Obiad za 10zł - Ser smażony z tatarką, czyli po czesku podane. 298smażony podawany jest w Czechach z bramborami (ziemniakami) smażonymi, lub frytkami, ale u mnie dziś z sałatką. Przynajmniej trochę oszukamy kaloryczność. Czego potrzebujemy i ile to będzie kosztować? Sos: -pieczarki marynowane; koszt 7,23zł/kg; użyję kilku pieczarek (36 gram) koszt użytych 0,26zł -ogórek kiszony; koszt 4,99zł/kg; (73gramy) koszt zużytych 0,36zł -jogurt naturalny łyżka; koszt 3,98zł/kg, koszt(...)łyżki około 0,06zł -majonez duża łyżka; 8,42zł/l, koszt użytej łyżki 0,21zł Pieczarki i ogórka ze skórką siekamy drobno, łączymy z jogurtem i majonezem. Pieprzymy do smaku. Ser smażony: -270 gram sera morskiego, koszt 18,98zł/kg; 5,12zł (około 90 gram na porcję) -jajko, koszt 0,32zł -bułka tarta; tak jak w poprzednim poście bez ceny ze względu
BaRepas
Zapiekanka ziemniaczana 239smaku i aromatu warstwową zapiekankę ziemniaczaną, która w połączeniu z mięsem i sosem śmietanowo-pomidorowym tworzy zgrany duet :) Składniki: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - 1/2 kg pieczarek - 1 mała główka czosnku - 500 g mięsa mielonego - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 350 g sera żółtego sos: - 1/2 małej śmietany - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 1/2 pęczka natki(...)czosnku granulowanego, mielonego kminku, papryki słodkiej, papryki ostrej - szczypta białego pieprzu, przyprawy do karkówki, majeranku i soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki
Zainspirowana w kuchni
Polędwiczki z fasolką i pieczarkami 298Polędwiczki wieprzowe duszone z zieloną fasolką szparagową i pieczarkami. Składniki: polędwica wieprzowa 300 g fasolki szparagowej 200 g pieczarek 2 cebule przyprawy olej Polędwiczkę obsmażamy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Dolewamy wodę i dusimy pół godziny. Mięso przekładamy na deskę i kroimy na kawałki. W tym czasie na patelni obsmażamy poszatkowaną cebulę i pieczarki, dodajemy fasolkę i mięso
prawdziwe jedzenie
Pieczarki faszerowane serami i pomidorami 174Świętach i Sylwestrze pozostało wspomnienie i mnóstwo zdjęć w aparacie. Sukcesywnie będę je wrzucać i dodawać do nich przepisy. Zaczynam, od końca i proponuję smaczne faszerowane pieczarki. Danie przekąskowe, ale nie tylko...Serdecznie polecam. Składniki: 15 średnich pieczarek 2 jajka 100 g sera pleśniowego 2 plastry sera żółtego łyżka kwaśnej śmietany 1 nieduży pomidor garść świeżej bazylii kilka(...)gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku pół niedużej czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej sól i pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Przygotowanie: Pieczarki obrałam ze skórki( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam surowe jajka, śmietanę pokrojone w drobną kostkę sery, pomidora obranego ze skórki, cebulę, bazylię, tymianek
Gosia gotuje
Placki ziemniaczano-pieczarkowe 201składnik podstawowy, ale smakują jednak inaczej. Polecam je zwłaszcza fanom pizzy, bo podane z serem, ketchupem, porem i majonezem smakują wybornie. Składniki: 0,7 kg ziemniaków 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia(...)Dodatkowo: 2 łyżki majonezu 1 nieduży jasny por garść tartego żółtego sera dobry ketchup Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, pieczarkami, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć
Gosia gotuje
Faszerowana papryka 223Paprykę można faszerować w sumie wszystkim. U mnie w domu najpopularniejsza jest wersja z mięsem mielonym, serem feta i pieczarkami, choć oczywiście zdarza się też, że farsz wygląda tak jak na tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki 1 jajko(...)rozpaść. Paprykę myję przekrawam u góry, tworząc pokryweczki i czyszczę z pestek. Łączę ze sobą mielone mięso, pokruszony ser feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając, o tym, że feta jest dość słona. Papryki nadziewam farszem i przykrywam odkrojonymi wierzchami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam warzywny
Gosia gotuje
Jajka faszerowane pieczarkami 180Faszerowane jajka, to stały punkt na naszym Wielkanocnym stole, choć robię je również poza świętami. Bardzo lubię połączenie smaku jajek z pieczarkami, a samo wykonanie potrawy jest banalnie proste, choć ciut pracochłonne. Niemniej polecam przepis, bo jest wielokrotnie sprawdzony. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 25 dkg pieczarek 1 mała cebula` 2 łyżki gęstego majonezu ( u mnie Winiary) sól(...)pieprz do smaku 1 łyżka oleju Dekoracja: kilka listków pietruszki i sałaty kilka rzodkiewek kurczaczek z jajka Sposób przygotowania: Jajka obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Pieczarki i cebulę obrać , pokroić i podsmażyć na oleju. Ostudzić i przekręcić przez maszynkę razem z żółtkami.Doprawić solą i pieprzem , dodać majonez i wymieszać. Farsz nałożyć na jajka. Na półmisku rozłożyć sałatę
Gosia gotuje
Bigos z młodej kapusty 175Bigos z młodej kapusty uwielbiam, choć chyba bardziej ten z parówkami. Dzisiaj proponuję z mięsem i smażonymi pieczarkami, który z kolei preferuje moja Mama. Zapraszam po przepis. Składniki : 2 główki młodej kapusty ( 1,3 kg obie ) 500 g łopatki b/k 1 pęczek szczypiorku 2 pomidory 250 g świeżych pieczarek sól pieprz i majeranek do smaku 2 ząbki czosnku 1 liść(...)miękkości. Wyjąć z garnka, przestudzić i pokroić w kostkę. Kapustę umyć, zszatkować nożem i wrzucić do wywaru po gotowaniu mięsa, dorzucić pokrojone mięso i pokrojone, podsmażone na maśle pieczarki. Dodać sól, pieprz, majeranek i liść laurowy. Dusić około 30 minut, dodać obrane ze skórki pokrojone pomidory, szczypior i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać jeszcze około 3-5 minut.Podawać gorący
Gosia gotuje
Filet z dorsza z pieczarkami 178piątek tradycyjnie na obiad była u nas rybka. Świeży filet z dorsza zasługiwał na godne potraktowanie i myślę, że taż tak się stało. Aromaty przypraw i pieczarki uduszone na masełku, dodały mu tylko splendoru w górowaniu na talerzu :) Jak to się już stało niepisaną tradycją został on podany z surówką z kiszonej kapusty, Składniki na 3 osoby(...)gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Dodatkowo: 5 pieczarek 1 łyżka masła sól Sposób przygotowania: Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, gorczycą i tymiankiem. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić jajka
Gosia gotuje
Sałatka wiosenna z rucolą, pieczarkami i sadzonym jajkiem 234jedną z takich. Idealna na lunch, ale również pożywne śniadanko...polecam. Składniki: Garść roszponki Kilka gałązek radicchio kilka gałązek kolendry kilka listków świeżego szpinaku 1 duży pomidor 3 pieczarki 1 jajko 1 łyżeczka masła Sos: 1/2 dojrzałego awokado kilka listków kolendry 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Zdjąć z patelni i położyć na nią obręcz do smażenia jajek w formie kwiatu. Wbić w n ią jajko i usmażyć tak, aby żółtko było półmiękkie. Na talerzu ułożyć umyte i osuszone liście sałat i pietruszki. Porozkładać pieczarki i pokrojonego w ósemki pomidora. Na środku ułożyć jajko
Gosia gotuje
Grzanki z mortadelą 178jajka sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek 3-4 pieczarki Dodatkowo: zielona sałata z sosem vinegret Sposób przygotowania: Na patelni rozgzać olej. W miseczce rozbić i roztrzepać jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Mortadelę zanurzyć w jajku, a nastęonie(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczsie bułkę lekko posmarować masłem, można również natrzeć czosnkiem i lekko podpiec w piekarniku pod grilem, tak żeby pycha chrupiąca , ale nie przypieczona. Pieczarki braćm pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle, posolić. Mortadelę ułożyć na bułce, dodać kilka plasterków pieczarek i podawać z sałatą...Smacznego
Gosia gotuje
Ratatuj z parówkami i pieczarkami czyli Leczo 193Ratatuj, często w Polsce nazywane leczem, to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukini lub bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Składniki: 2 młode cukinie 4 zółte papryki 8 dużych pieczarek 4 średnie cebule 5 pomidorów 0,5 kg dobrych jakościowo parówek(...)bazylii 2 ząbki czosnku kilka gałazek szczypiorku * olej kujawski ewentualnie 1 płaska łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w piórka cebulę i pieczarki, lekko poddusić. Odstawić. Do garnka wlać kolejne 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w paseczki paprykę, lekko poddusić, dodać[ieczarki z patelni i pokrojoną w kostkę cukinię. Pomidory naciać na delikatnie
Gosia gotuje
PIZZA Z PODWÓJNYM KURCZAKIEM 339soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju 2 średnie kulki mozzarelli 50 dag kurczaka 1 żółta papryka przyprawa do gyrosa kilka pomidorków koktajlowych koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta 1/2 kg pieczarek suszone pomidory, czosnek bazylia przyprawa Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić wciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki(...)dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Pieczarki kroje w plasterki podsmażam. Paprykę kroję w paseczki, mozzarelle w plastry, pomidorki przekrawam na połowę. Kurczaka kroje w paski, oproszam przyprawa do gyrosa, podsmażam na oleju, osączam.Wszystko dzielę na połowę. Na pizzę wykładam pieczarki
Z Majeczką w kuchni
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 464wystudzonych ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku gałka muszkatołowa słodka papryka biały pieprz bułka tarta olej do smażenia 600 g pieczarek masło do smażenia 1/2 szklanki wody 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,pieprz Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę(...)uformować kotlety, jeśli masa jest zbyt klejąca robić to zwilżonymi rękoma. Gotowe kotlety ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przygotować sos pieczarkowy. Pieczarki pokroić w plasterki lub jeśli są duże w średnią kostkę. Następnie pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle. Potem podlać wodą i dusić ok 10-15 minut. Do smaku doprawić solą
Monia miesza i gotuje
W piękny poranek dobre śniadanie :) 225Dzisiaj na śniadanko: omlet na styl francuski. (1-2 osoby) Składniki : 3 jajka 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 3 plasterki pomidora 1 średnia pieczarka kilka listków świeżego szpinaku pieprz sól zioła prowansalskie szczypior Omlet potrzebuje trochę wprawy, jednak myślę, że poradzicie sobie z tym bez trudu. Zaczynamy od wbicia trzech jajek do miski, do tego dodajemy pieprz, sól, zioła(...)roztarte w dłoniach) i dużą łyżkę jogurtu. Wszystko mieszamy trzepaczką tak, aby wprowadzić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej. Dzięki temu omlet będzie puszysty. Kroimy 3 duże plastry pomidora, pieczarkę w cieniutkie płatki i drobno szczypiorek, odstawiamy. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło lub oliwę (jak kto woli), wlewamy masę jajeczną. Ustawiamy mały ogień. Małą drewnianą packą delikatnie odsuwamy ścięte
vegetanie