wymaga wielu składników, nie można jej kupić w żadnym sklepie a smakuje wyśmienicie z każdym pieczywem. Składniki: -0,5 kg dobrych parówek -4 ugotowane jajka -15 dkg pieczarek -cebula -olej do smażenia -pieprz -przyprawa warzywna Na niewielkiej ilości oleju szklimy dowolnie pokrojoną cebulkę. Dodajemy pokrojone pieczarki. Posypujemy delikatnie pieprzem, przyprawą warzywną i smażymy(...)odparowania wody a następnie studzimy. Jajka, parówki i pieczarki z cebulką mielimy przez maszynkę. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Doskonale smakuje z każdym pieczywem i ogórkiem kiszonym lub innymi dodatkami. Smacznego
Maminek kulinarnyWarzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie. Skład naszej sałatki jest taki: -1 kg brukselki -1/2 kg fasolki szparagowej -czerwona i żółta papryka -30 dkg pieczarek -5-6 ogórków -3-4 marchewki -3 cebule Zalewa: -9 szklanek wody -1,5 szklanki octu -3 łyżki soli -15 łyżek cukru -kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików(...)ziela angielskiego i pieprzu -listku laurowym Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki. Marchew w słupki. Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki. W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie: -w jednym wodę do gotowania warzyw -w drugim zalewę Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i fasolkę. Gotujemy
Maminek kulinarnypoczciwy pęczak. Czas przygotowania: 30 minut Porcje:4 Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak, 1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę, 20 g suszonych borowików, 4 brązowe pieczarki, 1 l bulionu, 1 szalotka (lub 1/2 cebuli), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki startego parmezanu, 100 ml wina białego wytrawnego, 2 łyżki masła, oliwa, kilka gałązek tymianku, natka pietruszki, sól(...)pieprz do smaku. Przygotowanie: Suszone grzyby dokładnie wypłukać, namoczyć w letniej wodzie na ok. 30 minut. Grzyby pokroić a wodę przecedzić przez sitko, dodać do bulionu. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Kaszę dokładnie wypłukać na sicie, odstawić do odcieknięcia. Na oliwie z dodatkiem łyżki masła zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać pieczarki i dynię, podsmażyć. Do warzyw
SzczyptaSmaQrezygnacji z typowo grillowych przysmaków. :-) Szaszłyki z piekarnika są idealne na zdrowy obiad. Można doprawić je po swojemu i zjeść z ulubionymi sosami. podwójny filet z kurczaka kilka pieczarek 3 małe cebule 1/2 żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka 1. Filety z kurczaka kroimy na nieduże kawałki, podobnie kroimy paprykę(...)Pieczarki kroimy na części (w zależności od wielkości) a cebulę w krążki. 2. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy kurczaka, paprykę, pieczarki i cebulę w dowolnej kolejności. Postępujemy tak aż miejsce na patyczkach się skończy i do wyczerpania składników. Posypujemy przyprawami i za pomocą pędzelka smarujemy delikatni olejem. 3. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Szefowa kuchniCiasto: 2,5 szklanki mąki szklanka mleka 3 łyżeczki cukru 50g drożdży 1/4 szklanki oleju szczypta soli Farsz: 1 duża cebula 1/4 czerwonej papryki 10 średniej wielkości pieczarek 100g szynki garść kukurydzy z puszki olej do podsmażenia przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany + ser do posypania Przygotowujemy szklankę i naczynie o większej średnicy do wykrawania(...)dodajemy sól, rozczyn oraz olej. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość
Szefowa kuchnipomidorowego 4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny) 3 ząbki czosnku przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz Dodatki: 2 średniej wielkości cebule około 200g szynki konserwowej 5-6 pieczarek 200g żółtego sera kulka mozarelli 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, mieszamy. W ciepłym mleku* rozpuszczamy drożdże dokładnie mieszając. Rozczyn wlewamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy(...)ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.* *oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-) 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy
Szefowa kuchniznalazłam go tutaj: KLIK . Ciasto: 500g twarogu półtłustego 250g margaryny 3 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli Farsz: 2 średnie cebule 300g mięsa mielonego kilka sztuk małych pieczarek 3 plasterki żółtego sera kulka mozzarelli 3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowany olej do smażenia + jajko do smarowania 1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy(...)się do rąk, dodajemy więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu. Gotową masę owijamy folią i wkładamy do lodówki. 4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce. 5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą
Szefowa kuchniCiasto woda ciepła - 0,5 szkl mąka - 2 szkl olej -2 łyżki sól drożdże - 40 g ser żółty - 12 plastrów DODATKI: warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX) pieczarki - 5 dużych ( u mnie mrożone) cebula - 4 szt kiełbasa cienka - 1 pętko koncentrat pomidorowy - 2 łyżki oregano tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, dodać olej, szczyptę(...)Odstawić ciasto na 25 minut w ciepłe miejsce. FARSZ Warzywa lekko przesmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, kiełbasę w plasterki, przesmażyć. Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić, przesmażyć na tłuszczu, wymieszać razem z cebulą i kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną
