepisem! Składniki: 2 kiełbasy (u mnie 3 ale cienkie) 1 cebula 1 marchew ok 10 sztuk pieczarek 1,5 szklanki bulionu lub wody 2 ogórki kiszone 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki mąki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier, liść laurowy, ziele(...)smażenia *** Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy *** *** Marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy na patelnie, mieszamy *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy na patelnie i wszystko razem smażymy ciągle mieszając przez 2-3 minuty *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy oraz 2-3 kulki ziela angielskiego
Blog z Apetytemrodziny. Udka z warzywami podałam z ziemniakami z koperkiem:) Składniki: 1 kg udek trybowanych 2 marchewki 2 czerwone papryka 2 żółte papryki 250 g pomidorków koktajlowych 300 g pieczarek 2 cebule marynata: 2/3 szklanki jogurtu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam i przekładam do miski. Dodaję wszystkie składniki(...)marynatę, dokładnie mieszam. Odkładam na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Cebulę, marchewkę obieram. Paprykę kroję w paski, marchewkę w plasterki, pieczarki na pół, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wrzucam do miski, skrapiam 2-3 łyżkami oleju, i dodaję sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku, mieszam. Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wykładam mięso
magiczna kuchnia Kasikawałek półtwardego koziego sera koziego 1-2 plasterki wędzonego koziego sera passata pomidorowa (u mnie wersja z bazylią) przyprawa do pizzy i zapiekanek kukurydza 8 plasterków kiszonego ogórka plasterki pieczarek Przygotowanie: Drożdże wyruszamy do ciepłej wody, mieszamy. Do miski dodajemy resztę składników i nasze rozrobione drożdże. Mieszamy wstępnie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. Rękę obsypujemy mąką. Ciasto wyrabiamy(...)placki układamy w odstępach na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy placek smarujemy passatą pomidorową, posypujemy startym kozim serem (można dać go więcej), następnie układamy plasterek ogórka, plasterek pieczarki, kawałek wędzonego sera, kukurydzę i całość posypujemy przyprawą do pizzy i zapiekanek. Nasze pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do ładnego zarumienienia. U mnie około 14-16 minut
Słodkie okruszkikanapkę z serkiem miso, grzybami, sezamem i czymś zielonym. PS. Kanapka Miso podpatrzona gdzieś w internecie… Składniki Chleb dobry Pasta miso Serek śmietankowy – serek Philadelphia Szczypiorek Pieczarki kasztanowe lub grzyby Shitake Rukiew wodna Prażony Sezam Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Olej roślinny * nie podaje ilość, ponieważ dopasujesz je pod siebie, mój drogi czytelniku. Przygotowanie(...)pierwsze serek wymieszaj z pastą miso i posiekanym szczypiorkiem. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej rośliny, pieczarki lub grzyby, pokrój na plastry i wrzuć na patelnię, dopraw solą, pieprzem i dość mocno je podsmaż z każdej strony. W międzyczasie podpiecz chleb, używając tostera, piekarnika lub patelni. Na koniec nałóż serek na kromkę, grzyby, dopraw sezamem, pieprzem i zielonymi
RafalCookchrupiące i mega pyszne. Mam świadków :D Składniki dla trzech lub dwóch mega głodnych osób 1,5 sztuki bagietki - tej najdłuższej 2 cebule 2 ząbki czosnku 500 g pieczarek masło 250 g sera żółtego- użyłam mieszanki do pizzy i zapiekanek ketchup opcjonalnie ulubione zioła, sól pieprz Na 2 łyżkach masła smażę pokrojone w kostkę cebule oraz posiekany(...)czosnek. Pieczarki myję, ścieram na tarce i dodaję do podsmażonej cebuli, smażę aż odparuje woda. Doprawiam solą, pieprzem, słodka papryką mieloną. Bagietki kroję na dwie części, a potem wzdłuż na pół. Każdą bagietkę smaruję masłem, lecz niezbyt grubo. Na to nakładam warstwę farszu pieczarkowego i posypuję serem. Lubię jak ketchup delikatnie się zapiecze, dlatego też polewam nim bagietki przed pieczeniem
Gotuj z Agnesmięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1/3 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki mleka przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 cebula ok 100g pieczarek 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia Do panierowania: 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki *** Kaszę manną zalewamy mlekiem(...)mące wymieszanej z bułką tartą *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Na patelnie z klopsikami dodajemy masło klarowane i pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażamy *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnie, podsmażamy *** *** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut *** *** Na koniec powstały sos zaciągamy mąką
Blog z ApetytemSkładniki – gulasz z mięsa mielonego z warzywami 1 kg mięsa mielonego indyczego 200 ml oliwy z oliwek lub masła klarowanego 4 ząbki czosnku 200 g cebuli 500 g pieczarek 700 g cukinii 200 g papryki żółtej 200 g papryki czerwonej 680 g passaty pomidorowej 100% sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka mielona oregano zioła prowansalskie(...)czosnek po obraniu wycisnąć przez praskę. Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek i zeszklić cebulę. Po chwili dodać mięso i całość przesmażyć. Cukinię obrać i pokroić w większą kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Paprykę wydrążyć z pestek i także pokroić w kostkę. Do podsmażonego mięsa dodać przygotowane warzywa. Całość wymieszać, przyprawić i dusić
Ola la LCHFwarzywami sosem sojowym Składniki: 200 gramów krewetek bez pancerzyków – im większe, tym lepsze, 1 cebula, 1 brokuł, 1 marchewka, 1 niezbyt duża papryka czerwona, około 100 gramów pieczarek, 1 ząbek czosnku, łyżeczka mąki ziemniaczanej, kilka łyżek sosu sojowego, olej. Jak zrobić krewetki z warzywami i sosem sojowym? Cebulę pokrój w kostkę, brokuł podziel na różyczki (większe przekrój wzdłuż), marchewkę(...)pokrój w cienkie plasterki, paprykę w paseczki, pieczarki na pół lub zostaw w całości, jeśli są malutkie, czosnek posiekaj. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć krewetki (jeśli używasz mrożonych, oczywiście najpierw należy je całkowicie rozmrozić, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem), smaż 3 minuty, co jakiś czas mieszając, zdejmij z patelni. Na patelnie wlej jeszcze trochę oleju
Kulinarna PolskaMakaron z sosem bolognese i pieczarkami to doskonała propozycja na szybki obiad, który zaspokoi każdy głód. Nie jest to odkrywczy posiłek, ale ładnie podany może stanowić prawdziwą ucztę. Bo kto się oprze makaronowi z aromatycznym sosem pomidorowym z mięsem mielonym i pieczarkami? Czytaj więcej
Di gotujeKolejny pomysł na wykorzystanie super warzywa, jakim jest cukinia. Tym razem jest to keto cukinia nadziewana kurczakiem i pieczarkami. Pyszne danie obiadowe, które uraczy Wasze kubki smakowe, a zarazem odżywi ciało i umysł. Do wykorzystania w sezonie niejeden raz! :) Artykuł Keto cukinia nadziewana kurczakiem i pieczarkami (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta Keto, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie
Modern Cave Girldoprawieniu papryką wędzoną naprawdę niczego nie będzie wam w nim brakować. Pyszne sezonowe danie jednogarnkowe. Przepis na leczo wegańskie z ciecierzycą Składniki: 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 250 gramów pieczarek, 2 średnie cukinie (o łącznej wadze około 800 gramów), 3 papryki żółte lub w innym kolorze, puszka ciecierzycy w zalewie, 700 ml passaty , oliwa lub olej, kopiasta łyżka papryki wędzonej(...)proszku, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić leczo wegańskie? W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili także pieczarki – najmniejsze mogą być w całości, większe pokrój w połówki lub ćwiartki. Smaż do lekkiego zrumienienia, dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Teraz do garnka dodaj paprykę pokrojoną w paseczki, smaż 2-3 minuty, dodaj cukinię pokrojoną
Kulinarna Polska