Tarta to jedno z moich ulubionych dań. Lubię ją zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Można do niej dodać to, na co ma się ochotę, trzeba tylko nauczyć się przygotowywać ciasto, co jest banalnie proste :) Jako że kruche ciasto w wersji oryginalnej zawiera dużo masła, opracowałam przepis na dietetyczną wersję tarty. TARTA Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI (forma o średnicy 28 cm) Składniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (1 szklanka) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1... czytaj dalej...
o rany! Ale mi narobiłaś apetytu. :) W sobotę na pewno wypróbuję! A trzeba mieć specjalną formę do pieczenia tarty, czy da się jakoś bez?
Ja zawsze robię w specjalnej formie do tarty, ale z tego co widziałam na innych blogach to spokojnie można zrobić np w tortownicy albo nawet w zwykłej blaszce. Tylko pamiętaj że składniki podane w przepisie są na małą formę, więc będziesz musiała dopasować je do wielkości swojej blachy ;)
Super przepis :) Wygląda jak pizza, a jest znacznie bardziej dietetyczna. Naprawdę gratuluję pomysł :)
No to bede jutro probowac :-) Miala byc pizza, bedzie tarta :-)
A gdzie kupujesz mąkę żytnia pełnoziarnista? Można ja zastąpić pszenna?
Zazwyczaj kupuję mąkę firmy Gdańskie Młyny (http://www.gdanskiemlyny.pl/maka-zytnia-pelnoziarnista,p19), można ją znaleźć w sklepach TESCO. Jeżeli nie masz dostępu do takiej mąki to oczywiście możesz użyć pszennej :)
Witam! Tarta wygląda rewelacyjnie:) Jako laik kuchenny mam jednak kilka pytań i proszę o pomoc!Czy zamiast oliwy do ciasta można użyć zwykłego oleju?Na jak dużą formę do tarty jest to przepis (średnica)?Dobrze rozumiem, że zamiast mąki żytniej pełnoziarnistej można użyć mąki pełnoziarnistej pszennej?Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam!
Dopiero teraz doczytałam, że przepis dotyczy formy o średnicy 28 cm. Cofam pytanie! :)
Można użyć oleju lub nawet masła, chodzi o to, żeby był tłuszcz dzięki któremu ciasto jest elastyczne i nie przykleja się do formy. Ja używam oliwy ze względu na wartości odżywcze :)Co do mąki to wydaję mi się, że można użyć pszennej aczkolwiek sama nie próbowałam więc proszę się nie złościć jak coś nie wyjdzie ;) W razie jakichkolwiek pytań chętnie udzielę odpowiedzi :) Pozdrawiam!
ja dałam mąki pszennej i chyba mi ciasto nie wyszło, po wyciągnięciu z lodówki było w zasadzie tej samej konsystencji co przed :(
Ciasto zawsze będzie dość luźne i lepkie, a to dlatego, że nie jest to typowe kruche ciasto na maśle, tylko jego dietetyczna modyfikacja. Po upieczeniu wychodzi bardzo smaczne. Przy najbliższej okazji zrobię to samo ciasto ale z mąki pszennej i w razie potrzeby zmienię w przepisie proporcje.