pieczarki - 22435 przepisów (strona:617/1496)

Pasztet Wiosenny. 137

ulubionych dodatków do podkreślenia smaku. Proszę, oto mój sprawdzony przepis. Składniki: chude mięso 860g (ja użyłam chudej szynki wieprzowej) wątróbka wieprzowa 260g włoszczyzna bez kapusty 400g świeża papryka plus pieczarki łącznie 100g czosnek 4 ząbki po garści świeżej natki pietruszki i koperku suchy chleb/bułka  100g 4 jaja łuska babki lancetowatej 3 łyżki przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska(...)czarnuszka, rozmaryn olej rzepakowy Mięso i wątróbkę opłukać, obsmażyć z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Następnie tak przygotowane mięso przełożyć do rondelka, dorzucić pokrojoną włoszczyznę,  paprykę z pieczarkami, podlać niewielką ilością wody.  Wszystko razem podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. W powstałym z duszenia sosie, namoczyć suchy chleb/bułkę. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić

IzaGotuje
Pieczarkowy pasztet z cieciorki 117

jaki zdrowy. Składniki ( 2 średnie pasztety): 400 g cieciorki z puszki lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 2 ugotowane  marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego  selera 250 g pieczarek cebula 1/4 papryki chili garść słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego łyżka sezamu łyżeczka cząbru łyżeczka tymianku szczypta imbiru i gałki muszkatołowej lub kurkuma bądź curry sól i pieprz wedle uznania(...)nasiona do posypania wedle uznania ( np. dynia, słonecznik,len ...) Przygotowanie  20 minut): - pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie z oliwek - marchewkę, cieciorkę, pietruszkę, seler oraz pieczarki usmażone z cebula przepuścić przez maszynkę z sitem o większych oczkach - dodać resztę składników i całość dokładnie wymieszać  - masę przełożyć do wysypanej tartą bułką foremek delikatnie ugnieść i uformować na płasko - wierzch

Pora na pora i pomidora
Ziemniaki z kiełbasą, fasolką i pieczarkami w pomidowowym sosie. Szybkie danie jednogarnkowe. 368

potem tylko odgrzewać.. na drugi dzień zyskuje na smaku :) Polecam. Składniki ( dla 3-4 osób ) - 4-5 średniej wielkości ziemniaków - 0.30 dkg cienkiej dobrej kiełbasy - 0.30 dkg pieczarek - puszka fasolki kolorowej - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz,czosnek mielony, cebulka suszona, majeranek, papryka czerwona mielona - 0,5 szklanki mleka 0.5 %  ... mleko można zastąpić śmietaną 12% - 2 łyżki(...)przyprawy i gotuje na wolnym ogniu. Kiełbasę kroję w plastry i obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu. Do obsmażonej kiełbasy dodaję oczyszczone i pokrojone w ćwiartki... ósemki.. pieczarki. Całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Zawartość patelni przekładam do gotujących się ziemniaków. Następnie dodaje fasolkę z puszki wraz z zalewą, plus 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Na koniec

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa krem pieczarkowo-kalafiorowa 153

którego nikt nie miał ochoty. Zaryzykowałam takie połączenie i nie żałuję - na pewno będę powtarzać je częściej. SKŁADNIKI:   1 kalafior (lub 1 op. kalafiora mrożonego) 40 dag pieczarek 2 marchewki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 l bulionu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, ser żółty do dekoracji   1. Cebule posiekać, zeszklić na maśle(...)dodać pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, poddusić. 2. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w bulionie do miękkości. Dodać uduszone pieczarki, cebulę i czosnek. Całość zmiksować. Zagotować. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać więcej bulionu. 3. Gorącą zupę wlewać do talerzy i posypać startym serem żółtym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Kto ugości moich gości?
Kociołek mięsno warzywny w sosie słodko kwaśnym 159

Zapraszam :)               Składniki : 1 słoik  SOSU SŁODKO KWAŚNEGO ORZECH 500 g karkówki  3 marchewki 10 pieczarek 2 średniej wielkości cukinie 2 cebulki  Pieprz, sól do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy do mięsa   Piątnica 5 łyżek oliwy około 2 szklanki bulionu mięsnego(...)szczypta chilli Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem , pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i obrać, pokroić w pół talarki Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę . Marchewkę obrać , umyć i pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić mięso , dodać przyprawy , chwilę podsmażyć. Gdy mięso nam się podsmaży dolać bulion , gotować około

Sama słodycz i szczypta chili
Bitki schabowe z sosem grzybowym 484

bitki schabowe z sosem grzybowym. Danie to jest popisową potrawą mojego taty i zasługuje na wyróżnienie!    Bitki schabowe z sosem grzybowym Składniki: 5 plastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka pietruszki. Wykonanie: Plastry schabu(...)przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso. Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki.  W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Namoczone wcześniej grzyby suszone drobno siekamy. Pieczarki myjemy i oczyszczamy a następnie kroimy na ósemki. Mięso podsmażamy na oleju z obu stron na lekko złoty kolor. Dorzucamy cebulę i mieszamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby oraz

paapilotkaa
Ravioli z rzepy z pieczarkami 82

pieczarek, 1 ząbek czosnku, 1 cebula sól, cukier, pieprz, oliwa, biała rzepa, 500 ml mleka, 2 łyżki cukru, 3 łyżki masła, oliwa z chili, Cebulę posiekać. Poddusić na oliwie dodając szczyptę soli i cukru. Dodać posiekane pieczarki. Doprawić do smaku. Rzepę dokładnie umyć, pokroić w cienkie plastry. Mleko zagotować z cukrem i masłem. Włożyć do mleka plasterki rzepy i ugotować(...)dente. Wyjąć i rozłożyć każdy plasterek oddzielnie. Na plasterku rzepy układać trochę pieczarek, przykrywać dokładnie drugim plasterkiem. W przypadku gdy plasterki są nierówne można je przyciąć. Podgrzać w kuchence mikrofalowej, polać oliwą z chilli i podawać. Przepis zainspirowany programem Masterchef Australia.     zastawa

królestwo garów
Pstrąg pieczony z pieczarkami 98

pstrągi, sok z cytryny, sól, pieprz, 300 g pieczarek, 300 ml śmietany 18%, 2 żółtka, masło, 60 g tartego parmezanu Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Pokroić wzdłuż na pół a następnie w półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Śmietanę wymieszać z żółtkami. Formę do pieczenia(...)wysmarować masłem.    Ułożyć rybę, obsypać pieczarkami. Zalać śmietaną, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.   zastawa

królestwo garów
Gołąbki z kapusty pekińskiej z pieczarkami i kaszą 141

pekińskiej, istotą tego przepisu jest bardzo duża ilość przypraw, które wydobywają niesamowity smak farszu i sosu pomidorowego.  Składniki: - główka kapusty pekińskiej - pół szklanki kaszy (owsianej lub jaglanej) - 8 pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 1 cebula  - karton krojonych pomidorów - przyprawy ( słodka papryka, czosnek, kminek, majeranek, oregano, szczypiorek, koperek) - kilka listków świeżej bazylii  - sól, pieprz  Przygotowanie: Podsmażyć cebulę(...)pieczarki, ugotować kaszę, połączyć z pieczarkami i cebulą, dodać pokrojone suszone pomidory oraz przyprawy, delikatnie oderwać listki kapusty i wrzucić je na chwilę do gorącej wody położyć farsz, zawinąć, polać pomidorami  z kartonu wymieszanymi z bazylią i przyprawami, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Kurczak z mascarpone i pieczarkami 251

dodatkiem serka mascarpone. Takiego kurczaka możemy podać z różnymi dodatkami, u mnie kasza bulgur z makaronem vermicelli. składniki: 500 g piersi z kurczaka 250 g serka mascarpone 250 g pieczarek 1 cebula sól pieprz 1 łyżka masła natka pietruszki 1 łyżeczka mąki ryżowej kasza bulgur z makaronem vermicelli Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)pieczarki w plasterki. Na maśle podsmażyć pokrojoną pierś z kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystko dusić ok 5 minut, do smaku doprawić sola i pieprzem. Następnie dodać serek mascarpone i dusić aż składniki będą miękkie ok 10-15 minut. Sos zagęścić odrobiną mąki ryżowej. Gotowy sos podawac z ulubionymi dodatkami posypany natką pietruszki

