składnik podstawowy, ale smakują jednak inaczej. Polecam je zwłaszcza fanom pizzy, bo podane z serem, ketchupem, porem i majonezem smakują wybornie. Składniki: 0,7 kg ziemniaków 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia(...)Dodatkowo: 2 łyżki majonezu 1 nieduży jasny por garść tartego żółtego sera dobry ketchup Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, pieczarkami, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć
Gosia gotujePaprykę można faszerować w sumie wszystkim. U mnie w domu najpopularniejsza jest wersja z mięsem mielonym, serem feta i pieczarkami, choć oczywiście zdarza się też, że farsz wygląda tak jak na tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki 1 jajko(...)rozpaść. Paprykę myję przekrawam u góry, tworząc pokryweczki i czyszczę z pestek. Łączę ze sobą mielone mięso, pokruszony ser feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając, o tym, że feta jest dość słona. Papryki nadziewam farszem i przykrywam odkrojonymi wierzchami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam warzywny
Gosia gotujeFaszerowane jajka, to stały punkt na naszym Wielkanocnym stole, choć robię je również poza świętami. Bardzo lubię połączenie smaku jajek z pieczarkami, a samo wykonanie potrawy jest banalnie proste, choć ciut pracochłonne. Niemniej polecam przepis, bo jest wielokrotnie sprawdzony. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 25 dkg pieczarek 1 mała cebula` 2 łyżki gęstego majonezu ( u mnie Winiary) sól(...)pieprz do smaku 1 łyżka oleju Dekoracja: kilka listków pietruszki i sałaty kilka rzodkiewek kurczaczek z jajka Sposób przygotowania: Jajka obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Pieczarki i cebulę obrać , pokroić i podsmażyć na oleju. Ostudzić i przekręcić przez maszynkę razem z żółtkami.Doprawić solą i pieprzem , dodać majonez i wymieszać. Farsz nałożyć na jajka. Na półmisku rozłożyć sałatę
Gosia gotujeBigos z młodej kapusty uwielbiam, choć chyba bardziej ten z parówkami. Dzisiaj proponuję z mięsem i smażonymi pieczarkami, który z kolei preferuje moja Mama. Zapraszam po przepis. Składniki : 2 główki młodej kapusty ( 1,3 kg obie ) 500 g łopatki b/k 1 pęczek szczypiorku 2 pomidory 250 g świeżych pieczarek sól pieprz i majeranek do smaku 2 ząbki czosnku 1 liść(...)miękkości. Wyjąć z garnka, przestudzić i pokroić w kostkę. Kapustę umyć, zszatkować nożem i wrzucić do wywaru po gotowaniu mięsa, dorzucić pokrojone mięso i pokrojone, podsmażone na maśle pieczarki. Dodać sól, pieprz, majeranek i liść laurowy. Dusić około 30 minut, dodać obrane ze skórki pokrojone pomidory, szczypior i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać jeszcze około 3-5 minut.Podawać gorący
Gosia gotujepiątek tradycyjnie na obiad była u nas rybka. Świeży filet z dorsza zasługiwał na godne potraktowanie i myślę, że taż tak się stało. Aromaty przypraw i pieczarki uduszone na masełku, dodały mu tylko splendoru w górowaniu na talerzu :) Jak to się już stało niepisaną tradycją został on podany z surówką z kiszonej kapusty, Składniki na 3 osoby(...)gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Dodatkowo: 5 pieczarek 1 łyżka masła sól Sposób przygotowania: Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, gorczycą i tymiankiem. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić jajka
Gosia gotujejedną z takich. Idealna na lunch, ale również pożywne śniadanko...polecam. Składniki: Garść roszponki Kilka gałązek radicchio kilka gałązek kolendry kilka listków świeżego szpinaku 1 duży pomidor 3 pieczarki 1 jajko 1 łyżeczka masła Sos: 1/2 dojrzałego awokado kilka listków kolendry 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Zdjąć z patelni i położyć na nią obręcz do smażenia jajek w formie kwiatu. Wbić w n ią jajko i usmażyć tak, aby żółtko było półmiękkie. Na talerzu ułożyć umyte i osuszone liście sałat i pietruszki. Porozkładać pieczarki i pokrojonego w ósemki pomidora. Na środku ułożyć jajko
Gosia gotujejajka sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek 3-4 pieczarki Dodatkowo: zielona sałata z sosem vinegret Sposób przygotowania: Na patelni rozgzać olej. W miseczce rozbić i roztrzepać jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Mortadelę zanurzyć w jajku, a nastęonie(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczsie bułkę lekko posmarować masłem, można również natrzeć czosnkiem i lekko podpiec w piekarniku pod grilem, tak żeby pycha chrupiąca , ale nie przypieczona. Pieczarki braćm pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle, posolić. Mortadelę ułożyć na bułce, dodać kilka plasterków pieczarek i podawać z sałatą...Smacznego
Gosia gotujeRatatuj, często w Polsce nazywane leczem, to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukini lub bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Składniki: 2 młode cukinie 4 zółte papryki 8 dużych pieczarek 4 średnie cebule 5 pomidorów 0,5 kg dobrych jakościowo parówek(...)bazylii 2 ząbki czosnku kilka gałazek szczypiorku * olej kujawski ewentualnie 1 płaska łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w piórka cebulę i pieczarki, lekko poddusić. Odstawić. Do garnka wlać kolejne 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w paseczki paprykę, lekko poddusić, dodać[ieczarki z patelni i pokrojoną w kostkę cukinię. Pomidory naciać na delikatnie
Gosia gotujesoli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju 2 średnie kulki mozzarelli 50 dag kurczaka 1 żółta papryka przyprawa do gyrosa kilka pomidorków koktajlowych koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta 1/2 kg pieczarek suszone pomidory, czosnek bazylia przyprawa Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić wciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki(...)dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Pieczarki kroje w plasterki podsmażam. Paprykę kroję w paseczki, mozzarelle w plastry, pomidorki przekrawam na połowę. Kurczaka kroje w paski, oproszam przyprawa do gyrosa, podsmażam na oleju, osączam.Wszystko dzielę na połowę. Na pizzę wykładam pieczarki
Z Majeczką w kuchniwystudzonych ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku gałka muszkatołowa słodka papryka biały pieprz bułka tarta olej do smażenia 600 g pieczarek masło do smażenia 1/2 szklanki wody 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,pieprz Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę(...)uformować kotlety, jeśli masa jest zbyt klejąca robić to zwilżonymi rękoma. Gotowe kotlety ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przygotować sos pieczarkowy. Pieczarki pokroić w plasterki lub jeśli są duże w średnią kostkę. Następnie pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle. Potem podlać wodą i dusić ok 10-15 minut. Do smaku doprawić solą
Monia miesza i gotujeDzisiaj na śniadanko: omlet na styl francuski. (1-2 osoby) Składniki : 3 jajka 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 3 plasterki pomidora 1 średnia pieczarka kilka listków świeżego szpinaku pieprz sól zioła prowansalskie szczypior Omlet potrzebuje trochę wprawy, jednak myślę, że poradzicie sobie z tym bez trudu. Zaczynamy od wbicia trzech jajek do miski, do tego dodajemy pieprz, sól, zioła(...)roztarte w dłoniach) i dużą łyżkę jogurtu. Wszystko mieszamy trzepaczką tak, aby wprowadzić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej. Dzięki temu omlet będzie puszysty. Kroimy 3 duże plastry pomidora, pieczarkę w cieniutkie płatki i drobno szczypiorek, odstawiamy. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło lub oliwę (jak kto woli), wlewamy masę jajeczną. Ustawiamy mały ogień. Małą drewnianą packą delikatnie odsuwamy ścięte
vegetaniewięcej pracy, abyśmy nie stracili weny twórczej :) Ryż z warzywami (4 osoby) Składniki : 2 woreczki ryżu parboiled 1 opakowanie mieszanki (brokuł, kalafior, marchewka) 1 łodyga selera naciowego 4 pieczarki 1 papryczka chili pieprz, tymianek, sos sojowy, przyprawa 5 smaków Ryż gotujemy w osolonej wodzie aż będzie sypki. Wyciągamy jedną torebkę ryżu i do wody dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy, trzymamy(...)minuty, aby nabrał żółtego koloru. W tym samym czasie w głębokiej patelni zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej mrożone warzywa. Gotujemy aż będą kruche. Teraz kroimy drobno seler i pieczarki, i podsmażamy na oliwie. W tym czasie warzywa na pewno już się ugotowały, więc odcedzamy wodę i przelewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy pieczarki z selerem. Na koniec przesypujemy
vegetaniejest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super świeże, więc idealnie nadawały się do przesmażenia i dodania do ciasta. Na koniec pomyśleliśmy, że trochę to styl włoski, więc całość posypiemy(...)lekko oliwą, nakłuwamy widelcem i rozkładamy ser oraz posypujemy tymiankiem. Etap II: dobrze myjemy szpinak, osuszamy go i nakładamy na ser oraz posypujemy świeżo tartą gałką muszkatołową. Etap III: pieczarki kroimy w półplasterki i przesmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem pieprzu i grzybowego sosu sojowego. Nakładamy na szpinak. Etap IV: posypujemy całość startym żółtym serem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Nada
vegetanietalerz : Pierogi czerwone od buraczków z farszem z kapusty i pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego ugotowanego, startego jak na placki(...)wody. Drobno siekamy. W tym samym czasie co kapustę, gotujemy pęczak według przepisu na opakowaniu. Osobiście proponujemy ugotować go w bulionie warzywnym. Do kapusty i pęczaku dodajemy przesmażone razem pieczarki i cebulę, wcześniej drobno pokrojone. Pieczarki z cebulą możemy w trakcie smażenia skropić delikatnie grzybowym sosem sojowym, aby podbić smak grzybów. Całość doprawiamy przyprawami i na koniec wsypujemy garść płatków
vegetaniezakazów tego komunistycznego molocha. Quesadillas z warzywami i serem gorgonzola (4 osoby) Składniki: 4 duże placki tortilla 1 czerwona duża papryka 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 średnich pieczarek 1/2 opakowania sera gorgonzola 2 łyżki kukurydzy tarty żółty ser oliwa z oliwek pieprz cayenne, tymianek, pieprz, sos sojowy Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, ale nie zbyt małą. Szpinak(...)myjemy, pozbawiamy twardszych łodyżek i dobrze odsączamy na sicie. Na dużej patelni przesmażamy pieczarki, paprykę, aby zmiękły i pod sam koniec wrzucamy szpinak, aby się lekko zblanszował. Przyprawiamy dobrze cayenne, pieprzem, tymiankiem i lekko skrapiamy sosem sojowym. Na samym końcu do farszu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola i mieszamy z warzywami. Wykładamy farsz na połowę placka tortilla
vegetanie