Kuchnia Danusilitra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół szklanki 12% słodkiej śmietany - olej do posmażenia - opcjonalnie pieczarki 10 szt ., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa z wywaru czy rosołu Oczyść por z zewnętrznych liści, przekrój na pół, następnie wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą(...)odrobinę. Po tym czasie dodaj wywar. Na małym ogniu gotuj ok. 30 minut, dodaj śmietanę i gotuj jeszcze kilka minut. Dodaj szczyptę pieprzu i zmiksuj swoje dzieło. Dopraw. Pieczarki obierz i pokrój na sześć części. Rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na 2-3 minuty grzybki, wyłącz ogień.Jeżeli masz warzywa z wywaru pokrój na plasterki i dodaj
Pasje Jolkipomysł na ciepłą kolację w dobrym towarzystwie. Pomysł podrzucił Przemek, u którego całkiem niedawno miałam okazję gościć. Na 12 tostów - puszka pomidorów - jedna cebula, przyprawy,olej - około 10-15 pieczarek - 30-40 dag kiełbasy toruńskiej - ser żółty miękki Cebulę obierz, pokrój i podduś z liściem laurowym na gorącej patelni 3-4 min. dodaj pomidory w puszce i posól do smaku(...)Podsmażaj ok.10 minut, aż woda odparuje i zmiksuj. Pieczarki obierz i pokrój, następnie podsmaż bez dodatku soli ok.5-6 minut. Ser zetrzyj lub pokrój w cienkie plastry, kiełbasę pokrój w talarki. Włącz piekarnik na 200°. Tosty posmaruj zmiksowanym sosem pomidorowym, rozłóż pieczarki i kiełbasę, przykryj wszystko serem żółtym i do piekarnika na 8-10 minut. Kontroluj, aby nie spalić. SMACZNEGO
Pasje Jolkichilli 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki vegeta pieprz 2 cebulki 1 papryka czerwona 1 marchew 2 łodygi szczypior 10 pomidor koktajlowy 0,5 mały ogórek 10 szt. pieczarki 1 żółtko 1 łyżeczka czarny sezam olej do smażenia sól chilli Wykonanie: Zrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek(...)pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić na 0,5 godziny. Warzywa cebulki, paprykę, marchew, szczypior i ogórek pokroić w paski. Pieczarki w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na połowę. Makaron ryżowy włożyć do wrzątku i po 3 minutach odcedzić na sicie. Smażenie na woku. Zaczynamy od jego rozgrzania, następnie dodajemy odrobinę
Kulinarny karnet Christopheranawet dobra, ale rodzinki kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :) Składniki: ok. 6 małych cukinii 0,5 kg mięsa mielonego 1 butelka sosu/ przecieru pomidorowego ok. 30 dag pieczarek 2 duże cebule 200 g sera żółtego czosnek (u mnie 2 większe ząbki), sól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione przyprawy. 1 torebka ryżu (opcjonalnie) Przygotowanie : Cebulę obieramy, kroimy(...)kostkę i podsmażamy. Gotową przełożyć do miseczki. To samo robimy z pieczarkami. Mięso podsmażamy, mieszając co jakiś czas żeby nie było dużych grudek - ma być rozdrobnione. Dodać posiekany drobno czosnek, pieczarki, cebulę, ugotowany ryż, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko jeszcze chwilę podgotować, żeby farsz zgęstniał. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym
charlotte gotujeszalonej domówce. W moim przypadku rozeszły się w mgnieniu oka. Polecam więc :) WYTRAWNE MUFFINY WEGETARIAŃSKIE. /własny; współpraca z marką Winiary;/ na 11-12 sztuk 1 zielona papryka 300g pieczarek 150g pikantnego sera (np.Cheddar) 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekany pietruszki 1,75-2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Winiayr 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka papryka(...)słodka i ostra mielona pieprz świeżo mielony oregano, bazylia, kolendra suszone nieco kurkumy ew. Ziarenka Smaku Winiary Pieczarki smażę na niewielkiej ilości tłuszczu wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem tak, aby pozbawić ich w całości płynu. Paprykę myję i kroję w drobną kostkę, ser ścieram na tarce o grubych oczkach. W miscie mieszam mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy
W kuchni Karmel-itkiminut Składniki: 1,5 litra bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) lub wody 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 6 sporych pieczarek 1/2 szklanki pędów bambusa 1 duża marchewka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki octu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu 2 roztrzepane jajka(...)olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni do zeszklenia. Pierś kroimy w małe paseczki, to samo robimy z pieczarkami i marchewką. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy kurczaka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Jeśli wolicie możecie zdjąć szumowiny, ja je zostawiam, bo to przecież nic innego jak ścięte białko
Kulinarne przygody Gatitysoli (około 1/2 łyżeczki) WYKONANIE: Wszystko razem wymieszać i smażyć naleśniki na małej patelni. Jeżeli ciasto jest za gęste, można dodać mleka. Farsz pieczarkowo-serowy; SKŁADNIKI: 0,5 kg pieczarek 200 g żółtego sera szczypiorek sól, pieprz WYKONANIE: Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w kostkę. Następnie smażymy je na patelni, dodajemy sól i pieprz. Po usmażeniu dodajemy szczypiorek. Trzemy(...)żółty na tarce o dużych oczkach. Usmażone pieczarki dodajemy do sera żółtego. Farsz nakładamy na na naleśniki i zawijamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy krokiety. Przepis na SAŁATKĘ; SKŁADNIKI: 1 woreczek brokuł 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie słonecznika łuskanego WYKONANIE: Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Ser pokroić w kostkę Słonecznik uprażyć na patelni. Następnie połączyć
Serce zamknięte w formie pyszności