pieczarki - 22435 przepisów (strona:631/1496)

Sos pieczarkowy z serem i tymiankiem 146

SKLADNIKI 0,5 kg pieczarek 300 ml śmietanki 30% sok z cytryny sól, pieprz, cukier 1 średnia cebula tymianek natka pietruszki ser pleśniowy masło  WYKONANIE(...)Pieczarki czyścimy ,obieramy ,myjemy i kroimy w ząbki czosnku.Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na głęboka patelnie wrzucamy 2-3  łyżki masła i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota dodajemy  grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz

w mojej kuchni
Drobiowe wątróbki z warzywami...Fegato di volatili con verdure ... 160

400g kurzych wątróbek ,400g pieczarek ,cebula ,3 papryki ,4 łyżki oleju ,2 łyżki sosu sojowego, pieprz sól(...)Wątróbki umyć, osuszyć, . Oczyszczoną paprykę pokroić w paski, cebulę w kostkę, a umyte i osuszone pieczarki w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę, pieczarki, cebulę i smażyć na ostrym ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą

w mojej kuchni
kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 96

Składniki 2-3 papryki czerwone 1 czosnek askaloński ,nazywany cebulką szalotką 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej 25dag startego sera żółtego 2-3 pomidory 30 - 40 dag pieczarek 2 łyżki startej marchewki s ół,pieprz do smaku 3-4 ząbki czosnku kawałek dyni pokrojonej w kostkę Wykonanie(...)kilka minut- ,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode .Paprykę czyścimy i zalewamy wrzątkiem .Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w plasterki Pieczarki wymyte i osuszone ,kroimy w plastry.Dynię bez skórki kroimy w kostkę.Na rozgrzanej patelni smażymy cebulkę ze zmiazdzonym czosnkiem.Po ok. 4-5 minutach dodajemy do niej pokrojona w paski

w mojej kuchni
Pierogi z ciasta francuskiego z warzywnym farszem 257

wersji warzywnej. Oto przepis. Składniki: ciasto francuskie  1 jajo do posmarowania sezam do posypania Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki na farsz: 2 małe cebule 8 pieczarek 1/2 papryki czerwonej  1 łodyga selera naciowego 2 łyżki groszku konserwowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka smalcu Na patelni topimy smalec. Cebulę, paprykę(...)seler naciowy kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnie wkładamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki. Solimy. Dodajemy seler naciowy, paprykę, groszek i czosnek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż farsz będzie suchy. Czekamy, aż ostygnie. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty wielkości

tojestpyszne.blogspot.com
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 191

całość zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Składniki na nadzienie: 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny, 150g pieczarek, mała cebula, 1/2 jajka, ok. 30g masła do smażenia, sól, pieprz do smaku,  Mięso drobno kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, w razie potrzeby obieramy i ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. Dusimy na maśle z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki. Łączymy rozdrobnione mięso z pieczarkami, po ostudzeniu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku

Pudełko rozmaitości
Fasolowe burgery z pieczarkami 186

Zdrowe, pyszne i ekonomiczne. Składniki (na ok. 13 burgerów): - 3 szklanki ugotowanej fasoli, - 6 dużych pieczarek, - 1 cebula, - 1 jajko, - 1/4 szklanki sezamu, - 1/4 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki otrębów pszennych (lub innych) albo siemienia lnianego mielonego, - 1/4 szklanki oleju + trochę oleju do smażenia pieczarek z cebulą, - przyprawy: płaska łyżeczka pieprzu, duża szczypta gałki muszkatołowej, łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej(...)potrzeb. ps. zawsze można sobie coś odpuścić np. sezam, albo słonecznik ;)... Przygotowanie: 1. Fasolę blendujemy na gładką masę (nie musi być tak gładka jak w pastach do chleba), 2. Pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na patelni do zeszklenia (max. 10 min.) 3. Wszystkie składniki łączymy razem w sporej misce i dokładnie mieszamy. 4. Formujemy kotleciki i kładziemy

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 186

bardzo smaczna.Jeśli znudziła Ci się podawana na sypko jako dodatek obiadowy zrób z niej po prostu kotleciki.Kasza gryczana z sosem grzybowym stanowi bardzo smaczny duet smakowy.Zastąp grzyby pieczarkami dostępnymi przez cały rok,dodaj ugotowaną kaszę i gotowe.Do tego ulubiony sos,surówka i znakomity zdrowy, jarski obiad gotowy. Składniki: 150-200 g ugotowanej kaszy gryczanej 150g pieczarek 1 cebula(...)tarta bułka do obtoczenia Wykonanie: ugotuj kaszę wg wskazań na opakowaniu (użyłam kaszy z woreczków).Odstaw do przestudzenia zeszklij na tłuszczu drobno posiekaną cebulę,dołóż pokrojone w drobną kostkę pieczarki i duś ,aż odparuje cały płyn z patelni przestudzoną kaszę połącz z grzybami i cebulą,dodaj sól,pieprz,jajka ,kaszę manną i dokładnie wyrób masę.Odstaw na 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA KREM Z PIECZAREK 223

kuchni, pozwalając zaoszczędzić przede wszystkim dużo czasu. Wiem, że nie każdy takiego pomocnika posiada, ale nie martwcie się taką zupę można przygotować w tradycyjny sposób :)  SKŁADNIKI: 200 g pieczarek 400 g wody 300 g bulionu 200 g mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g śmietanki 30 % natka pietruszki 40 g serka kremowego (białego) kolorowy pieprz(...)zrobić: Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wsypać do garnka, dodać wodę, bulion, mleko w którym rozprowadzamy mąkę, oraz sól i gotować 10 - 15 minut. Wlać śmietankę, wsypać posiekaną natkę i serek, gotować jeszcze 5 minut mieszając. Po ugotowaniu całość dokładnie zblendować. Krem podawać oprószony kolorowym pieprzem z grzankami lub smażonymi plasterkami pieczarek

Kuchnia w opałach
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 332

tarce 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego  2 naleśniki, np. z TEGO przepisu pieprz do smaku Składniki na nadzienie: 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 100 g pieczarek, drobno posiekanych 1 mała cebula, drobno posiekana 100 g mięsa mielonego wieprzowego 80 g żółtego sera, startego na tarce 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 łyżka śmietany 1 łyżka majonezu(...)żeby ich nie rozciąć. Rozkładamy jak książkę i delikatnie rozbijamy. Posypujemy pieprzem, nacieramy olejem i sosem sojowym, odkładamy na bok. 2. Przygotowujemy nadzienie. Na suchą patelnię wrzucamy posiekane pieczarki. Smażymy, aż ich objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Wlewamy wino i odparowujemy całkowicie. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia

My Culinary Art
Makaron w sosie smietanowym z kurczakiem. 117

stworzenie posiłku dla bliskiej osoby z tym oto makaronem. No to zaczynajmy ! Składniki : Makaron wstegi z Biedronki 1 pojedyńcza pierś z kurczaka Śmietana Oliwa (olej) łyżka masła Około 10 pieczarek 1 cebulka Bazylia Przyprawy : papryka słodka, ostra po 1 łyżeczce Sól pieprz do smaku Przyprawa do gyrosa 3 łyżeczki Ząbek czosnku Na samym początku wstawiamy osoloną wodę(...)osuszamy i przystępujemy do krojenia  na centymetrowe kawałki. Przyprawiamy kurczaka i odstawiamy na doslownie 5 minut do lodówki ,w tym czasie obieramy oraz kroimy cebulkę w drobną kostke , pieczarki zaś obieramy bądź osuszamy wilgotną ściereczką z zanieczyszczeń. Cebulke wrzucamy na rozgrzany olej badź oliwe z masłem, w między czasie kroimy pieczarki oraz czosnek na plasterki i dodajemy do cebulki

Wspólne smaki
Skrzydełka Hot&Spicy z grzybowym risotto i brokułami. 141

troszkę świeżej chili (wg uznania) *3 łyżki oleju *ząbek czosnku *sól, pieprz *pół natki pietruszki Risotto: *100g ryżu * bulion warzywny ( w stosunku 2:1 do ryżu) *mała cebula *5 pieczarek *2 łyzki masła *pół małego jogurtu naturalnego *pół natki pietruszki *sól, pieprz dodatkowo potrzebujemy 500g świeżych brokułów Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę do skrzydełek z wszystkich wymienionych do tego składników, a następnie(...)zeszklić w rondelku na 1 łyżce masła, następnie dodajemy ryż i smażymy przez chwilkę cały czas mieszając. Stopniowo podlewamy bulionem nad powierzchnie ryżu. W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w ćwiartki z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy ryż jest już prawie gotowy (nie wchłonął się jeszcze cały bulion) dodajemy pieczarki, mieszamy i odstawiamy z gazu pod przykryciem

Wspólne smaki
Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym 276

ceny nie są też duże. Zawsze jednak można skorzystać np. z pomidorów z puszki. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 450 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 320 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 puszki pomidorów 1 duża śmietana 18% (330 g) około 400 g makaronu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia, chilli(...)pokroić w małą kostkę. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać mięso mielone, wymieszać. Marchewkę ostrugać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, wyjąć nasiona, pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać i poszatkować. Marchewkę, paprykę i pieczarki dodać do pozostałych składników, wymieszać i smażyć krótko.  Do osobnego garnka wlać śmietanę, pomidory z puszki, przecisnąć przez praskę czosnek i dodać koncentrat

Passions hobbies life
Wegański ŚLĄSKI ŻUR :) Z PIECZARKAMI 135

początek zagotowujemy wodę , ze 3 litry; - liść laurowy , który dorzucamy do wody, jak się zagotuje; - ziemniaki (ok. 10 dużych), które kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody; - pieczarki - dużo -, które kroimy i smażymy "na złocisto"  z również pokrojoną (w kostkę) cebulą, solą i pieprzem; - 6-7 kulek ziela angielskiego , dorzucamy za ziemniakami; - płaska łyżeczka soli , dosypujemy(...)nich zawartość butelki z żurem (wcześniej wymieszać porządnie) i zagotować, mieszając często, żeby nic nie przywarło do dna. Zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze kilka minut, nadal często mieszając. Dodać pieczarki z patelni i DOPIERO TERAZ DODAĆ CZOSNEK , wyciśnięty przez praskę. Dlaczego tak to podkreślam? Z dwóch powodów. Po pierwsze - jeśli dodaje się czosnek od razu do gotujących się ziemniaków, robią

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i mozzarellą 153

coś baaardzo dobrego, co miałam wczoraj na obiad :) szybkie i sycące danie :) Składniki: -opak. makaronu świderki (450 g) -500 g brokułów -500 g pieczarek -podwójny filet z piersi kurczaka -1 duża cebula -125 g mozzarelli (kulka) -200 g śmietany 18% -2 jajka -sól, pieprz,  -przyprawa do gyrosa, olej Wykonanie: Makaron gotujemy 'al dente' w osolonej wodzie. Cebulę kroimy, pieczarki(...)podsmażonej cebuli, doprawiamy. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i gyrosem i smażymy. Brokuły gotujemy na pół twardo. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy makaron, na to pieczarki z cebulą, różyczki brokuła i kawałki kurczaka. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkami i przyprawami, polewamy składniki zapiekanki. Na wierz układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach

KasiekGotuje
Sałatka z makaronem i kurczakiem 335

świąteczna,  jednak doskonale sprawdzi się też jako smaczna i pożywna sylwestrowa przekąska. Polecam :) Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -450-500 g drobnego makaronu -puszka kukurydzy -duży słoik pieczarek marynowanych -duży słoik papryki marynowanej -4 jajka -2 pory -majonez -4 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawa do kurczaka -olej Wykonanie: Po opłukaniu kurczaka kroimy go na kawałki, doprawiamy pieprzem, solą(...)przyprawą do kurczaka i wyciśniętym czosnkiem, a następnie zostawiamy w lodówce na kilka godzin (lub najlepiej na noc). Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, jajka gotujemy na twardo. Paprykę, pieczarki i kukurydzę odsączamy z zalewy. Kurczaka podsmażamy na oleju na złoty kolor, zostawiamy do ostygnięcia. Po wcześniejszym opłukaniu, kroimy białą i jasnozieloną część pora w paseczki. Jajka, pieczarki oraz paprykę

KasiekGotuje

Proponowane wyszukiwania