pieczarki - 22435 przepisów (strona:623/1496)

Pizza z serkiem feta i pieczarkami 120

piekarnika, dla 5-6 osób.   Ciasto: 400 g mąki 1/3 kostki drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 40 ml oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli   0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 serek feta 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto(...)gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie  ser feta kroimy w kostkę.   Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą.  Za pomocą wałka lub dłoni formujemy

Jadło i czytadło
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną 123

zgagę. O dobrodziejstwach tejże kaszy można jeszcze wiele wyczytać, tak więc do dzieła.       Składniki na jedną porcję:   1 młody bakłażan 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula mały kawałek cukinii 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprzy, oregano, bazylia olej do smażenia   Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając(...)godziny. Kaszę ugotować w osolonej wodzie.   Wydrążony środek pokroić na małe kawałki i również posolić, odstawić na pół godziny, a następnie odcisnąć powstałą wodę.   Paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę i dusić na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać cebulę, pieczarki, bakłażana i cukinię, przyprawić i smażyć do miękkości

Jadło i czytadło
Sałatka z pieczarek i żółtego sera 341

inne mniej. Moją królową sałatek pozostanie tradycyjna jarzynowa, a dziś proponuję pieczarkowo - serową. Jest bardzo sycąca, to chyba za sprawą sera i jajek. Widziałam różne wersje tej sałatki, z pieczarkami marynowanymi, smażonymi i gotowanymi, ja wybrałam gotowane i wyszła bardzo dobra. 0,5 kg pieczarek 3 jajka 150 g żółtego sera 3 łodygki selera naciowego majonez sól pieprz Pieczarki dokładnie

Jadło i czytadło
Zielony krem z pieczarkami i camembert 158

wypatruję i pierwszych oznak poszukuję. W kuchni Wiosnę już przywitałam, bo zieloną zupę ugotowałam.   Składniki: 100 g ziemniaków, 400 g świeżych brokuł, 200 g mrożonego groszku, 200 g pieczarek, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeży tymianek, sól himalajska do smaku, 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu Worcester, 20 ml śmietanki 30%, pieprz czarny świeżo mielony, olej(...)solą,  pieprzem do smaku i dolewamy śmietanki. Jeśli zupa krem jest za gęsta, możemy dolać przegotowanej wody. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki. Pod koniec delikatnie oprószamy solą. Zielony krem podajemy z podsmażonymi pieczarkami, brokułami, groszkiem, a całość posypujemy startym serem camembert. Rada: Warzywa które będzie się dodawać jako

Moniki Smakołyki
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 487

świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła(...)powolutku gotowałam na wolnym ogniu. Boczek pokroiłam w kosteczkę, kiełbasę w ćwierć plasterki. Na suchej patelni teflonowej podsmażyłam boczek, jak się wytopił dodałam kiełbaskę. W osobnym rondelku podsmażyłam pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy kapusta była już w półmiękka, dodałam do niej podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam kminkiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczarkowo-serowe kotleciki z piersi kurczaka. Smaczne i delikatne. 376

Delikatne, chrupiące a przy tym bardzo soczyste kotleciki z piersi kurczaka wzbogacone serem i pieczarkami bardzo zyskują na smaku. Przygotowuję je dość często, naprzemiennie z kotlecikami serowymi ( tu przepis :  klik ) , szybko się je robi, szybko znikają, co świadczy, że wszystkim bardzo smakują. Składniki - podwójna pierś z kurczaka - ser żółty w kostce ok.10 dkg - pieczarki 6 większych szt. - 2 jajka(...)osuszam, wycinam zbędne chrząstki i żyłki. Mięso kroję w bardzo drobną kosteczkę, przekładam do miski .Do miski z mięsem ucieram na tarce z dużymi oczkami ser żółty i surowe pieczarki, wbijam dwa jajka, dodaję obie mąki, wegetę i spora ilość czosnku. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z niewielką

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron z piersią kurczaka w sosie pieczarkowo-paprykowym. Szybkie danie. 208

doskonałe kiedy wpadamy późno do domu, bardzo głodni i tak naprawdę nie mamy ochoty na dłuższe przebywanie w kuchni. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - pierś z kurczaka - 20 dkg pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie(...)świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dokładam cebulkę, chwilkę duszę, następnie dodaję paprykę i pieczarki. W osobnym naczyniu w lekko osolonej wodzie gotuję makaron w/g przepisu na opakowaniu. Kiedy zawartość patelni jest już miękka ( trwa

Kuchnia z widokiem na ogród
Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym. Smaczne i sycące. 269

miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Pieczarki i ugotowane jajka ścieram na tarce o dużych oczkach. Pieczarki lekko podsmażam do odparowania wody, studzę. Do ostudzonych pieczarek dodaje starte jajka, sól, pieprz, czosnek, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, wbijam

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka pieczarkowo-ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i porem + koperek ..pycha :) 300

postanowiłam połączyć obie i tak powstała ta oto sałatka. I powiem nieskromnie wyszło całkiem fajne połączenie, a co najważniejsze wszystkim ta wymyślona sałatka bardzo smakowała. Polecam :) Składniki - 30 dkg pieczarek - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 1 por - 3 ogórki kiszone - koperek - sól,pieprz - majonez, śmietana Wykonanie Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki solę, mieszam i odstawiam(...)puścił sok i stracił goryczkę. Oczyszczone pieczarki wrzucam na wrząca wodę i gotuję ok.15 minut, odcedzam i studzę. Wyszorowane ziemniaki gotuję  w mundurkach, odcedzam studzę i obieram ze skórki. Jajka gotuję na twardo, obieram, koperek siekam. Ugotowane ziemniaki, pieczarki, jajka i ogórki kiszone kroję w kostkę, dodaje odciśniętego pora i posiekany koperek, doprawiam solą i pieprzem, mieszam

Kuchnia z widokiem na ogród
Skrzydełka z kurczaka duszone w pieczarkach. Proste, smaczne, delikatne danie. 186

Skrzydełka duszone z pieczarkami i cebulką to delikatne, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam :) Składniki - 9 skrzydełek z kurczaka - 25 dkg. pieczarek - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - sól, domowa wegeta , papryka mielona, majeranek Wykonanie Cebule kroję w półplasterki, czosnek siekam, podsmażam na szerokiej i głębokiej patelni, do cebuli i czosnku dodaję oczyszczone i pokrojone w grube plastry(...)ćwiartki ) pieczarki. Następnie do zawartości patelni dodaję oczyszczone i pozbawione lotek skrzydełka z kurczaka. Posypuję je domową wegetą, papryka i majerankiem. Zalewam gorącą, przegotowaną wodą mniej więcej do połowy skrzydełek i całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. ( ok.30-40 minut ) Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami i oczywiście z ulubiona surówką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak faszerowany papryką i pieczarkami 218

elegancki sposób. Tak przygotowane mięso ładnie prezentuje się na talerzu. Znakomity pomysł na rodzinny obiad. 1,7 kg kurczak (w całości) 1 czerwona papryka 1 cebula 500 g pieczarek 1 marchewka Przyprawa do kurczaka Liść lubczyku Ostra czerwona papryka Sól Pieprz Olej do smażenia Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy solą(...)czerwoną ostrą papryką. Środek wypełniamy przygotowanym farszem.  Kurczaka zamykamy dokładnie wykałaczkami tak aby nic ze środka nie wypadło. Wierz posypujemy lubczykiem. Układamy mięso na blaszce, obkładamy większymi pieczarkami i pokrojoną marchewką. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200*C przez 1 godzinę 20 minut. Pod koniec można zdjąć folie i zarumienić skórkę

VioletoweKucharzenie
Karkówka pod cebulowym kremem 175

Bardzo często przygotowuję karkówkę, jednakże obowiązkowo musi być w towarzystwie warzyw. Zamknięta cebulową skorupką tworzy ciekawy smak. 500 g karkówki 4 marchewki 300 g pieczarek 2 cebule Przyprawa do karkówki Sól Pieprz Olej do podsmażenia Karkówkę myjemy i kroimy na 2 cm plastry. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w pół plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy(...)tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, następnie blendujemy na gładki krem. Marchewkę mieszamy z pieczarkami, wykładamy połowę na blaszce. Na warzywach układamy plastry mięsa, przykrywamy resztą warzyw. Wierzch smarujemy cebulowym kremem. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Całość pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 80 minut. Smacznego

VioletoweKucharzenie
Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym 174

konkretnym smaku. Mięso jest delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.  Smak zdecydowanie trafił w nasze kubki smakowe. 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki 2 cebule 300 g pieczarek Zalewa: 1 szklanka keczupu 1,5 łyżki chrzanu 1,5 szklanki wody 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki kolendry 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Karkówkę(...)myjemy i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w kółka, pieczarki na 4 części. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pieczarkami oraz krążkami cebuli.  W garnku mieszamy wszystkie składniki na zalewę. Gotujemy na małym ogniu i zalewamy nim mięso. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Szynka duszona w curry z cukinią 112

Uwielbiam dania z curry. Tym razem połączyłam szynkę wieprzową z cukinią, pieczarkami i żółtą papryką. Świetny jednogarnkowy obiadek. 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 cukinia (zielona) 1 cebula 1 żółta papryka 7 pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka curry Sól do smaku Olej do smażenia 1 szklanka wody Szynkę(...)Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. W garnku rozgrzewamy olej i przekładamy mięso. Podsmażamy. Paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Również przekładamy do szynki. Podlewamy wodą i doprawiamy pieprzem, solą, słodką oraz ostrą papryką oraz curry. Dusimy około 60 minut na wolnym ogniu. Smacznego

VioletoweKucharzenie
Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym 265

kurczaka z sosem marchewkowo-pieczarkowym. Z tak prostych składników można wyczarować tak pyszny obiad. Zapraszam na kurczakowy obiad! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Zalewa: 0,5 szklanki wody 200 ml śmietany 12% 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej(...)pszennej 1 łyżka keczupu Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania