pieczarki - 22920 przepisów (strona:643/1528)

Puszyste paszteciki z grzybami 56

mnie luksusowa ToTa 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Farsz: 1 małe opakowanie suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 cebula sól i świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła 3 łyżki startej na grubych oczkach mozzarelli Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików Przygotowanie: Farsz: Suszone grzyby gotujemy, studzimy, drobno kroimy(...)Wywar z grzybów można dodać do barszczu Cebulę drobno kroimy i szklimy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i pokrojone suszone grzyby. Całość doprawiamy i smażymy, co jakiś czas mieszając. Farsz przekładamy do miski, studzimy. Dodajemy mozzarelle. Mieszamy całość. Ciasto: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, pozostały

Słodkie okruszki
ZUPA KREM Z KASZTANÓW I BOROWIKÓW Z PIKLAMI Z CZERWONEJ CEBULI 48

czerwonej cebulii : ● 1 duża czerwona cebula ● 25cl octu jabłkowego ● 5 cl  octu z wina czerwonego ● 70 g cukru trzcinowego ● sól, pieprz   Na zasmażane grzyby : ● 100 g pieczarek  (ew. shitake, boczniaków). ● 1 ząbek czosnku ● 1 duża szalotka ● masło, oliwa z oliwek ● posiekana natka pietruszki ● sól, pieprz   Dodatkowo  : ● cienko krojona szynka parmeńska (opcjonalnie) ● grzanki z czerstwego chleba(...)chleb (najlepiej czerstwy) typu bagietka lub inny, w drobną kostkę, odkrawając skórkę, i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, lub podpiecz grzanki w piekarniku. Odstaw. Przygotuj podsmażane grzyby  : Pieczarki (i dodatkowo inne grzyby- shitake, boczniaki- opcjonalnie) i pokrój je w plasterki. Szalotkę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z dodatkiem masła, mieszając, smaż przez około

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Makaron z pieczarkami 54

Makaron z pieczarkami to danie, które zawsze się udaje – niezależnie od okazji. Idealne na szybki obiad, elegancką kolację czy domowe spotkanie z przyjaciółmi. To połączenie prostoty i wykwintności, które zachwyci każdego – nawet najbardziej wymagającego smakosza. Co sprawia, że to danie cieszy się taką popularnością? Jego sekretem jest harmonia smaków: delikatność makaronu, aromatyczność pieczarek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką 42

Żeberka pieczone z pieczarkami i marchewką to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja uwielbia żeberka, więc często je przyrządzam na "milion" sposobów. Żeberka z dodatkiem pieczarek i marchewki smakują przepysznie. Mięso wychodzi soczyste, aromatyczne i doskonale odchodzi od kości. Zresztą co tu więcej pisać? Koniecznie wypróbujcie takie połączenie! Czytaj więcej

Di gotuje
Pinsa capricciosa 157

kupioną na czarną godzinę. Tym razem przygotowałam ją w stylu włoskim capricciosa. Pyszności! Polecam, jeśli jeszcze nie próbowaliście. Składniki: 1 pinsa 2 łyżki sosu pomidorowego  2-3 duże pieczarki kawałek cebuli 3-4 plasterki szynki drobiowej lub wieprzowej 70-100 g sera mozzarella zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1.   Dobrze rozgrzać piekarnik(...)pinsę wyłożyć sos pomidorowy, szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w piórka cebulę. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, posypać całość ziołami prowansalskimi.  3. Piec krótko, 6-8 minut.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ziemniaczki czosnkowe z piekarnika 257

przekąska, która może stanowić świetny dodatek do mięsa lub ryb na przykład z grilla, albo danie na przyjęcie. Polecam!     Składniki: ok 10 większych ziemniaków 1 cebula 200g pieczarek 1 mała cukinia pół czerwonej papryki 100g startego żółtego sera 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka   MOJA RADA : ziemniaczki możemy podać z ulubionym(...)garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy prawie do miękkości *** *** W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażamy *** *** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie (u mnie żółta i zielona) oraz paprykę *** *** Całość podsmażamy często mieszając, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy dość intensywnie do smaku i odkładamy do przestudzenia

Blog z Apetytem
Gulasz bałkański z łopatki 177

wieprzowe z warzywami w pysznym sosie pieczeniowym. Wystarczy podgrzać pyzy na parze i już mamy cały obiad.     Składniki: ok 60 dkg łopatki wieprzowej 1 cebula 5-6 pieczarek po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej 2 szklanki bulionu Przyprawy: sól pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka mąki + 2 łyżki słodkiej śmietanki(...)angielskiego. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około 25 minut *** *** W międzyczasie papryki kroimy w paseczki *** *** Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość podsmażamy *** *** Dodajemy paprykę, mieszamy i podsmażamy *** *** Warzywa dodajemy do mięsa i dusimy całość pod przykryciem jeszcze przez około 15 minut – do miękkości mięsa *** *** Po tym czasie powstały

Blog z Apetytem
Sałatka z jajkiem i pieczarkami 53

Sałatka z jajkiem i pieczarkami to pomysł na szybką przekąskę, która zasmakuje tobie i twoim bliskim. Artykuł Sałatka z jajkiem i pieczarkami pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Kaszanka z cukinią i pieczarkami 49

Dziś coś pysznego dla miłośników z kaszanki. Takie danie z jednej patelni. Składniki: 1 mała cukinia 150 g świeżych pieczarek 1 mała cebulka 2-3 kaszanki sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać, lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać pokrojoną w kostkę cukinię, a pieczarki w plasterki. Całość smażyć, aż nadmiar wody odparuje z warzyw. Gotowe

Kuchnia domowa Ani
kotlety z pieczarek, jajek i sera 140

Składniki: jajka na twardo surowe jajko pieczarki ser grillowy 1/2 cebuli pieprz masło mąka Po jednej części jajek, ugotowanych na twardo, pieczarek i sera, startych na grubych oczkach tarki, wymieszać w misce. Dodać cebulę, posiekaną w drobną kostkę i zeszkloną na maśle. Dodać surowe jajko i mąki, żeby wszystko dobrze się połączyło. Dokładnie wymieszać. Smażyć na złoto z obu stron

stajnia gołębie od kuchni
Dworskie devolaye (dewolaje) 116

panierką. Obiad palce lizać!   Składniki: 3 filety z kurczaka sól, pieprz 1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Farsz: 1/3 główki młodej kapusty 1 cebula kilka pieczarek 1 marchew 10 dkg żółtego sera mozzarella sól, pieprz 1 łyżka masła olej do smażenia     *** Młodą kapustę drobno siekamy *** *** Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki, podsmażamy dalej *** *** Po chwili dodajemy startą na tarce marchew i dokładamy masło *** *** Dokładamy poszatkowaną kapustę *** *** Podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do przestudzenia *** *** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół *** *** przykrywamy folią i dość cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Na środku

Blog z Apetytem
Szklisty gulasz z udek 51

ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką.     Składniki: 0,5kg mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry) 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 cebula kilka pieczarek 1 czerwona papryka 1,5 szklanki bulionu 1 łyżka koperku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia     *** Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Przekładamy(...)rumiano *** *** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki *** *** Kiedy pieczarki zrumienią się dodajemy pokrojoną w paski paprykę i podsmażamy całość jeszcze przez chwilę *** *** Całość przekładamy do garnka z mięsem, zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez

Blog z Apetytem
Gołąbki z kaszą, ryżem i mięsem 56

Składniki: 1 duża główka młodej kapusty Farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka ryżu 500-600g mięsa mielonego (u mnie od łopatki) 2 cebule kilka suszonych grzybków kilka pieczarek sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kaszę, w momencie, gdy kasza zacznie charakterystycznie pachnieć, dolać wody (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Dodać(...)kaszy. 4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy jeszcze drobno pokrojone suszone grzybki (wcześniej namoczone) oraz starte na dużych oczkach i podsmażone pieczarki. 5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty. 6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty. 7. Przy każdym

Kuchnia domowa Ani
Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami 57

właśnie ten super smak. 1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g) 1 mała młoda cukinia 1 batat (około 300-400 g) 1-2 małe czerwone cebule 1 papryka czerwona kilka pieczarek brązowych 2 łyżeczki sosu Worcestershire przyprawy: granulowany czosnek, oregano, rozmaryn, mielona papryka słodka i ostra, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim sól, pieprz oliwa/olej Surówka ze szpinaku: 3 garście świeżego szpinaku(...)ósemki (pokrojona w piórka raczej się spali, a tego nie chcemy, więc te kawałki cebuli powinny być dosyć grube). Czerwoną paprykę kroimy w grubą kostkę lub na grubsze paseczki. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości). Batata kroimy w około 1,5 cm słupki. Warzywa (poza batatami) skrapiamy 1 łyżką oliwy, oprószamy oregano, rozmarynem oraz niewielką

Smaki Na Talerzu