pieczarki - 22435 przepisów (strona:637/1496)

Chili con carne 115

fakt, że jest prosta w wykonaniu, pożywna i niewątpliwie bardzo smaczna.   Składniki: - 1 kg mięsa mielonego mieszanego (600g wołowiny, 400g wieprzowiny) - 3 cebule - 2 papryki (różne kolory) - 500g pieczarek brunatnych - 2 puszki czerwonej fasoli - 1 puszka kukurydzy (285g) - 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g) - 1 świeży pomidor (bez skórki) - 4 ząbki czosnku - 2 papryczki chili - kilka pomidorów suszonych - sól, pieprz(...)dodajemy mięso mielone, solimy i smażymy ok. 30 minut. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy. Mięso przekładamy do większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Na patelnię po mięsie przekładamy z dwóch puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie

mojewypiekiinietylko
Uszka z grzybami 139

wielu potrawach nie pozostało nawet śladu, ale są za to zaległe wpisy. U mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami.   Składniki na farsz: - 200g suszonych grzybów - 250g pieczarek brunatnych - 2 cebule - sól - czarny pieprz mielony - olej do smażenia Składniki na ciasto: - 500g mąki pszennej (dałam poznańską) - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - ok. 1,5 szklanki wrzątku(...)moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy, studzimy i siekamy ( można blenderem – tylko nie na papkę) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy suszone – posiekane

mojewypiekiinietylko
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 201

ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami.   Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g - 1 marchewka - 100g suszonych grzybów - 500g pieczarek brunatnych - sól - czarny pieprz mielony - 2 łyżeczki nasion kminku - maggi w płynie (nie używam, ale w tym przypadku, moim zdaniem, ta przyprawa jest niezbędna) - ok. 1/3 szklanki wywaru z gotowanych(...)zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy (zostawiamy trochę wody do kapusty), studzimy i siekamy (można blenderem) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy ugotowane suszone grzyby (zmiksowane lub posiekane), doprawiamy

mojewypiekiinietylko
Paszteciki drożdżowe :) 164

zniewalającym zapachu. Składniki : 0,5 kg mąki kostka rozpuszczonej i przestudzonej margaryny 5 dag drożdży (pół kostki) 0,5 szklanki letniego mleka 2 jajka sól 0,5 kg pieczarek pieprz Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka, sól a następnie rozpuszczone w mleku drożdże. Mieszamy wszystko łyżką, potem zagniatamy ręcznie. Pieczarki ścieramy na tarce(...)małych oczkach, podsmażamy na oleju, doprawiamy pieprzem i solą i dusimy. Ciasto wałkujemy cieniutko i kroimy na prostokąty, wzdłuż jednego brzegu układamy pieczarki i zawiajamy.Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 180 stopniach, aż będą rumiane.  Smacznego

Piekę, bo lubię
Paszteciki 172

prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki(...)żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy ziele angielskie i liść

NA MOIM TALERZU
Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami ("warkocz") 240

robi wrażenie wśród gości. składniki na 2 porcje: gotowe ciasto francuskie, 2 piersi z kurczaka, 2 plastry żółtego sera 2 plastry szynki lub szybki parmeńskiej albo salami 2 duże pieczarki natka pietruszki białko z jajka Sól, pieprz, mielona papryka oliwa do smażenia Na oliwie podsmażamy plastry pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto  francuskie dzielimy(...)Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz mieloną papryką.  Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza ziemniaczana-alternatywa dla pizzy i placków ziemniaczanych 174

łyżki oleju suszone zioła: tymianek, rozmaryn, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka, mielona gorczyca 1 jajko odrobina mąki przecier pomidorowy Składniki na pizze wg uznania, u mnie: 4 - 5 pieczarek 1 cebula 1 papryka 3 - 4 pomidory opakowanie oliwek 1 papryczka chili żółty ser ser pleśniowy z niebieską pleśnią suszone oregano sól, pieprz Surowe ziemniaki trzemy na tarce koniecznie o grubych(...)pieczeniami, wyrównujemy masę i skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w 200 sto pniach C. Gdy spód ziemniaczany upieczemy to smarujemy go koncentratem pomidorowym. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę, doprawiamy je solą i pieprzem. Na ziemniaczany placek wykładamy pieczarki, żółty ser, plastry pomidorów, paprykę i papryczkę chili oraz oliwki. Na wierzch układamy ponownie żółty

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczany koszyk w kruchym cieście z warzywnymi kwiatami 133

przy niedzielnym obiedzie. Składniki na kruche ciasto: 1 kostka masła 2,5 szklanki mąki 1 żółtko pół łyżeczki soli. Składniki na spód koszyka: kilogram ziemniaków 2 jajka 30 dag pieczarek 1 cebula suszony majeranek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz 1 łyżka mąki oliwa do smażenia 1 jajko do posmarowania Składniki na sałatkę: kilka pomidorków  koktajlowych biały serek(...)pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je. I wycinamy paseczki o szerokości 1 cm.  Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzątku. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce a cebulę kroimy w drobną kostkę i razem podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki się ugotuję przerabiamy je jeszcze ciepłe przez praskę. Dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe frytki po wiedeńsku 292

mojego miasta od wielu lat. Ale najlepsze i tak są te domowe :)  Składniki na 2/3 porcje: 0,5 kg ziemniaków 150 g żółtego sera 5 dużych pieczarek 4 łyżki zielonego groszku z puszki 4 łyżki kukurydzy z puszki rozmaryn, tymianek sól, pieprz czerwona papryka w proszku oliwa ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy(...)paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną

Bon Appetit Małgorzaty
Calzone bolognese 232

Calzone to pierogi z ciasta na pizzę. Farsz możemy robić jaki tylko nam się zamarzy. Dziś z farszem ala bolognese z pieczarkami. Smacznego! :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Składniki na farsz(...)mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów  2 łyżki przecieru pomidorowego ok. 10 pieczarek świeże oregano lub suszone sól, pieprz 2 ząbki czosnku 100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda 1 czerwona cebula olej do smażenia Farsz: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi się szare. Następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Karnawał na stole 208

trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :) Sałatki: Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem   Sałatka śledziowa z pieczarkami Sałatka z pieczarkami Sałatka jarzynowa Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynką Sałatka z szynką   Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem   Sałatka z kurczakiem(...)kęski drobiowe z sosem żurawinowym Chrupiące kąski kurczaka Roladki sz ynkowe z sałatą   Kolorowe kanapki Muffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynką Jajka faszerowane pieczarkami  Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową   Dorsz po grecku Ryba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe kapuśniaczki 226

mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku sól, pieprz Dodatkowo: 1 małe jajko do posmarowania kminek / mak / sezam(...)godzinę do podrośnięcia. 3. Zrobić farsz: kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele. 4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. 5. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Karp pieczony w korzeniach 275

karpia 1 łyżeczka kminku rzymskiego 1 chilli czerwone małe 1 wiązka kolendry 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek 1 pomidor 10 pieczarek 6 oliwek zielonych 1/2 cytryny Wykonanie. Kminek prażyć, aż uwolni się jego zapach. W rozdrabniaczu zmiksować wszystkie przyprawy razem z 2 łyżkami oliwy. Rybę umyć, osuszyć i naciąć skórę. W nacięcia(...)wetrzeć zmiksowane przyprawy, przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Usmażyć pieczarki, pomidor pokroić w grube pół plastry. Rybę położyć na plastrach cytryny, położyć gałązki kolendry, a dookoła usmażone pieczarki, pomidor i oliwki. Wlać 1/3 kubka wody. Piec w temp.240 stopni.30 minut, często polewając rybę, aż będzie upieczona w środku

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon 187

obchodzi - po prostu rano danie jest gotowe. Wolnowar sprawia że danie jest niesamowicie aromatyczne. Polecam! składniki 1200g chudej wołowiny 100 g wędzonego boczku lub bekonu 10 szalotek 10 - 15 pieczarek, najlepiej drobnych brunatnych garstka suszonych grzybów 1 marchewka ok 3 łyżek mąki 1 łyżka pasty pomidorowej 3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka 1 łyżeczka tymianku 2 listki(...)Przełożyć do innego naczynia, nadmiar tłuszczu z patelni odlać. Na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Przełożyć do innego naczynia. Dodać oliwy na patelnię i krótko podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem

Stare Gary
Kurczak z ananasem i orzeszkami 163

razem propozycja typowo obiadowa. Dość szybka i prosta a do tego o ciekawym smaku - z pewnością zaskoczy naszych gości. SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg fileta z kurczaka 25 dag pieczarek 1 puszka ananasa 1/2 puszki kukurydzy 50 g orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ostra papryka 1. Mięso pokroić na małe kawałki, usmażyć.  2. Pieczarki pokroić(...)plasterki i udusić. Ananasa pokroić w kostkę. 3. Do usmażonego mięsa dodać pieczarki, kukurydzę, ananasa i orzeszki. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę. 4. Do puszki z sokiem z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na patelnię. Mieszać, aż całość zgęstnieje. Gdyby wyszło za gęste dolać wody lub bulionu. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania