Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami

Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami

Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami

Tarta to jedno z moich ulubionych dań. Lubię ją zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Można do niej dodać to, na co ma się ochotę, trzeba tylko nauczyć się przygotowywać ciasto, co jest banalnie proste :) Jako że kruche ciasto w wersji oryginalnej zawiera dużo masła, opracowałam przepis na dietetyczną wersję tarty. TARTA Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI (forma o średnicy 28 cm) Składniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (1 szklanka) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Zgrabne Gotowanie

Autor

zgrabnegotowanie

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kurczak z pieczarkami, warzywa, tarta, ciasto, warzywa z kurczakiem, kurczak z warzywami, sosy, kurczak, pieczenie, jogurt, słodkie, pieczarki, kurczak z papryką , cebula, papryka, jajko, jogurtu, sos do jajek, kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche, sos czosnkowy, dietetyczne , duszone, mąka, proste i szybkie przepisy, czosnkowy, przepisy na kruche ciasto, pierś kurczaka, piersi

Inne przepisy z Zgrabne Gotowanie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Ervisha, 3 czerwca 2013 20:13:40

Wygląda jak pizza :)

Katka, 3 czerwca 2013 20:41:21

Dokładnie :) wygląda jak pizza :)

Katarzyna Dolińska, 3 czerwca 2013 20:45:41

Smakuje równie dobrze ;)

Colette Green, 3 czerwca 2013 20:56:12

o rany! Ale mi narobiłaś apetytu. :) W sobotę na pewno wypróbuję! A trzeba mieć specjalną formę do pieczenia tarty, czy da się jakoś bez?

Katarzyna Dolińska, 3 czerwca 2013 22:06:44

Ja zawsze robię w specjalnej formie do tarty, ale z tego co widziałam na innych blogach to spokojnie można zrobić np w tortownicy albo nawet w zwykłej blaszce. Tylko pamiętaj że składniki podane w przepisie są na małą formę, więc będziesz musiała dopasować je do wielkości swojej blachy ;)

teenager ;), 4 czerwca 2013 07:58:14

znakomita zdrowa tarta, idealna na pyszny obiadek ;)

Adrianna, 4 czerwca 2013 13:42:44

Niby pizza, a jednak zdrowa wersja to się tarta nazywa ;)

Zrzuć Brzuch!!!, 4 czerwca 2013 23:11:02

Super przepis :) Wygląda jak pizza, a jest znacznie bardziej dietetyczna. Naprawdę gratuluję pomysł :)

Colette Green, 5 czerwca 2013 00:59:37

No to bede jutro probowac :-) Miala byc pizza, bedzie tarta :-)

Wczasy Odchudzające, 7 czerwca 2013 15:26:16

Uwielbiam tartę, na pewno skorzystam z Pani przepisu!

Marta Przybyla, 25 czerwca 2013 13:04:10

Dzisiaj mam plan wypróbować przepis:)))

Aga R., 11 sierpnia 2013 17:11:52

A gdzie kupujesz mąkę żytnia pełnoziarnista? Można ja zastąpić pszenna?

Katarzyna Dolińska, 11 sierpnia 2013 18:00:50

Zazwyczaj kupuję mąkę firmy Gdańskie Młyny (http://www.gdanskiemlyny.pl/maka-zytnia-pelnoziarnista,p19), można ją znaleźć w sklepach TESCO. Jeżeli nie masz dostępu do takiej mąki to oczywiście możesz użyć pszennej :)

Anonymous, 20 sierpnia 2013 22:05:43

Witam! Tarta wygląda rewelacyjnie:) Jako laik kuchenny mam jednak kilka pytań i proszę o pomoc!Czy zamiast oliwy do ciasta można użyć zwykłego oleju?Na jak dużą formę do tarty jest to przepis (średnica)?Dobrze rozumiem, że zamiast mąki żytniej pełnoziarnistej można użyć mąki pełnoziarnistej pszennej?Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam!

Anonymous, 20 sierpnia 2013 22:11:18

Dopiero teraz doczytałam, że przepis dotyczy formy o średnicy 28 cm. Cofam pytanie! :)

Katarzyna Dolińska, 21 sierpnia 2013 05:13:47

Można użyć oleju lub nawet masła, chodzi o to, żeby był tłuszcz dzięki któremu ciasto jest elastyczne i nie przykleja się do formy. Ja używam oliwy ze względu na wartości odżywcze :)Co do mąki to wydaję mi się, że można użyć pszennej aczkolwiek sama nie próbowałam więc proszę się nie złościć jak coś nie wyjdzie ;) W razie jakichkolwiek pytań chętnie udzielę odpowiedzi :) Pozdrawiam!

Anonymous, 26 października 2013 13:12:18

ja dałam mąki pszennej i chyba mi ciasto nie wyszło, po wyciągnięciu z lodówki było w zasadzie tej samej konsystencji co przed :(

Katarzyna Dolińska, 26 października 2013 23:53:32

Ciasto zawsze będzie dość luźne i lepkie, a to dlatego, że nie jest to typowe kruche ciasto na maśle, tylko jego dietetyczna modyfikacja. Po upieczeniu wychodzi bardzo smaczne. Przy najbliższej okazji zrobię to samo ciasto ale z mąki pszennej i w razie potrzeby zmienię w przepisie proporcje.