Monia miesza i gotuje
Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo 181

ramach projektu "Gotuj tylko z tego, co masz w kuchni" . Zużyłam otwarte puszki fasoli i kukurydzy oraz usmażonego do sałatki kurczaka, niezużyte w całości do innego dania pieczarki i paprykę, otworzone przez dzieci moje opakowanie kabanosów oraz resztkę kaszy. Nie spodziewałam się, że zupa upa z przypadkowych składników będzie taka pyszna! Dlatego wrzucam przepis na blog... Składniki(...)duży filet z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką (może być gyros) 100-150 g kabanosów drobiowych (byle nie cienkich) 250 g pieczarek 2/3 szklanki kaszy gryczanej ok. 300 g czerwonej fasoli (z puszki lub namoczonej uprzednio i ugotowanej) 2/3 puszki kukurydzy 1 duża czerwona cebula 1 młoda cukinia 1 niewielka czerwona papryka 1 łyżka klarowanego masła

Czerwień i błękit
Krokiety z serem i pieczarkami w lekko pikantnej wersji 172

Uwielbiam tworzyć dania, w których skład wchodzą pyszne, aromatyczne pieczarki. Dziś zapraszam Was na krokiety. Zazwyczaj te małe zawijane placuszki serwuje się z mięsem lub kapustą i grzybami. Ja robię je z najróżniejszymi farszami. Dziś propozycja krokietów z farszem serowo-pieczarkowym. Takie danie idealnie nadaje się na obiad, jak również na ciepłą przekąskę na przyjęcia. Składniki: (na około(...)sztuk) Ciasto naleśnikowe: 4 szklanki mąki pszennej 4 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 jajka szczypta soli Farsz: 600 g pieczarek 1 1/2 czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku 120 g sera żółtego Do obtoczenia: 1-2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Przygotowanie: Naleśniki

Słodkie okruszki
Marzenie o Toskanii, czyli pizza, pizza, pizzunia na super prostym cieście! 151

portfelach delikatnie mówiąc susza, więc zamawianie nie wchodziło w grę. Za to w lodówce podstawowe produkty obecne, zapas mąki i drożdży też ... Cóż, pobiegliśmy z Synkiem do sklepu po pieczarki i czosnek, którego zbrakło. I do dzieła. Przygotowaliśmy na szybko dwie pizze. Tak zwaną "standardową" i nową kompozycję - naszą wariację na temat smaków Toskanii, w której nie mieliśmy jeszcze okazji(...)soli szczypta ziół prowansalskich i pieprzu Składniki - przybranie: 30 dag żółtego sera (dobrze topliwego - gatunek w zależności od preferencji, my lubimy Edam) 1 kulka mozzarelli 1 cebula 2-3 pieczarki 2 kąski mięsne (w tym przypadku żeberka z mniszka ) 1 ogórek konserwowy (z braku kiszonego) kilka plasterków szynki (z braku kiełbasy wiejskiej) kilka czarnych oliwek 5-6 suszonych pomidorów

Kuchnia po mojemu
Pomysł na obiad z niczego, czyli pikantny sos warzywno - mięsny doskonały na danie główne, dodatek czy tam na dokładkę ;) 268

gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam  mięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam  w kostkę, a cebulę i pieczarki(...)talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko. Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego się mięsa. Dolałam przecieru pomidorowego. Wsypałam chili i zagotowałam. Zagęściłam odrobiną mąki i gotowe. Sosik wyszedł bardzo, bardzo smaczny. Pikantny, z wyraźnym posmakiem

Kuchnia po mojemu
Ekspresowa sałatka pieczarkowa. Do świąteczno imprezowego jadłospisu. Sylwestrowe odliczanie czas zacząć 205

zachować i na przyszłą Wigilię wykorzystać. U nas tytułowa sałatka już kilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można dodać(...)odrobinę soku z kiszonych ogórków lub z cytryny by pieczarki pozostały jasne. Jeśli są małe kroimy je po ostygnięciu na ćwiartki. Jeśli większe - po prostu w grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek (po ugotowaniu rzecz jasna). Białka kroimy także w grubą kostkę. Dodajemy przepłukaną i dobrze odsączoną fasolę. Wkrajamy odrobinę pora by złamać delikatny smak sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania